A hal rendkívül népszerű alapanyag az ünnepi időszakban. A hagyományos karácsonyi menüben halászléként vagy rántott halként kerül a leggyakrabban a tányérra, de azok is tökéletes fogásokat készíthetnek általa, akik valami újdonságra vágynak.
Argiro Barbarigou görög séf összegyűjtött hét aranyszabályt, aminek betartásával bárki isteni sült halat tud tenni az ünnepi asztalra elképesztően rövid idő és minimális energiabefektetéssel.
1. Gondosan válasszuk meg az alapanyagot! A séf szerint a hal akkor jó, ha a pikkelyei vékony, nyálkás bevonattal rendelkeznek, ez ugyanis az alapanyag frissességét mutatja. Szintén erre utal, ha a hal fényes, élénk színű, feszes, a szeme pedig átlátszó.
2. A serpenyőben való sütéshez a kevésbé zsíros halak a legjobb választások, érdemes kisebb testű halakban gondolkodni, mivel azok könnyebben elkészíthetők bárki számára.
3. Sütés előtt győződjünk meg arról, hogy a halfilé száraz, ugyanis, ha nedves marad, az olaj pattogni kezd alatta, ami égési sérüléseket is okozhat. A séf szerint először a halnak azt a felélt érdemes a serpenyőbe helyezni, amelyet a tányéron fölfelé szeretnénk megjeleníteni. Azt javasolja, hogy annyi olívaolajon süssük, hogy a hal vastagságának egyharmadáig érjen, így nem tud túl sok zsiradékot felszívni magába sülés közben.
4. Az olívaolaj közepes vagy annál kicsivel magasabb hőfokon éri el az ideális sütési hőmérsékletet. Amikor azt látjuk, hogy a serpenyő aljában hullámzik az olívaolaj, beletehetjük a halunkat.
5. Egyszerre mindig kevés halat tegyünk az olajba! Minél többet halmozunk ugyanis bele, annál jobban lehűti az olajat, így a hal nem tud ideálisan sülni benne, a bőr pedig nem fog szépen lepirulni, hanem felszívja magát olajjal. Ha a hal megsült, helyezzük papírtörlőre, hogy megőrizhessük tökéletes állagát!
6. Sütés közben figyeljük, hogyan változik meg a hal színe! Amikor szépen kifehéredett, jöhet a másik oldal! A serpenyőben elegendő csak egyszer megfordítani a filét.
7. A legfontosabb szabály pedig az, hogy az előkészítés során ne spóroljunk a fűszerezéssel. A hal mindkét oldalát alaposan sózzuk, borsozzuk, és használjunk édesköményt vagy rozmaringot a további ízesítéséhez!
(Forrás: Food & Wine, fotók: Unsplash)
tipp | sütés | karácsony | aranyszabály | alap
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!