Bármikor igent mondanánk egy szafarira, ha ebben a luxuskunyhóban szállhatnánk meg

Afro-minimalista fényűzés zsiráfok, elefántok, orrszarvúk és nagymacskák társaságában.

Az építészeti és belsőépítészeti munkáiról méltán híres ARRCC stúdió már több luxusingatlant is tervezett Dél-Afrikában, de a legutóbbival húzott igazán nagyot. Ezúttal a Sabi Sands Game nevet viselő, közel húszezer négyzetkilométernyi területet magába foglaló rezervátum kellős közepére álmodtak meg egy minimalista, de afrikai népi motívumoktól sem mentes luxusházat,

ahol egyáltalán nem meglepő, ha a reggeli kávézáshoz egy csapat majom is csatlakozik.

Mivel mégiscsak a világ egyik legnagyobb nemzeti parkjáról van szó, a tervezők a kezdetektől nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az épület – amennyire csak lehet – beleolvadjon a környezetébe. Kiemelten ügyeltek rá, hogy a külső a letisztultság mellett egyfajta viharvertséget és természetközeliséget is mutasson, ezt is annak érdekében, hogy a ház még véletlenül se legyen tájidegen.

Hatalmas betonfalakat húztak fel, amelyeknek egy részét a térségben több helyen is fellelhető csillogó, robusztus kövekkel raktak ki, de az időjárásálló corten acél-részletekkel sem spóroltak, és minden festett részletnél, illetve a lakberendezésnél is odafigyeltek arra, hogy csak neutrális színeket használjanak.

Az ingatlanon dolgozó csapat szerint a végső cél az volt, hogy valami olyat hozzanak létre, ami látszólag egymásnak ellentmondó elemekből áll, nagy kontrasztokkal rendelkezik, mégis ettől válhat egyedülállóan kreatívvá és esztétikussá.

"Modern életstílusban élünk, a természet viszont nyers és ősi elemekből áll. A modernitás és a természet jellemzőinek kontrasztja csodaszép és őszinte feszültséget kreál. Az építészet egyik célja, hogy az embereknek megadja a lehetőséget arra, hogy egybeolvadjanak a természetes közegükkel, a természettel, hogy minél közvetlenebbül megtapasztalhassák ezt a kötődést" – magyarázta Stefan Antoni, az egyik építész.

A nagy luxuskunyhó és környezete még három kisebb villát is magában foglal, ezek Plains Houses néven futnak, és külön épületcsoportokat alkotnak.

Minden ház rendelkezik egy főépülettel, ahol beltéri és kültéri közösségi tereket alakítottak ki, valamint négy hálószobás lakosztályokat is találhatunk benne, amelyek akár különálló minikunyhókként is működhetnek.

Ezeket a főépületeket úgy tervezték, hogy a lehető leginkább részletgazdagok legyenek, és elsődleges szempontok között volt a tágas terek kialakítása is. A fő tér egy hatalmas, szellős és bútorokat csak nagyon visszafogott mennyiségben tartalmazó nappali, amihez egy szintén jókora alapterületű étkező tartozik, a teraszról pedig egyenesen egy fűtött úszómedencébe csobbanhatunk, ha inkább a hűvősebb estéken szeretünk megmártózni.

Ha megunnánk a természet szépségeinek csodálását, máris bevehetjük magunkat a moziterembe vagy a légkondicionált borkóstoló-helyiségbe.

A négy hálószobás lakosztályok a főépülettel szemben sokkal inkább a vadonra építenek, és nem a modern elemekre. A szobákban található gigantikus üvegablakoktól olyan érzésünk lehet, mintha a természet kellős közepén feküdne, amit csak fokoznak a fa és bőr lakberendezési elemek. A lakosztályokban található társalgók ugyanerre az érzetre építenek: teljesen nyitottak, és csak néhány fagerenda választja le a teraszt a környezettől.

Persze nem kell messzire menni, ha visszatérnénk a jól megszokott modernitásba: mindössze néhány lépésre máris ott van egy full panorámás közösségi fürdőhely tele napágyakkal és öltözőkabinokkal, a hatalmas kandallóról és az étkezőteraszról nem is beszélve.

Tudatos lépés volt, hogy nemcsak a belsőépítészek, hanem az építészek is rengeteg fát használtak kiegészítő elemként, méghozzá a dél-afrikai őslakosok által kedvelt és a térségben nagyon gyakori akácfát. Ezek az elemek futnak végig a plafonon, a teraszon, sőt az ablakokat is szegélyezik, nem véletlen, hogy a tervezők az épületet vízszintes és függőleges síkok összességének nevezték.

"Az akácfa mindenhol ott van, ha körbenézünk Dél-Afrikában. Jellegzetes, kerek lombkoronája és párban elhelyezkedő tüskéi ikonikus jellemzői a dél-afrikai tájnak. Részben ezek a tüskék inspirálták a kunyhókat, részben pedig az afrikai síkságok. Ezekkel tisztelgünk a házak körül látható természetes környezet szépségének" – nyilatkozta Stefan Antoni.

Összességében a tervezők szerették volna egy újragondolt luxuskoncepcióval magasabb szintre emelni a szafari fogalmát, és nem mellesleg megmutatni, hogy a modern és a naturális, akár egy-egy népcsoportra jellemző különleges elemek nagyon esztétikusan és kifinomultan tudnak megjelenni egymás mellett. Ahogyan Mark Rielly, az ARRCC belsőépítészeti igazgatója is fogalmazott:

"Az ötlet a kezdetektől az volt, hogy újradefiniáljuk a luxust, és létrehozzunk egy új, sajátos dizájnnyelvet az afrikai szafari számára."

Ez is érdekelhet:

Életünk szafariélményét kaphatjuk meg ebben a szállodában

A Londoloziban a szálloda teraszán borozgatva csodálhatjuk a naplementét, miközben az orrunk előtt szalad el egy elefántcsorda.

(Fotók: Dezeen)

ARRCC stúdió | luxus | afrika | Sabi Sands Game | szafari

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom