Azt tartja a mondás, hogy a nyár hivatalosan akkor kezdődik, amikor a bodza virágozni kezd és akkor ér véget, amikor a bogyói beérnek.
A bodzavirágok hetek óta csábítanak bennünket mámorító, édes illatukkal, hogy aztán isteni receptekhez használjuk fel.
A bodzás ételek elkészítése a virág szüretelésével kezdődik. A bodzavirág szedésének legjobb ideje egy száraz, meleg napon van, és csak olyan helyről származó bokorról gyűjtsünk, amelyet a kocsik károsanyag-kibocsátása nem tud beszennyezni. Gyűjtést követően finoman rázzuk meg a virágokat, hogy az apró rovarokat eltávolítsuk, felhasználást megelőzően pedig rövid idő alatt öblítsük le hideg vízben.
Bodzaszörp
- 1430 gramm kristálycukor
- 946 milliliter víz
- 50 gramm étkezési citromsav
- 30 nagyobb bodzavirág
- 1 citrom, szeletekre vágva
Elkészítése:
Első lépés: Összekeverjük a cukrot, a vizet és a citromsavat egy lábasban, addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezt követően levesszük a tűzről és hagyjuk, hogy a szirup szobahőmérsékletűre hűljön.
Második lépés: Vágjuk le a bodzavirág szárait, a virágokat a citromszeletekkel együtt tegyük egy nagy üvegedénybe! Öntsük bele cukorszirupot, törekedjünk arra, hogy a virágok elmerüljenek benne! Fedjük le a tálat és hűvös helyen pihentessük 48 órán keresztül, naponta egyszer megkeverve!
Harmadik lépés: A bodzaszörpöt szűrjük le és adagoljuk csavaros tetejű üvegekbe! Légmentesen lezárva tároljuk!
Piskótatekercs
- 25 gramm vaj
- 75 gramm porcukor
- 1 evőkanál bodzaszörp
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 tojás elkeverve
- 4 tojás a piskótához
- 100 gramm porcukor
- 100 gramm őrölt mandula
- 200 milliliter tejszínhab
- jégcukor a díszítéshez
Első lépés: Elsőként készítsük el a túrókrémet! Olvasszuk meg a vajat, majd együk a cukorral, a bodzaszörppel és a citrom reszelt héjával együtt egy közepes tálba! Verjük habosra, majd adjuk hozzá a tojást és keverjük tovább! Adjuk hozzá a túrót, törjük homogén állagúra és tegyük félre!
Második lépés: Melegítsük elő a sütőt 180 ° C-ra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral! A tojássárgáját és a cukrot habverővel keverjük addig, amíg a massza ki nem világosodik és sűrű állagú nem lesz! Adjuk hozzá a mandulát! A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a tojássárgáját! Óvatos mozdulatokkal keverjük el, majd kanalazzuk a tepsibe és egy spatula segítségével oszlassuk el! Nagyjából 12 perc alatt süssük aranybarnára!
Harmadik lépés: A kihűlt piskótára rákenjük a túrós tölteléket, és a tejszínhabot, majd feltekerjük és egy tálra helyezzük. Porcukorral megszórjuk és kedvünk szerint díszítjük. Frissen fogyasztjuk.
Fagylalt
- 110 gramm cukor
- 500 milliliter tej
- 3 tojássárgája
- 200 milliliter tejszín
- 80 milliliter bodzaszörp
Elkészítése:
Első lépés: Tegyük a cukrot és a tejet egy kisebb lábasba, és melegítsük addig, amíg a cukor fel nem oldódik!
Második lépés: A tojássárgáját felverjük, majd belekeverjük a tejhez. Visszatesszük a tűzhelyre és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy besűrűsödjön. A tűzről levéve félretesszük, hogy kihűljön.
Harmadik lépés: A tejszínt kemény habbá verjük, hozzákeverjük a tojásos krémhez, majd egy műanyag tálba öntjük. Betesszük a mélyhűtőbe és hagyjuk, hogy megdermedjen.
Virágzik a bodza, ezzel pedig hivatalosan is elindult a bodzaszörp-főző szezon. Ha pedig elkészült az isteni virágos szirup, érdemes felhasználnunk egy egészen különleges kuglófhoz is.
(Fotók: Getty Images)
variációk | recept | szörp | fagylalt | bodza
Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod
10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod
Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!