Close
Ez a három ökotudatos szuperszállás az értékrend transzformálásában is segít

Ez a három ökotudatos szuperszállás az értékrend transzformálásában is segít

Ökoturizmus, az életünk minden területére kiterjedő mindfulness, digital detox, think local, act global. A sokak által oximoronnak tartott fenntartható fejlődés a világ talán legdinamikusabban fejlődő iparágát, a turizmust is utolérte, a mértéktelenség turisztikai megfelelőjének számító all inclusive csomagokat és a kisebb település méretű, személytelen ötcsillagos szállodaláncokat egyre inkább a környezettudatos gondolkodást előtérbe helyező, autentikusabb élményt nyújtó szállások váltják fel.

Három olyan szálláshelyet gyűjtöttünk össze a világ különböző pontjairól, amelyekben nem csupán a mentális-pszichés újjászületésünk garantált, de az értékrendünk transzformálásában is segítségünkre lehetnek.

Rainbow Lodge, Kambodzsa

Ha eddig azt gondoltad, hogy a trópusi vízpart-dzsungel-hegyvidék halmazoknak nem igazán van közös keresztmetszete, akkor mutatjuk a megoldást: Rainbow Lodge, Kambodzsa. A kambodzsai–thai határ közelében található ökoszállás a Kardamom-hegység lábánál, a Tatai-folyó mellett, egy huszonötezer hektáros mangrove erdő közepén fekszik, olyannyira izolált környezetben, hogy csak hajóval lehet megközelíteni. A mindfulness lényegét jelentő itt és most megéléséhez szükséges körülmények tehát eléggé adottak, de a hét kis házból álló komplexumba környezettudatosság szempontjából sem tudunk belekötni.

Az áramot nagyrészt alternatív energiaforrások biztosítják, a régióban problematikusnak számító ivóvízellátást pedig a monszun időszakot kihasználva, az esővíz víztározóban való összegyűjtésével és szűrésével oldják meg. A helyben előállított anyagokból épült, cölöpökön álló házikók ráadásul teljesen beleolvadnak a dzsungelbe, wifi és Netflix helyett ott valóban az érintetlen természet jelenti a kikapcsolódást.

Habár minket már a fentiekkel is meggyőztek, nyugodtak lehetnek azok is, akik nem érik be a környezetvédelmi szempontból csupán semleges állapottal, és akik a fenntartható fejlődést nem az évi egy plasticfree júliussal azonosítják. A Rainbow Lodge ugyanis a szállásszolgáltatásból befolyt összegből amellett, hogy átlagon felüli bérezést biztosít alkalmazottjai számára, a helyieket is segíti vállalkozásuk beindításában, de támogatja a környező iskolákat és állatmenhelyet is, sőt, az erdőirtással szemben is aktívan fellép.

Kachi Lodge, Bolívia

Az érintetlen természet és a jó értelemben vett luxus találkozása már önmagában is éppen elég erős felütés ahhoz, hogy megüsse az ingerküszöbünket, ha pedig az még a fenntarthatósággal is kiegészül, legszívesebben azonnal foglalnánk is a repülőjegyet.

Bolívia ugyanis lehet, hogy – a legtöbb szomszédjával szemben – nem büszkélkedik még egy kis szakasz óceánparttal sem, rendelkezik viszont a természeti kincsek olyan garmadájával, amelyek mellett eszünkbe sem jut a tengerpart után sóvárogni.

A Bolíviai-magasföld sokszínűsége és érintetlensége ihlette meg a kizárólag az ügyfél igényeire szabott off the beaten track utakra specializálódott Amazing Escapes csapatát is, akik 3660 méter magasan, a világ legnagyobb kiterjedésű sómezőjén, a Salar de Uyunin húzták fel legújabb bázisukat, a Kachi Lodge-ot. A komplexum, mely leginkább egy űrállomásra emlékeztet, futurista kinézete ellenére a fenntarthatóság kritériumait is hozza: a napelemek által biztosított energiaellátás, a nullaszázalékos plastic policy és a komplex víztisztító rendszer csak néhány a lodge által biztosított környezetbarát megoldások közül.

Az igazi luxust ott mégsem a hat ökobungaló jelenti. Az esős évszakban végtelen tükörmezővé változó sósivatag, a több mint ötezer méter magas Tunupa vulkán, a quinoaföldek, a lámacsordák, az ősi kaktuszok és a Tejútrendszer minden csillagát felfedő égbolt mellett ugyanis – prémium kategóriás bútorok ide, magashegyi fine dining oda – nincs az a materiális dolog, ami ne törpülne el.

Tswalu Kalahari, Dél-Afrika

Ha még mindig nem vagyunk meggyőzve, hogy a fenntartható turzimus és – a sok esetben az indokolatlan túlzást sugalló – luxus akár kéz a kézben is járhatnak, Dél-Afrika legnagyobb magántulajdonában lévő vadrezervátuma, a Tswalu Kalahari cáfolhatja meg az elméletünket.

A százezer hektáros, korábban a vadászat által erőteljesen sújtott területet Dél-Afrika leggazdagabb embere, a filantróp Nicky Oppenheimer vásárolta meg azzal a céllal, hogy helyreállítsa a térség természetes folyamatait, vándorlási útvonalait és – a rezervátum biodiverzitását megőrizve – őshonos fajokat telepítsen vissza.

A nem mindennapi projektnek mi is a részesei lehetünk: vezetett sivatagi túrákon vehetünk részt dzsippel, helikopterrel vagy akár lóháton, őshonos állatfajokat tanulmányozhatunk közvetlen közelről, természetes közegükben, a rezervátum kutatóival konzultálhatunk, de akár aludhatunk is a sivatag közepén, a szabad ég alatt. Ez pedig már az a szint, ahol a maximum huszonnyolc fő befogadására alkalmas luxusszállás egyéb jellemzői – spa- és wellnessrészleg, edzőterem, medence, wifi – nem is igazán relevánsak.

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Ha az eddigi brutál drágulás nem lett volna elég: elképesztő árrobbanás történt az ingatlanpiacon
Ez jelenleg a világ legnépszerűbb építménye
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom