A Márton-nap tradicionális étele a sült libacomb. A hagyomány gyökere Szent Márton püspökké avatásához kötődik. A szertartást követően ugyanis a libaólban találták meg őt, tiszteletére pedig hatalmas lakomát rendeztek, az asztalra pedig a bor mellé libasült került. Úgy tudni, hogy már a 12. században is megtartották a Márton-napi libalakomákat, amelyeket manapság az újbor ünnepével is gyakran összekötnek.
Így készül a tökéletes Márton-napi sült libacomb egy hagyományos német recept alapján
Hozzávalók:
- 4 libacomb
- babérlevél, rozmaring, kakukkfű
- 600 gramm lila káposzta
- 500 milliliter vörösbor
- 3 fej vöröshagyma
- 1 narancs héja és leve
- 1 alma lereszelve
- 3 evőkanál méz
- 2 citrom reszelt héja
- 2 evőkanál libazsír
- 200 gramm fehér kenyér
- 250 milliliter tej
- 3 tojás
- 2 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem
- 2 babérlevél
- 3 csillagánizs
- 1 fahéjrúd
- 10 borókabogyó
- 1 csipet szerecsendió
- 1 evőkanál só
- 2 teáskanál bors
- 2 evőkanál vaj
- olívaolaj
Elkészítése:
Első lépés:
A libacombokat leöblítjük és papírtörlővel leitatjuk róla a vizet. A combot bevagdossuk, besózzuk majd egy vákuumzacskóba teszzük szekfűszeggel, babérlevéllel és egy kevés olívaolajjal. Vízfürdőt készítünk, amit 80 fokos hőmérsékleten tartunk és 12 órán át főzzük benne a húst.
Második lépés:
A lilakáposztát vékony csíkokra vágjuk, egy tálba tesszük és elkeverjük a narancslével, a narancshéjjal, a vörösborral, majd hozzáadjuk fahéjat is. Négy órán keresztül hagyjuk pácolódni. Ezt követően a hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, majd egy nagy serpenyőben libazsíron megpirítjuk, rádobjuk a lilakáposztát, picit megsózzuk. Hozzáadjuk a csillagánizst, a babérlevelet és a borókabogyót is. Vizet adunk hozzá és puhára pároljuk. Közvetlenül a főzési idő vége előtt belekeverjük a mézet, a reszelt almát és a citrom héját is.
Harmadik lépés:
A kenyérgombócokhoz a kenyeret kockára vágjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, apróra vágjuk és a szintén felaprított petrezselyemmel együtt egy kevés olajon rövid idő alatt megdinszteljük. A tejet felforraljuk. A tejet, a hagymát és a petrezselymet ráöntjük a kockára vágott kenyérre és jól összekeverjük. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. 15 percig állni hagyjuk, majd beletörjük a tojásokat is és összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle, amiket vízben megfőzünk. Feldaraboljuk, majd serpenyőben mindkét oldalát egy kevés vajon aranybarnára sütjük.
Negyedik lépés:
A libacombokat kivesszük a vákuumzsacskóból, közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A libacombokat rásorakoztatjuk egy tepsire és addig sütjüjk, amíg a bőre ropogós nem lesz. A zsírjával gyakran meglocsolgatjuk. Tálaláskor vörös káposztával és kenyérgombóccal tálaljuk.
(Forrás: sousvidely.com, fotók: Getty)
libasült | márton nap | trükk | liba | recept
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!