Körülbelül az ötödik futottak még kategóriás, túlárazott granola után mondja az ember azt, hogy inkább zabkására vált, vagy jó lesz csak simán a müzli vagy pehely. Drágák a granolák, és ízben sem mindig hozzák azt, amire számítunk. Viszont roppant egyszerűen el lehet őket készíteni otthon is, így legalább tudjuk, mi van benne, és bármikor reprodukálhatjuk a bevált receptúrákat. Mutatunk is párat!
A legjobb a granolakészítésben, hogy akár maradékokból is összedobhatjuk, de azért nem árt egy kis tudatosság, hogy tényleg a legfinomabb variánsokat fogyasszuk reggelire. Tejjel, sűrű görög joghurttal, gyümölcsökkel, pohárkrémekhez, vagy magában is fogyasztható, sőt meglepő, de még salátákhoz is jól passzolhat.
Ami mindenképp legyen otthon a granolához:
- zabpehely: finomra vagy durvára őrölt
- magvak: a lehetőségek végtelenek. Napraforgómag, mogyoró, dió, pekándió, mandula, pisztácia...
- édesítőszer: a legjobb, ha méz, juharszirup, agavészirup, vagy bármilyen hasonló jellegű, természetes cukrot használhatunk
- zsiradék: sokan az olvasztott kókuszzsírt preferálják, de olívaolaj, repceolaj is jól jöhet
- fűszerek, aromák: fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, kurkuma, matcha, kakaó, vanília...
- aszalványok: mazsolák, kókusz, bogyós gyümölcsök
A koreográfia mindig ugyanaz: egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd egy másik tálban elegyítjük az édeset és a zsiradékot.
Mielőtt összekevernénk őket, a magok és a zabpehely felét akár aprítógépen össze is törhetjük, hogy többféle méret és állag találkozhasson, de ez nem esszenciális lépés. A két tál tartalmát összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, és 25 perc alatt megsütjük. Egyszer érdemes átforgatni a piruló masszát, hogy minden része ugyanolyan ropogós legyen. Légkeveréses sütőben 155 fokon süssük, simában 175 fokon. Ha kész, hagyjuk hűlni, aztán helyezzük egy jól záródó csatos üvegbe. Az aszalványokat sütés után dobjuk hozzá, ha kell szeletelve, vagy egészben.
A mennyiségek egy literes csatos üveget töltenek meg (kb. 60 dkg lesz belőlük).
Csokis-kókuszos granola
- 140 g zabpehely
- 3 ek. cukrozatlan kakaópor
- 3 ek. kókuszreszelék
- 2 ek. kókuszchips
- 1 csipet só
- 3 ek. méz
- 3 ek. zsiradék
Mogyorós-barackos granola
- 140 g zabpehely
- natúr földimogyoró
- 1/2 ek. fahéj
- 1 csipet só
- 3 ek. juharszirup
- 1 ek. mogyoróvaj
- 2 ek. egyéb zsiradék
- sütés után aszalt sárgabarack és csokoládéreszelék
Almáspités granola
- 140 g zabpehely
- 90 g reszelt alma
- 1/2 ek. fahéj
- 1 csipet só
- 1 csipet szerencsendió
- 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
- 1/2 tk. őrölt gyömbér
- 3 ek. méz
- 3 ek. zsiradék
Sokmagvas granola
- 140 g zabpehely
- 1 csipet só
- natúr földimogyoró
- mandula
- pisztácia
- kesudió
- napraforgómag
- pekándió
- 3 ek. méz
- 3 ek. zsiradék
- sütés után mazsola
Datolyás-mandulás granola
- 140 g zabpehely
- natúr mandulapálcikák
- 1 csipet só
- 1 csipet szerecsendió
- 2 ek. juharszirup
- 3 ek. zsiradék
- sütés után apróra vágott aszalt datolya
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Unsplash)
házi granola | magvak | receptek | zab | granola | reggeli
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!