Close
Ez a három ökotudatos szuperszállás az értékrend transzformálásában is segít

Ez a három ökotudatos szuperszállás az értékrend transzformálásában is segít

Ökoturizmus, az életünk minden területére kiterjedő mindfulness, digital detox, think local, act global. A sokak által oximoronnak tartott fenntartható fejlődés a világ talán legdinamikusabban fejlődő iparágát, a turizmust is utolérte, a mértéktelenség turisztikai megfelelőjének számító all inclusive csomagokat és a kisebb település méretű, személytelen ötcsillagos szállodaláncokat egyre inkább a környezettudatos gondolkodást előtérbe helyező, autentikusabb élményt nyújtó szállások váltják fel.

Három olyan szálláshelyet gyűjtöttünk össze a világ különböző pontjairól, amelyekben nem csupán a mentális-pszichés újjászületésünk garantált, de az értékrendünk transzformálásában is segítségünkre lehetnek.

Rainbow Lodge, Kambodzsa

Ha eddig azt gondoltad, hogy a trópusi vízpart-dzsungel-hegyvidék halmazoknak nem igazán van közös keresztmetszete, akkor mutatjuk a megoldást: Rainbow Lodge, Kambodzsa. A kambodzsai–thai határ közelében található ökoszállás a Kardamom-hegység lábánál, a Tatai-folyó mellett, egy huszonötezer hektáros mangrove erdő közepén fekszik, olyannyira izolált környezetben, hogy csak hajóval lehet megközelíteni. A mindfulness lényegét jelentő itt és most megéléséhez szükséges körülmények tehát eléggé adottak, de a hét kis házból álló komplexumba környezettudatosság szempontjából sem tudunk belekötni.

Az áramot nagyrészt alternatív energiaforrások biztosítják, a régióban problematikusnak számító ivóvízellátást pedig a monszun időszakot kihasználva, az esővíz víztározóban való összegyűjtésével és szűrésével oldják meg. A helyben előállított anyagokból épült, cölöpökön álló házikók ráadásul teljesen beleolvadnak a dzsungelbe, wifi és Netflix helyett ott valóban az érintetlen természet jelenti a kikapcsolódást.

Habár minket már a fentiekkel is meggyőztek, nyugodtak lehetnek azok is, akik nem érik be a környezetvédelmi szempontból csupán semleges állapottal, és akik a fenntartható fejlődést nem az évi egy plasticfree júliussal azonosítják. A Rainbow Lodge ugyanis a szállásszolgáltatásból befolyt összegből amellett, hogy átlagon felüli bérezést biztosít alkalmazottjai számára, a helyieket is segíti vállalkozásuk beindításában, de támogatja a környező iskolákat és állatmenhelyet is, sőt, az erdőirtással szemben is aktívan fellép.

Kachi Lodge, Bolívia

Az érintetlen természet és a jó értelemben vett luxus találkozása már önmagában is éppen elég erős felütés ahhoz, hogy megüsse az ingerküszöbünket, ha pedig az még a fenntarthatósággal is kiegészül, legszívesebben azonnal foglalnánk is a repülőjegyet.

Bolívia ugyanis lehet, hogy – a legtöbb szomszédjával szemben – nem büszkélkedik még egy kis szakasz óceánparttal sem, rendelkezik viszont a természeti kincsek olyan garmadájával, amelyek mellett eszünkbe sem jut a tengerpart után sóvárogni.

A Bolíviai-magasföld sokszínűsége és érintetlensége ihlette meg a kizárólag az ügyfél igényeire szabott off the beaten track utakra specializálódott Amazing Escapes csapatát is, akik 3660 méter magasan, a világ legnagyobb kiterjedésű sómezőjén, a Salar de Uyunin húzták fel legújabb bázisukat, a Kachi Lodge-ot. A komplexum, mely leginkább egy űrállomásra emlékeztet, futurista kinézete ellenére a fenntarthatóság kritériumait is hozza: a napelemek által biztosított energiaellátás, a nullaszázalékos plastic policy és a komplex víztisztító rendszer csak néhány a lodge által biztosított környezetbarát megoldások közül.

Az igazi luxust ott mégsem a hat ökobungaló jelenti. Az esős évszakban végtelen tükörmezővé változó sósivatag, a több mint ötezer méter magas Tunupa vulkán, a quinoaföldek, a lámacsordák, az ősi kaktuszok és a Tejútrendszer minden csillagát felfedő égbolt mellett ugyanis – prémium kategóriás bútorok ide, magashegyi fine dining oda – nincs az a materiális dolog, ami ne törpülne el.

Tswalu Kalahari, Dél-Afrika

Ha még mindig nem vagyunk meggyőzve, hogy a fenntartható turzimus és – a sok esetben az indokolatlan túlzást sugalló – luxus akár kéz a kézben is járhatnak, Dél-Afrika legnagyobb magántulajdonában lévő vadrezervátuma, a Tswalu Kalahari cáfolhatja meg az elméletünket.

A százezer hektáros, korábban a vadászat által erőteljesen sújtott területet Dél-Afrika leggazdagabb embere, a filantróp Nicky Oppenheimer vásárolta meg azzal a céllal, hogy helyreállítsa a térség természetes folyamatait, vándorlási útvonalait és – a rezervátum biodiverzitását megőrizve – őshonos fajokat telepítsen vissza.

A nem mindennapi projektnek mi is a részesei lehetünk: vezetett sivatagi túrákon vehetünk részt dzsippel, helikopterrel vagy akár lóháton, őshonos állatfajokat tanulmányozhatunk közvetlen közelről, természetes közegükben, a rezervátum kutatóival konzultálhatunk, de akár aludhatunk is a sivatag közepén, a szabad ég alatt. Ez pedig már az a szint, ahol a maximum huszonnyolc fő befogadására alkalmas luxusszállás egyéb jellemzői – spa- és wellnessrészleg, edzőterem, medence, wifi – nem is igazán relevánsak.

Ez is érdekelhet:

Kachi Lodge | Rainbow Lodge | fenntartható | kambodzsa | dél-afrika

FOLYTASD EZZEL

A világ egyik legrangosabb építészeti fődíját nyerte el a Magyar Zene Háza

Megtaláltuk az üzletet, ahol életed kanapéját tervezheted meg megengedhető áron

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram