Close
Mutatunk nyolc, végtelenül romantikus francia kisvárost

Mutatunk nyolc, végtelenül romantikus francia kisvárost

Párizs után szabadon: ha Franciaországban jártok, ne csak az Eiffel-torony lábánál romantikázzatok. A következő kis települések közül is keressetek fel legalább egyet. Megéri!

Amiens

A Párizstól százhúsz kilométerre található Amiens-ben rengeteg a látnivaló. Egyik fő nevezetessége a “les Hortillonnages”, azaz a település lápos része és annak úszó kertjei, de érdemes megnézni a Saint-Leu negyed csatornáit, a gótikus Notre-Dame katedrálist, valamint Jules Verne házát, melyben több mint harminc regény született.

Az utazási magazinok szerint Amiens-ben kötelező megkóstolni a helyi specialitást, a macaront, amit Medici Katalin honosított meg az országban a 16. században.

Annecy

Annecyt az Alpok gyöngyszemének, vagy Savoie Velencéjének is nevezik, ez utóbbi utalás a Savoyai dinasztiára, mely a középkor során a városkát birtokolta. Az Annecy-tó partján, a Thiou-folyócska torkolatánál elterülő település igazán festői panorámával büszkélkedik.

A városhoz köthető Szalézi Szent Ferenc a reformáció idején elüldözött genfi katolikus püspök működése, akinek ereklyéit a város feletti dombon épült Basilique de la Visitation templomban őrzik.

Dordogne

Az Aquitania régióban fekvő Dordogne megye egy apró ékszerdoboz:

zöldellő dombok, megmunkált szántóföldek, elbűvölő falvak, vadregényes várak tarkítják.

Vézac településen található a Marqueyssac kastély és a hozzá tartozó, lenyűgöző formáiról híres barokk kert, melyet a 17. században XIV. Lajos tanácsadója, Bertrand Vernet de Marqueyssac építtetett. Ott található a világhíres Lascaux-barlang is, mely színpompás paleolit barlangfestményeiről nevezetes, ráadásul az UNESCO Világörökség része 1979 óta.

Chamonix

A Mont Blanc lábánál, az Arve völgyében található a világ legszebb síterepének tartott Chamonix.

Az első drótkötélpályát 1928-ban adták át, majd 1965-ben megnyitották a 11 600 méter hosszú Mont Blanc alagutat, amely Olaszországgal köti össze a francia sírégiót.

Chamonix legjelentősebb látnivalója az a felvonó, amellyel feljuthatunk az Aiguille du Midi 3842 méteres csúcsára, ami egyben a Mont Blanc-ra vezető túrák kiindulópontja.

Colmar

Strasbourgtól alig hatvan kilométerre, a Lauch folyó mentén, a Vogézek hegyláncánál fekszik a nagy múltra visszatekintő Colmar, az a francia település, ami Nagy Károly óta a királyok kedvenc városa volt.

A település a királyi palota egyik tornya után kapta a nevét, óvárosa a Világörökség része.

Colmarban érdemes megnézni a Saint Matthieu és a Des Dominicains templomokat, illetve a Collégiale Saint-Martint, amely a gótikus építészet egyik remekműve.

Vouvant

A Loire mentén található Vouvant Franciaország legszebb kisvárosa díját is elnyerte.

A középkori település legfőbb látnivalója a 14. századi híd és a székesegyház.

Avignon

A pápák városának is nevezik a gyönyörű, középkori hangulatú dél-franciaországi városkát.

A város első számú látnivalója maga a pápai palota, mely robusztus, gótikus tömbjével szinte rátelepedik Avignonra.

Emellett a város katedrálisa, valamint a Saint-Bénézet-híd is hozzájárult ahhoz, hogy Avignon történelmi központja 1995-ben az UNESCO Világörökségi listájára került.

Limeuil – Aquitánia

A Dordogne- és a Vézére-folyók találkozásánál fekvő település minden báját megőrizve élte túl a történelem viharait.

Ma már csupán három erődített kapu emlékeztet arra, hogy a falu nem mindig élt  békés hétköznapokat.

A régi, nyüzsgő kikötő, a kőből épült, sötétcserepes házak, melyek annyira jellemzők a Périgord Noire vidékére, szuper időtöltésre, kikapcsolódásra hívnak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

avignon | Dordogne | kisváros | romantika | colmar

FOLYTASD EZZEL

Nyolc éve először csökkentették a terrorveszély szintjét a világ egyik legvágyottabb országában

Karácsony Olaszországban – Tíz kihagyhatatlan programjavaslattal

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram