Nem is annyira a boltokban, mint inkább az éttermekben és az üzleteken kívüli ajánlatok esetén kell résen lennünk.
Az olívaolajhiány és az egekbe szökő árak tökéletes táptalajul szolgálnak a csalóknak, az Europol szerint pedig a hamis olívaolaj értékesítése "bevett gyakorlattá" vált. A hatóságok novemberben 260 ezer liter hamisított terméket foglaltak le Olaszországban és Spanyolországban összehangolt razziák során. Szűk két hónappal később mintegy ötven étterem ellen indult vizsgálat Rómában.
De mégis, hogyan lehet megállapítani, hogy egy olívaolaj valódi-e? Bevett eljárás, hogy az olajat a sokkal olcsóbb magolajjal helyettesítik. Mivel ez átlátszó, a zöld árnyalatot klorofill hozzáadásával érik el, sárgás árnyalatot pedig a karotinoidok kölcsönöznek neki.
Bár az eredmény külsőre nagyon hasonlít a valódi olívaolajra, az ízben nagy különbségek lehetnek. A magolajnak nincs íze és szaga, míg az olívaolaj sosem ízetlen. Lehet édeskés, kesernyés vagy pikáns, de mindig van íze.
Aki kóstolt már olívaolajat, ez alapján könnyen detektálhatja a hamisítást, kivéve, ha a magolajat valódi olívaolajjal keverik. Ebben az esetben csak a laboratóriumi tesztelés segít.
Egyes országokban egyébként legálisan lehet ilyen típusú keverékeket árulni, amennyiben a címkén egyértelműen feltüntetik az üvegben lévő olívaolaj mennyiségét. Ezt a terméket viszont hivatalosan nem szabad olívaolajnak nevezni.
A másik eljárás az olívaolaj és a régen lámpaolajként használt "lampante" olaj keverése, amely szintén olívából készül, de sokkal rosszabb minőségű, és magas savassága miatt fogyasztásra nem is alkalmas. Ebben az esetben szintén az ízen vehetjük észre a furcsaságot.
Ha teljesen biztosra akarunk menni, amikor extra szűz olívaolajat vásárolunk, mindig olvassuk el a palackon található információkat. Nézzük meg, hogy szerepel-e rajta a betakarítás dátuma és helye, van-e rajta QR-kód, ami segít a termelési lánc nyomon követésében. A harmadik féltől származó pecsét, például a DOP vagy az IGP logó általában szintén garanciát jelent a valódiságra.
A klímaváltozást és a szélsőséges időjárást a mezőgazdaság is megsínyli, emiatt pedig több jellegzetes étel is eltűnhet az asztalunkról.
(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)
olívaolaj | olíva | olívamag | magolaj | olívabogyó
A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?
Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!