Close
Álomszerű kastélyok és árnyas folyópartok: hét idilli falu, amit látni kell Dordogne-ban

Álomszerű kastélyok és árnyas folyópartok: hét idilli falu, amit látni kell Dordogne-ban

A franciaországi Dordogne Európa egyik leghosszabb történelmű és egyben legromantikusabb régiója.

A legkorábbi emlékek 400 ezer évvel ezelőttről származnak, a barlangokkal szabdalt mészkőhegyek pedig ősi rajzokat rejtenek.

A Dordogne folyó partján a 12. században jelentek meg az első középkori falvak, ebben az időben a régiót Perigord néven ismerték, amelyhez a helyiek még ma is ragaszkodnak. Dordogne megragadó szellemiségét az itt található, hangulatos falvak testesítik meg, amelyeket mindenképp látnunk kell, ha a közelben járunk.

Rocamadour középkori kápolnái

Ez a többszintes, sziklákra épült falu a folyó szurdokvölgye fölött fekszik, és egy mesebeli kastély koronázza. Kicsiny mérete ellenére a középkorban

Európa egyik legfontosabb zarándokhelye volt, ezért is maradt fenn rendkívül jó állapotban.

A világörökségi Saint-Sauveur-bazilikából, valamint néhány kápolnából és kriptából álló szakrális központhoz kőkapukon át, lépcsősoron juthatunk fel. Ma sok zarándok látogat el ide, hogy megnézze a Chapelle Notre Dame kápolna Fekete Madonna-szobrát.

Strandolás Limeuilben

Limeuil egy gyönyörű, fákkal borított domboldalon fekszik a Dordogne és a Vézère folyó között, és vízparti fekvése több évszázadon át hozzájárult a virágzásához a folyami kereskedelem révén, de a viking inváziók és az Angliával vívott háborúk frontvonalába is sodorta a települést.

Később szépsége népszerűvé tette a turisták körében, az úszáshoz és a kenuzáshoz festői hátteret biztosítanak terrakottatetős házai, a folyópartra vezető utcák, és a folyón átívelő, 19. századi hidak.

Túra a La Roque-Gageac-i kastélyhoz

A falu mögötte meredeken emelkedő mészkőszikla látványos hátteret kölcsönöz a halványsárga házaknak, amelyek úgy sorakoznak a folyóparton, mintha játékok lennének.

A fő látványosság itt a falu elején álló normann kastély, ahová éttermekkel szegélyezett, macskaköves utcákon keresztül juthatunk el.

Filmdíszletek között Beynac-ban

Az ország egyik legbájosabb falujának tartott Beynac egyszerűen filmre kívánkozik, nem csoda, hogy ez adta a díszletet a Csokoládét című film egyes jeleneteihez, 12. századi kastélya pedig feltűnt a D’Artagnan lánya és Az utolsó párbaj című filmekben.

A középkori utcákon járva úgy érezhetjük itt, mintha visszaléptünk volna az időben, amihez hozzájárul, hogy különleges kőlapból készült hagyományos perigord-i tetőket láthatunk.

Barlangászás Domme alatt

A 150 méterrel a folyó felett álló faluból csodálatos kilátás nyílik a környékre, alatta pedig lenyűgöző titok rejtőzik: egy 450 méter hosszú, cseppkövekkel teli barlang, amelyet be is lehet járni.

Domme a százéves háború alatt stratégiai fontosságú védelmet jelentett a franciáknak, de 1346-ban rövid időre angol kézre került. A háborúra ma a sűrűn elhelyezkedő kapuk és bástyák emlékeztetnek.

Egy szent remete nyomában Saint-Amand-de-Colyban

A falut egy Saint Amand nevű remetéről nevezték el, aki állítólag a 6. században egy barlangban élt itt. Szakrális hírnevének megfelelően a falu központja a 12. századból származó, erődített román stílusú templom, amely a sikátorok fölé magasodik.

De az utcákon a régi élet számos más emléke is fennmaradt, például a harangtorony, a közös kenyérsütő kemence és a dohányszárító pajta, amely most élelmiszeráruházként működik. Az innen induló ösvényeken felfedezhetjük a környék természeti szépségét.

Castelnaud-la-Chapelle és a háborús múzeum

A szőlővel borított falu zsalugáteres kőházak és boltíves kapualjai alatt remek helyszín kínálkozik egy folyóparti piknikhez,

a fő látványosság azonban a kastély a falu tetején, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Ceou folyó völgyére. Belül egy háborús múzeum kapott helyet, ahol többek között fegyvermásolatokat láthatunk abból az időből, amikor a falu stratégiai védelmi pont volt.

Persze, ezen a csodálatos régión kívül is akadnak romantikus falvak Franciaországban, és máshol Európában is.

(Forrás: Euronews, képek: Unsplash, Getty Images)

franciaország | Dordogne | nagy sztori | idill | falvak

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Környezetvédők zártak le egy teljes autópályát: az aktivisták tüntetése az egész utat blokkolta Hollandiában

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram