Close
Tükrökkel meséli el az Alpok történetét ez csodaház Svájcban

Tükrökkel meséli el az Alpok történetét ez csodaház Svájcban

Ha még nem döntöttük el, hol töltjük az idei téli vakációt, Gstaad remek opciónak tűnik, és nemcsak az eleganciája, hanem egy különleges installációja miatt is.

Svájc nyugati részén, a francia határ közvetlen közelében találjuk a túlzás nélkül világhírűnek mondható téli üdülőhelyet. A síszezonban népesül be igazán a kisváros, ilyenkor ismert sportolók, színészek és művészek foglalnak szobát Gstaadban,

amely jellegzetes svájci faházaival és az utcaképet színesre festő sok-sok virággal annak ellenére meg tudta őrizni kedves, romantikus báját, hogy a legnagyobb márkák üzletei is felsorakoznak itt, illetve ezekben a napokban rengetegen keresik fel.

Ebben a szépséges környezetben épített fel Doug Aitken egy tipikus amerikai ranchre emlékeztető házat – tükrökből. Az egyszintes Mirage-szerkezetű installáció izgalmát ugyanis az adja, hogy visszatükrözi az épületet körbeölelő hegyvidéki tájat.

Az amerikai művész tervei szerint a követketkező két évben itt marad a ház, ezért lehetőségünk nyílik egészen különleges szemszögből megfigyelni az évszakok változásával módosuló környezetet,

láthatjuk, hogyan festenek hótakaróban, viharban, vagy nyáron, amikor zöldell a legelő.

A látogatók bátran felfedezhetik és szabadon járhatnak ki-be a házban, amelynek belső terei is tükröződnek, egészen pontosan gyorsan változó, megtört hatást keltenek. A koncepció az 1920-as és 1930-as években felhúzott kaliforniai ranchekre épül, melyek Frank Lloyd Wright modernisa építész ötletei alapján valósultak meg. Azért választotta ezt a formát, mert bár az Egyesült Államokban banálisnak és tipikusnak hat, az Alpokban viszont igazi különlegességnek számít.

Aitkennek egyébként nem ez az első Mirage-projektje: korábban a Palm Springs-i sivatagban és Detroitban is állított fel hasonló installációt. Utóbbi megvilágításhoz annak idején mesterséges fényt használt, itt viszont a természetre bízza a feladatot, melynek segítségével a ház szinte önálló életre kel, mozog, és kaméleonszerűen változik.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
Lakossági statisztikák ihlették ezeket a 3D-nyomtatott alumíniumszobrokat
Így is kinézhet egy szociális lakásokból álló társasház
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom