Close
Hét nagyváros a nagyvilágból, ahol (még?) lehet karácsonyi vásározni

Hét nagyváros a nagyvilágból, ahol (még?) lehet karácsonyi vásározni

Ez a karácsony nem olyan lesz, mint amit eddig megszoktunk, amit várunk. Az adventi hangulat egyik alapeleme, a klasszikus ünnepi vásár például a világ számos városában kikerül a naptárból. De nem mindegyikéből.

A CNN írására építve összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahol – jelen állás szerint – lehet majd forralt bort kortyolgatni, nézelődni, vásárolni, baráti találkozókat tartani – természetesen a megfelelő intézkedések betartásával.

Bécs, Ausztria

A hagyományos bécsi karácsonyi vásárokon kötelező lesz a maszk viselése az étkezéseken kívül mindenhol, az árusoknak és a látogatóknak is. Ezenkívül egyirányú forgalmi rendet alakítanak ki, ahol pedig szükség lesz rá, korlátozni fogják a látogatók számát is.

A bécsi karácsonyi vásárok ékkövét, a Rathausplatz előtti vásárt is megtartják, a tér másik felén pedig szintén helyet kap a Karácsonyi Álom, azaz a Wiener Weihnachtstraum – az érdeklődők ott egy igazi téli mesevilágot csodálhatnak meg.

Bázel, Svájc

Nehéz lenne jobb helyet találni a téli hangulat átéléséhez az idilli környezetben fekvő svájci városnál, ráadásul a  bázeli vásárt a kontinens legnagyobbjai és legjobbjai között emlegetik.

Idén november 26. és december 23. között a Barfusserplatzon és a Munsterplatzon összesen kétszáz standon lehet mustrálni a karácsonyi fűszereket, díszeket, gyertyákat, mézeskalácsokat.

Fira de Santa Llúcia, Barcelona, Spanyolország

A rendre a barcelonai székesegyház előtt megtartott rendezvény története egészen 1786-ig nyúlik vissza. Akkor mindössze egynapos esemény volt,

mára a spanyolok egyik legismertebb adventi vására lett.

A megszokott kínálat mellett meseolvasás és karácsonyi felvonulás is a programhoz tartozik november 29. és december 23. között.

I Mercati Natale, Firenze, Olaszország

Kicsit hasonlít a budapesti Szent István téri vásárhoz, merthogy a firenzei adventi forgatag hátterében is egy templom, mégpedig a Santa Croce (Szent Kereszt) figyel.

Bár a vásár minden évben a németországi Heidelbergből költözik Firenzébe, az olaszos hangulatot és a klasszikus csemegéket természetesen el lehet csípni a téren. November 27. és december 23. között tartják.

Christmas in Tivoli, Koppenhága, Dánia

Állítólag Disneyland megalkotásakor Tivoliból merítettek inspirációt a tervezők. Nem meglepő, elvégre varázslatos környezetet teremt Koppenhágában, ahol idén rendhagyó hangulatban telnek az ünnepek. St. Lucia napján (ami nálunk ugye a december 13-i Luca-nap) különleges felvonulást tartanak, melyen száz lány járja körbe a környéket gyertyával a kezében meghitt dalokat énekelve.

A karácsonykor tűzijátékkal ünneplő vásárt november 13. és január 3. között tartják meg. Korlátozott számú látogató mehet csak be, kötelező a maszkviselés a vendéglátóhelyeken is, az élőzenés eseményeken nem lehet táncolni és énekelni.

Tuomaan Markkinat, Helsinki, Finnország

Skandináv hangulat várja a vendégeket a Szenátus téren, ahol egy klasszikus körhintát is felállítanak. Közel százötven árus foglal majd helyet II. Sándor császár szobrának szomszédságában,

és még a Mikuláshoz is be lehet ugrani egy kis karácsonyi sütésre.

A kitelepülő éttermek közül kiemelkedik a növényi alapon működő, díjnyertes Gröm, továbbá meg lehet kóstolni a finnek alkoholmentes forralt borát is december 5. és 22. között.

Winter Village, New York, USA

A New York-iak egyik kedvenc parkja minden évben téli csodaországgá változik át. Száznál is több kioszk, étterem, és koktélbár települ ki olyankor, illetve megnyitnak egy méretes jégpályát is, hogy a sportág hódolói a felhőkarcolók lábánál korcsolyázhassanak.

Október végén nyitott meg a Bryant Parkban a Winter Village korlátozott számú árusítóhellyel, szélesebb sétánnyal és a korcsolyázásnál szigorú egészségügyi protokollal. A tervek szerint március 7-ig tart nyitva. 

Ez is érdekelhet:

(Forrás: CNN, fotók: Pixabay, Unsplash, Getty Images)

advent | karácsonyi vásár | Európa | Svájc | olaszország

FOLYTASD EZZEL

Fertőzéshullámot indított el az Oktoberfest

Megvan Európa idei legjobb úti célja

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram