Hat élményutazás, ami a luxusutazási tanácsadók szerint kihagyhatatlan idén

A pandémia által okozott bezártság – pontosabban annak vége – jól meglökte az élményfokuszú utazások népszerűségét – vagyis azokat a túrákat, amelyek mélyebb betekintést adnak egy-egy város vagy kultúra titkaiba. Manapság általában már nem elég csak úgy elutazni valahová, és ott lébecolni, sokan szeretnének tanulni is ezt-azt az adott helyről. A Virtuoso luxusutazási cég mintegy húszezer utazási tanácsadóját kérdezte meg ezt a vezérfonalat követve, azaz, milyen jellegű utakat lesz érdemes megcélozni 2024-ben.

Sötét égbolt turizmus

Míg a hagyományos turizmus a nappali órák kitöltésére összpontosít, addig a sötét égbolt-turizmus az éjszakákról szól. A hangsúly az éjszakai égbolt csodáján van, a csillagászattól kezdve az északi fény megleséséig, bár az ilyen jellegű tripek az éjszakai állatok megfigyelésére irányuló túrákat is jelenthetik.

A Virtuoso norvégiai, izlandi és kanadai utakat ajánl erre a célra, ugyanakkor a melegebb időjárást kedvelők április 8-án Észak-Mexikóban élvezhetik a teljes napfogyatkozást is.

A texasi Blancótól a spanyolországi Albanyáig az utazók pedig huszonkét ország kétszáz olyan szpotjának egyikét is megnézhetik, amelyet a DarkSky International nonprofit szervezet "Sötét égboltú helynek" nyilvánított.

"Lassú" szafari

A szafarik sokak kívánságlistájának élén szerepelnek, de nem szabad túlságosan a "Nagy Ötös" – avagy az oroszlán, a leopárd, az orrszarvú, az elefánt és az afrikai bölény – megfigyeléséhez ragaszkodni.

A "lassú szafarik" Afrika állatvilágának és tájainak teljes skáláját bemutatják, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy nyugodtabb tempóban élvezhessük Afrika kevésbé lopakodó vadvilágát

Expedíciós hajóut

Az expedíciós körutazásokat az "évtized berobbanó utazási trendjeként" emlegetik.

Ezek a túrák a hagyományos körutazások kényelmét adják, de kisebb hajókon, kevesebb emberrel működnek. Az Antarktisztól a Galapagos-szigetekig tartó népszerű expedíciós hajóutak gyakran szakértőket – például történészeket és geológusokat – alkalmaznak a fedélzeten...

"...mert egyre többen vannak, akik már nem a megszokott nyaralást szeretnék" – mondta James  Cole, a Panache Cruises nevű ügynökség alapítója.  –Az emberek kalandra vágynak. Van egyfajta romantikája, ami az olyan nagy felfedezők korára emlékeztet, mint Hillary, Cousteau és Shackleton."

Utazás Párizsból Isztambulba, vonattal

A francia fővárosból az Ázsia és Európa kereszteződésében elhelyezkedő török metropoliszba többféleképpen is lehet jutni, de talán egyik opció sem olyan fényűző, mint amit a Venice Simplon-Orient-Express nyújt.

Maga a klasszikus vonatút rövidebb, sokszor csak egy-két éjszakás utakat tesz meg Európában, de évente csupán egyszer visz utasokat Párizsból Isztambulba.

A Virtuoso azt ajánlja, hogy az utas előbb szurkoljon az olimpiai játékokon, élvezze Párizst és a versenyeket, mielőtt stílusosan távozik a városból.

Magunkkal cipelt szenvedély

Ugyan a hobbi általában az otthonunkhoz kötődik, de a szenvedélyünket magunkkal vihetjük külföldre is.

Így például a kertészkedés szerelmesei foglalhatnak egy utazást a májusi RHS Chelsea Virágkiállításra Londonba, míg a könyvrajongók a prágai Strahov-kolostor könyvtárába látogathatnak el.

A Dinosaur Trips nevű cég pedig valóra váltja a paleontológusok álmát: az érdeklődők Brian Curtice paleontológussal együtt elutazhatnak csontokat ásni, és aztán felfedezhetik a fosszíliák lelőhelyeit szerte az Egyesült Államokban.

Gasztrofesztiválok és privát túrák

Az ételekre és italokra fókuszáló utak nem új keletűek, mégis ablakot nyitnak egy kultúra múltjába és jelenébe.

A Virtuoso ajánlása alapján érdemes letesztelni a perui konyhát a Mistura Food Festivalon, vagy – ha nem utaznánk most át a fél bolygót – átruccanni a szomszédos Ljubljanába, megkóstolni az ottani kiváló street food-okat.

Nagyszerű program beiratkozni egy rapid főzőkurzusra, vagy befizetni egy idegenvezető által gardírozott gasztrotúrára, mint mondjuk a mexikóvárosi The Curious Mexican, merthogy ezzel közvetlenül is támogathatjuk a helyi lakosságot.

Vörös tavak, ragyogó barlangok, különös minták és magasba tornyosuló hegycsúcsok – mintha nem is a Földön járnánk. Csodálatos barlangok, tarka tavak és zavarba ejtő sziklaképződmények gazdag választéka kínál menekülést a földi civilizáció elől – olykor pedig egészen úgy érezhetjük, mintha tényleg az egész világot magunk mögött hagytuk volna.

(Forrás: CNBC Travel, fotók: Getty Images)

tipp | élmény | luxus | nagy sztori | kaland

FOLYTASD EZZEL

Ebben az európai városban hamarosan már a kiköltözés előtt kaphatunk lakást

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Wizz Air

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram