Újabb élemiszerre vetették rá magukat a hamisítók: így lehet kiszúrni a csalást

Nem is annyira a boltokban, mint inkább az éttermekben és az üzleteken kívüli ajánlatok esetén kell résen lennünk.

Az olívaolajhiány és az egekbe szökő árak tökéletes táptalajul szolgálnak a csalóknak, az Europol szerint pedig a hamis olívaolaj értékesítése "bevett gyakorlattá" vált. A hatóságok novemberben 260 ezer liter hamisított terméket foglaltak le Olaszországban és Spanyolországban összehangolt razziák során. Szűk két hónappal később mintegy ötven étterem ellen indult vizsgálat Rómában.

De mégis, hogyan lehet megállapítani, hogy egy olívaolaj valódi-e? Bevett eljárás, hogy az olajat a sokkal olcsóbb magolajjal helyettesítik. Mivel ez átlátszó, a zöld árnyalatot klorofill hozzáadásával érik el, sárgás árnyalatot pedig a karotinoidok kölcsönöznek neki.

Bár az eredmény külsőre nagyon hasonlít a valódi olívaolajra, az ízben nagy különbségek lehetnek. A magolajnak nincs íze és szaga, míg az olívaolaj sosem ízetlen. Lehet édeskés, kesernyés vagy pikáns, de mindig van íze.

Aki kóstolt már olívaolajat, ez alapján könnyen detektálhatja a hamisítást, kivéve, ha a magolajat valódi olívaolajjal keverik. Ebben az esetben csak a laboratóriumi tesztelés segít.

Egyes országokban egyébként legálisan lehet ilyen típusú keverékeket árulni, amennyiben a címkén egyértelműen feltüntetik az üvegben lévő olívaolaj mennyiségét. Ezt a terméket viszont hivatalosan nem szabad olívaolajnak nevezni.

A másik eljárás az olívaolaj és a régen lámpaolajként használt "lampante" olaj keverése, amely szintén olívából készül, de sokkal rosszabb minőségű, és magas savassága miatt fogyasztásra nem is alkalmas. Ebben az esetben szintén az ízen vehetjük észre a furcsaságot.

Ha teljesen biztosra akarunk menni, amikor extra szűz olívaolajat vásárolunk, mindig olvassuk el a palackon található információkat. Nézzük meg, hogy szerepel-e rajta a betakarítás dátuma és helye, van-e rajta QR-kód, ami segít a termelési lánc nyomon követésében. A harmadik féltől származó pecsét, például a DOP vagy az IGP logó általában szintén garanciát jelent a valódiságra.

A klímaváltozást és a szélsőséges időjárást a mezőgazdaság is megsínyli, emiatt pedig több jellegzetes étel is eltűnhet az asztalunkról.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

olívamag | olívabogyó | olíva | extra szűz | magolaj

FOLYTASD EZZEL

Három budapesti brunch, amire megéri rászánni a fél vasárnapot

Kiderült, melyik az a tíz város, ahol a legjobb ételeket kóstolhatod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom