Close
Tükrökkel meséli el az Alpok történetét ez csodaház Svájcban

Tükrökkel meséli el az Alpok történetét ez csodaház Svájcban

Ha még nem döntöttük el, hol töltjük az idei téli vakációt, Gstaad remek opciónak tűnik, és nemcsak az eleganciája, hanem egy különleges installációja miatt is.

Svájc nyugati részén, a francia határ közvetlen közelében találjuk a túlzás nélkül világhírűnek mondható téli üdülőhelyet. A síszezonban népesül be igazán a kisváros, ilyenkor ismert sportolók, színészek és művészek foglalnak szobát Gstaadban,

amely jellegzetes svájci faházaival és az utcaképet színesre festő sok-sok virággal annak ellenére meg tudta őrizni kedves, romantikus báját, hogy a legnagyobb márkák üzletei is felsorakoznak itt, illetve ezekben a napokban rengetegen keresik fel.

Ebben a szépséges környezetben épített fel Doug Aitken egy tipikus amerikai ranchre emlékeztető házat – tükrökből. Az egyszintes Mirage-szerkezetű installáció izgalmát ugyanis az adja, hogy visszatükrözi az épületet körbeölelő hegyvidéki tájat.

Az amerikai művész tervei szerint a követketkező két évben itt marad a ház, ezért lehetőségünk nyílik egészen különleges szemszögből megfigyelni az évszakok változásával módosuló környezetet,

láthatjuk, hogyan festenek hótakaróban, viharban, vagy nyáron, amikor zöldell a legelő.

A látogatók bátran felfedezhetik és szabadon járhatnak ki-be a házban, amelynek belső terei is tükröződnek, egészen pontosan gyorsan változó, megtört hatást keltenek. A koncepció az 1920-as és 1930-as években felhúzott kaliforniai ranchekre épül, melyek Frank Lloyd Wright modernisa építész ötletei alapján valósultak meg. Azért választotta ezt a formát, mert bár az Egyesült Államokban banálisnak és tipikusnak hat, az Alpokban viszont igazi különlegességnek számít.

Aitkennek egyébként nem ez az első Mirage-projektje: korábban a Palm Springs-i sivatagban és Detroitban is állított fel hasonló installációt. Utóbbi megvilágításhoz annak idején mesterséges fényt használt, itt viszont a természetre bízza a feladatot, melynek segítségével a ház szinte önálló életre kel, mozog, és kaméleonszerűen változik.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Dezeen)

FOLYTASD EZZEL
A Covid óta mindenki ezt keresi: sokszor többet ér a lakásunk, ha ezzel az egy dologgal rendelkezik
Így flörtöl a beton a terméskővel a hegyek lábánál fekvő portugál tanyán
Rendeld meg a Roadster magazin 7. számát!
Friss lapszámunkban ismét megnövelt terjedelemben, 220 oldalon a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Felsorolni is nehéz, mennyi izgalmas történetet meséltünk el az új számban, de ha szeretnél többet tudni, akkor kattints ide az alábbi linkre! Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom