Világszerte kerülnek húsvétkor tradicionális ételek az asztalra. Ezek között különleges, puha, ízekben gazdag kalácsokat is találunk. Elkészítésük igényel némi rutint és időt, a végeredmény azonban minden rájuk fordított percet megér.
Hot Crossed Buns
Az Egyesült Királyságban a Hot Crossed Buns névre hallgató bucik a nagypéntek és a húsvét elengedhetetlen alkotóelemei. A tetején lévő cukormáz Krisztus keresztre feszítését szimbolizálja, míg a tésztában használt fűszerek a test bebalzsamozását idézik meg.
Hozzávalók:
- 3 deciliter tej
- 50 gramm vaj
- 500 gramm liszt
- 1 teáskanál só
- 75 gramm porcukor
- 1 evőkanál olaj
- 1 csomag élesztő
- 1 tojás
- 75 gramm mazsola
- 1 narancs héja
- 1 alma meghámozva, apróra vágva
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- + 75 gramm liszt a kereszthez
- + 3 evőkanál baracklekvár a mázhoz
Elkészítése:
Első lépés: A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a vajat, és hagyjuk kihűlni.
Második lépés: Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a porcukrot és az élesztőt. Hozzáöntjük a tejet és egy felvert tojást. Alaposan összekeverjük, hogy ragacsos, nyúlós tésztát kapjunk. Egy tálba tesszük és meleg helyen egy órán át kelesztjük.
Harmadik lépés: A megkelt tésztához hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a mazsolát, az apróra vágott almát és a fahéjat. Alaposan belegyúrjuk, majd még egy órán át kelesztjük.
Negyedik lépés: Az idő elteltével a tésztát tizenöt darabra osztjuk, mindegyikből kisebb golyót formálunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, ügyelve arra, hogy elegendő hely legyen, ha tovább dagad a tészta sütés közben. Közben a sütőt előmelegítjük 200 Celsius-fokra.
Ötödik lépés: 75 gramm lisztet öt evőkanál vízzel összekeverünk, habzsákba tesszük, és mindegyik zsemle tetejére keresztet nyomunk belőle. Betesszük a zsemléket a sütőbe és húsz perc alatt aranybarnára sütjük.
Hatodik lépés: Három evőkanál sárgabaracklekvárt felmelegítünk, és a frissen megsült, még meleg zsemlék tetejére kenjük. Szobahőmérsékletűre hűlve fogyasztjuk.
Capirotada
Mexikóban a nagyböjt idején és a húsvétot megelőzően hagyományosan ezt a fahéjjal, nádcukorral, szegfűszeggel és mazsolával ízesített kalácsot fogyasztják.
Hozzávalók:
- 250 gramm kalács
- 350 milliliter tej
- 150 gramm barnacukor
- 1 rúd fahéj
- 3-5 darab szegfűszeg
- 100 gramm cheddar sajt
- 1 tojás
- egy nagy maréknyi mazsola
- vaj
Elkészítése:
Első lépés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kalácsokat felszeleteljük és mindkét oldalát megvajazzuk. Egy tepsibe sorakoztatjuk őket és mindkét oldalukat nagyjából 3 perc alatt kissé megpirítjuk. Kivesszük a sütőből és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
Második lépés: A tejet, a cukrot a mazsolával és a fűszerekkel egy kis lábasban felmelegítjük, majd félretesszük. Ha kihűlt, kivesszük belőle a fahéjat és a szegfűszegeket, hozzáütünk egy tojást és elkeverjük. A sajtot lereszeljük.
Harmadik lépés: Egy tepsit kivajazunk, beleteszünk egy sor kalácsot, rászórunk egy kevés mazsolát, mehet rá a sajt és a tejes massza egyharmada, majd ismét következik a kalács, a mazsola, a sajt és a tej. Három-három réteget képezünk mindegyikből. Tizenöt percet pihentetjük.
Negyedik lépés: Alufóliával lefedve 40 percig sütjük, majd tíz percre visszatesszük hogy a teteje is megpiruljon. Melegen tálaljuk.
Tsoureki
Görögországban a fonott, dióval vagy mandulával megszórt kalácsot általában piros húsvéti tojásokkal tálalják, amelyek Krisztus vérét szimbolizálják.
Hozzávalók:
- 250 milliliter tej
- 75 gramm vaj
- 65rammliszt
- 1 teáskanál só
- 1 narancs héja és leve
- 1 csomag élesztő
- 170 gramm cukor
- 125 milliliter narancslé
- 3 tojás
- A mázhoz:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- tört dió vagy mandula
Elkészítése
Első lépés: A tejet felmelegítjük, és felolvasztjuk benne a vajat, majd hagyjuk kihűlni.
Második lépés: Egy nagy tálba tegyünk 100 gramm lisztet, adjuk hozzá az élesztőt, a sót, a narancshéjat és egy teáskanál cukrot. Öntsük hozzá a kihűlt vajas tejet és keverjük össze. Fedjük le konyharuhával és fél óráig kelesszük.
Harmadik lépés: A megkelt masszához adjuk hozzá a maradék lisztet, cukrot, narancslét és tojást. Az állaga akkor jó, amikor elasztikus, de se nem kemény, se nem túlságosan lágy. Letakarva további egy órán át pihentetjük.
Negyedik lépés: Osszuk három egyenlő részre, sodorjunk belőlük csíkokat, és fonjuk össze őket. Elkeverjük a tojássárgáját egy evőkanál tejjel, megkenjük vele a kalácsot, rászórjuk a durvára tört diót vagy mandulát és előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön.
A húsvéti menünek érdemes kreatívan nekifogni. Ebben a cikkünkben a legjobb praktikákra hívjuk fel a figyelmet, itt pedig három egyszerű ünnepi ételt mutatunk, ami tíz perc alatt elkészül.
(Fotók: Getty Images)
húsvét | görögország | mexikó | kalács | nagy sztoriIstenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten
Makacsabb az infláció a vártnál, érdekes megoldással állnának elő a britek

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!