Highlights of Hungary podcast – Tömegkultúra ikonjai vs. galeristák kincsei

Avagy merre tendál Magyarországon a képzőművészetek iránti érdeklődés? Műtárgykereskedelemről, műtárgypiacról és azok online és offline térben való dinamikájáról beszélgettünk a Highlights of Hungary podcast következő adásában Jakab Lucával, az ArtConscious alapítójával, Bencze Péterrel, az Everybody Needs Art alapítójával, és Sáfár Zoltánnal, a Godot Kortárs Művészeti Intézet ötletadójával és vezetőjével.

Műtárgynak tekinthető a bolhapiacon egy tájkép, vagy csak a galériákban találkozhatunk művészeti alkotásokkal? A műtárgypiac is egy ipar? "Bár keveredik a dizájn és az iparművészet, a műtárgy egy egyedi műalkotás, ha egy kis sorozat része is. Az ipar ebben az értelemben itt különválik, hiszen nincs direkt visszahatás a gyártóra. Míg az iparnál előfordulhat az, hogy az igény diktálja az iramot, műtárgyak esetén a művész alkotói szabadsága érvényesül. A műalkotás az egyedi, magáért az élményért jön létre. Egy múzeumba betérve pedig őszintén, nyomás nélkül lehet befogadni azt a mondanivalót, amit egy műtárgy közöl" – vallja Sáfár Zoltán.

Bár Magyarországon az összes szereplő azon dolgozik, hogy demokratizálja és minél szélesebb körhöz eljuttassa a művészetet, egyelőre több alapvetőbb gátja is van annak, hogy az emberek kortárs tárgyakat vegyenek.

Az anyagiak mellett az edukáció és a művészek támogatásának a hiánya is szerepet játszik abban, hogy a műtárgyak vásárlása nem kap kellő hangsúlyt az emberek életében.

Művészetre, kultúrára mindenkinek szüksége van, és galeristáink missziója az, hogy erre lehetőséget, platformot teremtsenek a fizikai térben és online is.

A Godot Galéria sikeres fennállásának huszadik évfordulója alkalmából a Godot Kortárs Művészeti Intézet október elején megnyílt ezerszáz négyzetméteres összterületével biztosít új kiállítási teret művészek, kurátorok és az érdeklődő nagyközönség számára egyaránt. Bencze Péter a Budafoki úton unikális módon egy lakóházból kialakított kiállítótérben várja a műtárgyak kedvelőit, Jakab Luca pedig weboldalával hidat képez a helyi művészek és a külföldi felvevőpiac között, illeszkedve ezzel a 21. századi "millennials" korosztály életmódjába is.

A következő adás november 26-án jelenik meg.

A podcastet ide kattintva lehet meghallgatni, a hatodik epizód errefelé található.

Ez is érdekelhet:

Highlights of Hungary podcast – Szub/kultúrák nyomában

Azt az időszakot vizsgálja, amikor az emberek már szabadon feltérképezhették a különböző szubkultúrákat.

Bencze Péter | highlights of hungary | ArtConscious | vita | Jakab Luca

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom