Újabb élemiszerre vetették rá magukat a hamisítók: így lehet kiszúrni a csalást

Nem is annyira a boltokban, mint inkább az éttermekben és az üzleteken kívüli ajánlatok esetén kell résen lennünk.

Az olívaolajhiány és az egekbe szökő árak tökéletes táptalajul szolgálnak a csalóknak, az Europol szerint pedig a hamis olívaolaj értékesítése "bevett gyakorlattá" vált. A hatóságok novemberben 260 ezer liter hamisított terméket foglaltak le Olaszországban és Spanyolországban összehangolt razziák során. Szűk két hónappal később mintegy ötven étterem ellen indult vizsgálat Rómában.

De mégis, hogyan lehet megállapítani, hogy egy olívaolaj valódi-e? Bevett eljárás, hogy az olajat a sokkal olcsóbb magolajjal helyettesítik. Mivel ez átlátszó, a zöld árnyalatot klorofill hozzáadásával érik el, sárgás árnyalatot pedig a karotinoidok kölcsönöznek neki.

Bár az eredmény külsőre nagyon hasonlít a valódi olívaolajra, az ízben nagy különbségek lehetnek. A magolajnak nincs íze és szaga, míg az olívaolaj sosem ízetlen. Lehet édeskés, kesernyés vagy pikáns, de mindig van íze.

Aki kóstolt már olívaolajat, ez alapján könnyen detektálhatja a hamisítást, kivéve, ha a magolajat valódi olívaolajjal keverik. Ebben az esetben csak a laboratóriumi tesztelés segít.

Egyes országokban egyébként legálisan lehet ilyen típusú keverékeket árulni, amennyiben a címkén egyértelműen feltüntetik az üvegben lévő olívaolaj mennyiségét. Ezt a terméket viszont hivatalosan nem szabad olívaolajnak nevezni.

A másik eljárás az olívaolaj és a régen lámpaolajként használt "lampante" olaj keverése, amely szintén olívából készül, de sokkal rosszabb minőségű, és magas savassága miatt fogyasztásra nem is alkalmas. Ebben az esetben szintén az ízen vehetjük észre a furcsaságot.

Ha teljesen biztosra akarunk menni, amikor extra szűz olívaolajat vásárolunk, mindig olvassuk el a palackon található információkat. Nézzük meg, hogy szerepel-e rajta a betakarítás dátuma és helye, van-e rajta QR-kód, ami segít a termelési lánc nyomon követésében. A harmadik féltől származó pecsét, például a DOP vagy az IGP logó általában szintén garanciát jelent a valódiságra.

A klímaváltozást és a szélsőséges időjárást a mezőgazdaság is megsínyli, emiatt pedig több jellegzetes étel is eltűnhet az asztalunkról.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

olívamag | olaj | olíva | magolaj | extra szűz

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom