Újabb élemiszerre vetették rá magukat a hamisítók: így lehet kiszúrni a csalást

Nem is annyira a boltokban, mint inkább az éttermekben és az üzleteken kívüli ajánlatok esetén kell résen lennünk.

Az olívaolajhiány és az egekbe szökő árak tökéletes táptalajul szolgálnak a csalóknak, az Europol szerint pedig a hamis olívaolaj értékesítése "bevett gyakorlattá" vált. A hatóságok novemberben 260 ezer liter hamisított terméket foglaltak le Olaszországban és Spanyolországban összehangolt razziák során. Szűk két hónappal később mintegy ötven étterem ellen indult vizsgálat Rómában.

De mégis, hogyan lehet megállapítani, hogy egy olívaolaj valódi-e? Bevett eljárás, hogy az olajat a sokkal olcsóbb magolajjal helyettesítik. Mivel ez átlátszó, a zöld árnyalatot klorofill hozzáadásával érik el, sárgás árnyalatot pedig a karotinoidok kölcsönöznek neki.

Bár az eredmény külsőre nagyon hasonlít a valódi olívaolajra, az ízben nagy különbségek lehetnek. A magolajnak nincs íze és szaga, míg az olívaolaj sosem ízetlen. Lehet édeskés, kesernyés vagy pikáns, de mindig van íze.

Aki kóstolt már olívaolajat, ez alapján könnyen detektálhatja a hamisítást, kivéve, ha a magolajat valódi olívaolajjal keverik. Ebben az esetben csak a laboratóriumi tesztelés segít.

Egyes országokban egyébként legálisan lehet ilyen típusú keverékeket árulni, amennyiben a címkén egyértelműen feltüntetik az üvegben lévő olívaolaj mennyiségét. Ezt a terméket viszont hivatalosan nem szabad olívaolajnak nevezni.

A másik eljárás az olívaolaj és a régen lámpaolajként használt "lampante" olaj keverése, amely szintén olívából készül, de sokkal rosszabb minőségű, és magas savassága miatt fogyasztásra nem is alkalmas. Ebben az esetben szintén az ízen vehetjük észre a furcsaságot.

Ha teljesen biztosra akarunk menni, amikor extra szűz olívaolajat vásárolunk, mindig olvassuk el a palackon található információkat. Nézzük meg, hogy szerepel-e rajta a betakarítás dátuma és helye, van-e rajta QR-kód, ami segít a termelési lánc nyomon követésében. A harmadik féltől származó pecsét, például a DOP vagy az IGP logó általában szintén garanciát jelent a valódiságra.

A klímaváltozást és a szélsőséges időjárást a mezőgazdaság is megsínyli, emiatt pedig több jellegzetes étel is eltűnhet az asztalunkról.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

magolaj | olívaolaj | olívabogyó | olíva | extra szűz | olaj

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
Hirdetés