Close
Sötétben és hópelyhekkel betakarva lesz az igazi New York mosolygós installációja

Sötétben és hópelyhekkel betakarva lesz az igazi New York mosolygós installációja

New York ugye az a város, ahol semmin sem szabad meglepődni, a Vasalóháznál felállított ünnepi installáció pedig egyenesen mosolyt csal az arra bóklászó arcára. Legalábbis hivatalos küldetése szerint.

A huszonhárom darab, szmájlira emlékeztető sárga elemből álló kompozícióba az Ötödik sugárút és a 23. utca kereszteződésénél futhatunk bele.

A Studio Cadena ötleteként az installáció kerete a Flatiron Buildinghez hasonló alakot formáz (idetartozik, hogy az ikonikus épület nem a vasalóra emlékeztető alakjáról kapta a nevét, a helyiek ugyanis ezt a területet már akkor is Vasalónak hívták, amikor még csak fű borította. További érdekesség, hogy a Beaux-Arts stílusú felhőkarcoló legkeskenyebb része alig több száznyolcvan centiméternél).

A kompozíció összes darabja lekerekített formájú, és valamennyiben kör alakú lyukak díszelegnek – bár nem mindegyik emlékeztet a mosolygó arcocskára.

A Brooklynban és Bogotában egyaránt működő Studio Caderna azért alkotta meg az installációt, hogy némi megkönnyebbülést nyújtson a viharos évet zárt amerikaiaknak, és egy kis szimbolikus meleg ölelést adjon az elkövetkezendő cudar téli hónapokra.

Néhány kerek lámpa is helyet kapott a szerkezet belsejében, hogy esténként meghittséget varázsoljon a környékre, de akkor lesz igazán hangulatos errefelé sétálni, amikor a havazás a sötétedés egyszerre érkezik meg New Yorkba.

A Happy, azaz Boldog névre keresztelt alkotást január első napjáig nézhetik meg a Vasalóháznál sétálgatók.

(Fotók: Deezen)

Close