Zakopane a Magas-Tátra lengyel oldalának legfontosabb őszi-téli turisztikai központja, melyet a magyar turisták évtizedek óta kedvelnek és szeretnek. Míg korábban abszolút a szocreál jellemezte, ma már a szálláshelyek jelentős része megújult, és a 21. századi megoldások begyűrűztek a gasztronómiába is.
Cikkünkben összegyűjtöttük Zakopane három legjobb újhullámos éttermét, ahol a klasszikus káposztás-húsos tészta is új dimenzióba kerül.
Goralska Tradycja
A zakopanei gasztronómiai kultúra iránti szenvedély és szeretet vezetett a Góralska Tradycja nevű étterem megszületéséhez. A tradicionális fogásokon alapuló menüsor varázslatos útra viszi a gasztroturistát, mely tele van ízekkel és új felfedezésekkel. A konyha a helyi hagyományokat és a modern megoldásokat ötvözi annak érdekében, hogy egyedi ételekkel örvendeztesse meg vendégeit.
Az édesség kedvelői sem hagyják el csalódottan a Góralska Tradycját. Finom sütemények széles választékát kínálja a földszinten található cukrászdájuk, amelyet kávékülönlegességekkel egészítenek ki.
A fogások mellett az étterem belső tere is pazar.
A műalkotások a helyi kézműveseknek köszönhetők, melyek szabályosan megkoronázzák azt a panorámát, amely az ablakokon a vendégek elé tárul.
STRH Bistro Art Cafe
Az STRH Bistro több mint egy egyszerű étterem, hiszen bisztró és kávézó is egyben Zakopane szívében, egy stílusos bérház legfelső emeletén. A tulajdonosok célja az volt, hogy olyan helyet teremtsenek meg, amely többet kínál a finom ételeknél, a remek kávénál és a gondosan válogatott söröknél. Olyan kávézóban gondolkodtak, amely a frissen főzött eszpresszó aromáján kívül kortárs dizájnnal is csordultig tele van.
Otthonos légkört szerettek volna teremteni azok számára, akik egy jó könyvvel vagy laptopjukkal ülnek be hozzájuk, és isteni fogásokat terveztek a megfáradt kirándulóknak.
Az étlap a szezonalitástól és a napszakoktól is függ, a fogásokban pedig a szenvedély és a magas minőség jelenik meg. A bisztró számos kortárs kiállításnak adott már otthont, hiszen amellett, hogy szívügyük a vendéglátás, a helyi művészeket is felkarolják.
Drukarnia Smaku Cristina
Egy 1928-ban épült nyomda született újjá akkor, amikor új tulajdonosai úgy döntöttek, az indusztriális stílus jegyében alapítanak éttermet. Az épület egyszerű formája megfelelt a háborúk közötti kortárs építészeti irányzatoknak, a nyomda bejárata előtt álló lenyűgöző oszlopok pedig igazán varázslatossá tették.
A konyhát vezető séfet Lengyelországban virtuózként jellemzik, aki hatalmas tapasztalattal nyúl a fogásokhoz, hogy művészeti alkotásokká formálja az ételeket.
Ez is érdekelhet:
étterem | magas-tátra | lengyel gasztronómia | Lengyelország | bisztró | lengyel
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!