Megmutatjuk, hogyan tudunk a leghatékonyabban bevásárolni

Maszk és kesztyűk a helyükön, lista a kézben, arcizom sem rándulhat, irány a heti vadászat! Optimális esetben hetente, vagy még ritkábban merészkedünk el az üzletekbe, jól átgondolva, hogy hol nincsenek olyan sokan, hol a legbarátságosabb a környezet, és merre elégséges az árukészlet. Megtartjuk a szükséges távolságot a többi embertől, most nem tapogatunk össze semmit feleslegesen. De hogy lehetünk a leggyorsabbak, leghatékonyabbak? Mutatjuk!

Észszerű úti cél

Minél közelebbre megyünk, annál jobb, és érdemes már otthon, fejben megszervezni azt is, milyen logika alapján haladunk az üzletben. Valaki nem mondana le a hipermarketekről, de hiába nagybevásárlás, érdemes megfontolni, miért nem megyünk inkább egy kisebb, kevésbé frekventált, családi vállalkozásként működő élelmiszerüzletbe. Lehet, hogy nem kapunk meg mindent, de még mindig rendelhetünk máshonnan is. Minél kevesebb emberrel találkozunk, annál jobb, annál biztonságosabb.

Tervezés, tervezés, tervezés

Vannak közöttünk olyanok, akik a vírushelyzet előtt is akár egy hétre előre összeírták a heti étrendet. Nekik most könnyebb a helyzetük, már megszokták ezt a rendszert. Az ad hoc impulzusfőzők viszont nehezebben boldogulnak, persze pár hét alatt valamennyiünk fejlesztett már ezen, és egyre ügyesebben, változatosabban tervezzük a heti menüt. Figyeljünk az elégséges zöldség- és gyümölcsbevitelre, kerüljük az instant ételeket! Heti egy-két alkalommal érdemes valami újat kipróbálni, vagy legalább a fűszerezésen variálni kicsit. Öt-hét napra előre írjuk meg a menüt!

Írjunk listát!

Bizony, még azok is, akik sosem szoktak. Ez most más helyzet, itt nem jó, ha elfelejtünk valamit, nincs "csak leugrom fej fokhagymáért!" opció. Gondosan listázzunk mindent!

Appos segítség

Mindegy, hogy papírra vagy a telefonra írjuk a listát, megszokás kérdése, melyik a kényelmesebb. A papír előnye, hogy nem kell tapogatni a telefont (amit persze bevásárlás és kipakolás után gondosan fertőtlenítsünk!), viszont okos kis társunk azért jól jöhet. Olyan appok, mint az Anylist, a Smartlyst vagy a Mealime is jók lehetnek. Ezek javarészt tematizálnak, külön húsételre, tejtermékre, zöldségekre, szárazárura, így átláthatóbb lesz minden, és ki is tudjuk pipálni, ha valami már a kosárban van. Ha csak simán a telefon noteszébe írjuk, az is rendben van persze.

Megosztással, még gyorsabban

Amennyiben párban megyünk vásárolni (egy háztartásból), a telefonos bevásárlólistát meg is oszthatjuk egymással, és pipáhatunk. Felosztjuk a tematika szerint, hogy ki merre megy, akár tíz-húsz perceket is lefaraghatunk a vásárlási időből.

Hazai termékekkel

Amiből tudunk, próbáljunk meg itthon előállított, hazai holmikat választani! Magunkért, a gazdákért, termelőkért, márkákért, a locavore életérzés miatt. Ez most még fontosabb, mint valaha.

A megfelelő bevásárlókosárral

Teljesen felesleges túl nagy kosarat/kocsit vinni magunkkal, az csak további impulzusvásárlásra ösztönözhet, olyan dolgok megvásárlására, amikre nincs is szükség. A rövid lejáratú, akciós termékekre most inkább ne repüljünk rá.

Udvariasan, együttműködően

Ne feledkezzünk meg róla, hogy az üzletek dolgozói értünk is vállalják a nagy kockázatot, ezért extra kedvesség illeti meg őket. A mosoly ugyan nem látszik a maszkon át, de kedves szavakkal és türelmességet tanúsítva megmutathatjuk, hogy a karantén nem ölte még ki belőlünk a szolidaritást, sőt! Köszönjük meg a vásárlás végeztével, hogy áldozatot hoznak értünk. Ugyanígy, a vásárlótársainkat se sürgessük, ne gorombáskodjunk. Mindenki azért érkezett, hogy gyorsan végezhessen.

Pár perccel tovább

Hazaérkezve érdemes a zsákmányokat egytől egyig áttörölni fertőtlenítős langyos vízzel, erre a célra kitalált antibakteriális kendőkkel. Még ma sincs pontos adatunk arról, mely felületeken mennyi ideig lehet aktív a vírus. Pár perccel hosszabb lesz a kipakolás ugyan, de ez már legalább a biztonságot adó otthonban történik.

Ez is érdekelhet:

Így látják a helyzetet a kiszállításra átálló éttermesek, vendéglátók

Pár hét alatt teljesen átalakult az egész világ, ezzel együtt a hazai vendéglátás is. Kiszállításról, óvintézkedésekről beszélgettünk.

(Fotók: Unsplash, Getty Images)

bevásárlás | nagybevásárlás | koronajárvány | koronavírus-járvány | koronavírus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom