Close
Mutatunk nyolc, végtelenül romantikus francia kisvárost

Mutatunk nyolc, végtelenül romantikus francia kisvárost

Párizs után szabadon: ha Franciaországban jártok, ne csak az Eiffel-torony lábánál romantikázzatok. A következő kis települések közül is keressetek fel legalább egyet. Megéri!

Amiens

A Párizstól százhúsz kilométerre található Amiens-ben rengeteg a látnivaló. Egyik fő nevezetessége a “les Hortillonnages”, azaz a település lápos része és annak úszó kertjei, de érdemes megnézni a Saint-Leu negyed csatornáit, a gótikus Notre-Dame katedrálist, valamint Jules Verne házát, melyben több mint harminc regény született.

Az utazási magazinok szerint Amiens-ben kötelező megkóstolni a helyi specialitást, a macaront, amit Medici Katalin honosított meg az országban a 16. században.

Annecy

Annecyt az Alpok gyöngyszemének, vagy Savoie Velencéjének is nevezik, ez utóbbi utalás a Savoyai dinasztiára, mely a középkor során a városkát birtokolta. Az Annecy-tó partján, a Thiou-folyócska torkolatánál elterülő település igazán festői panorámával büszkélkedik.

A városhoz köthető Szalézi Szent Ferenc a reformáció idején elüldözött genfi katolikus püspök működése, akinek ereklyéit a város feletti dombon épült Basilique de la Visitation templomban őrzik.

Dordogne

Az Aquitania régióban fekvő Dordogne megye egy apró ékszerdoboz:

zöldellő dombok, megmunkált szántóföldek, elbűvölő falvak, vadregényes várak tarkítják.

Vézac településen található a Marqueyssac kastély és a hozzá tartozó, lenyűgöző formáiról híres barokk kert, melyet a 17. században XIV. Lajos tanácsadója, Bertrand Vernet de Marqueyssac építtetett. Ott található a világhíres Lascaux-barlang is, mely színpompás paleolit barlangfestményeiről nevezetes, ráadásul az UNESCO Világörökség része 1979 óta.

Chamonix

A Mont Blanc lábánál, az Arve völgyében található a világ legszebb síterepének tartott Chamonix.

Az első drótkötélpályát 1928-ban adták át, majd 1965-ben megnyitották a 11 600 méter hosszú Mont Blanc alagutat, amely Olaszországgal köti össze a francia sírégiót.

Chamonix legjelentősebb látnivalója az a felvonó, amellyel feljuthatunk az Aiguille du Midi 3842 méteres csúcsára, ami egyben a Mont Blanc-ra vezető túrák kiindulópontja.

Colmar

Strasbourgtól alig hatvan kilométerre, a Lauch folyó mentén, a Vogézek hegyláncánál fekszik a nagy múltra visszatekintő Colmar, az a francia település, ami Nagy Károly óta a királyok kedvenc városa volt.

A település a királyi palota egyik tornya után kapta a nevét, óvárosa a Világörökség része.

Colmarban érdemes megnézni a Saint Matthieu és a Des Dominicains templomokat, illetve a Collégiale Saint-Martint, amely a gótikus építészet egyik remekműve.

Vouvant

A Loire mentén található Vouvant Franciaország legszebb kisvárosa díját is elnyerte.

A középkori település legfőbb látnivalója a 14. századi híd és a székesegyház.

Avignon

A pápák városának is nevezik a gyönyörű, középkori hangulatú dél-franciaországi városkát.

A város első számú látnivalója maga a pápai palota, mely robusztus, gótikus tömbjével szinte rátelepedik Avignonra.

Emellett a város katedrálisa, valamint a Saint-Bénézet-híd is hozzájárult ahhoz, hogy Avignon történelmi központja 1995-ben az UNESCO Világörökségi listájára került.

Limeuil – Aquitánia

A Dordogne- és a Vézére-folyók találkozásánál fekvő település minden báját megőrizve élte túl a történelem viharait.

Ma már csupán három erődített kapu emlékeztet arra, hogy a falu nem mindig élt  békés hétköznapokat.

A régi, nyüzsgő kikötő, a kőből épült, sötétcserepes házak, melyek annyira jellemzők a Périgord Noire vidékére, szuper időtöltésre, kikapcsolódásra hívnak.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

FOLYTASD EZZEL
Így alakulnak a nyáron a repülőjegyárak a Ryanair szerint
Jövő hétfőtől nem lesz kötelező a maszkviselés az izraeli repülőjáratokon
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom