Close
Híres építészek ihlették ezeket az ultramodern desszerteket

Híres építészek ihlették ezeket az ultramodern desszerteket

Az innovatív gondolkodás és a kreatív energiák kihasználása olyan tulajdonság, amely a művészi élet esszenciájának tekinthető. Nincs ez másként a cukrászmesterekkel sem, akik a lehető legkülönbözőbb helyen találják meg személyes inspirációjukat. Marie Troitskaia például a híres építészek remekeiből merít.

A fiatal, moszkvai születésű Marie Troitskaia eredeti szakmája szerint okleveles építész, diplomáit pedig az orosz fővárosban és Párizsban szerezte. 2012-ben azonban egy hirtelen döntéstől vezérelve elhatározta, hogy pályát vált, és cukrásznak áll. Desszertjeivel el kívánt rugaszkodni minden konvenciótól, így született meg a koncepció, hogy építészeti remekművekből merítsen az ultramodern süteményeinek megalkotásakor.

A sütemények tökéletesen ötvözik Maria Troitskaia két szenvedélyét. Egy interjújában úgy fogalmazott: “Számomra a tészta művészeti alapanyag. Minden torta elkészítése előtt vázlatokat, 3D-s terveket készítek, minden részletet gondosan megtervezek archiCAD-ben, hogy még jobban ötvözni tudjam életem két fő elemét, az építészetet és a cukrászatot. Ennek a két teljesen különböző szakmának köszönhetően alkothattam meg a saját desszertstílusomat”. Ennek tökéletes példája a legbonyolultabb desszertje, mely a párizsi Pompidou kulturális központ pontos és ehető másolata, 1:500 méretarányban. A tortát egy párizsi építészeti iskolával közösen készítették.

A mestercukrász alkotásaiban számos más alkotó is visszaköszön, így Le Corbusier autodidakta francia építész és teoretikus egyszerű geometriája, vagy Ando Tadao szintén autodidakta alkotó jellegzetes betonhasználata.

Ráadásul az általa megálmodott desszertek nemcsak a híres építészek stílusát értelmezik újra, hanem hűen tükrözik hazájuk ízvilágát is.

Például az Alvar Aalto által inspirált desszert a finn konyhára jellemző alapanyagokat, az áfonyát és a tejszínt használja fel, míg az Ando Tadao desszert esetében a japán ízeket, a juzut, a fekete szezámot és a matchát alkalmazta.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Marie Troitskaia, Frank Gehry Cake)

cukrászat | torta | cukrászda | építész | desszert

FOLYTASD EZZEL

Ha a magabiztosságnak van illata, a BOSS most megtalálta

Elegáns reggeliző a Duna partján, ahová nemcsak az ételekért, hanem a hangulatért is megyünk

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram