Híres építészek ihlették ezeket az ultramodern desszerteket

Az innovatív gondolkodás és a kreatív energiák kihasználása olyan tulajdonság, amely a művészi élet esszenciájának tekinthető. Nincs ez másként a cukrászmesterekkel sem, akik a lehető legkülönbözőbb helyen találják meg személyes inspirációjukat. Marie Troitskaia például a híres építészek remekeiből merít.

A fiatal, moszkvai születésű Marie Troitskaia eredeti szakmája szerint okleveles építész, diplomáit pedig az orosz fővárosban és Párizsban szerezte. 2012-ben azonban egy hirtelen döntéstől vezérelve elhatározta, hogy pályát vált, és cukrásznak áll. Desszertjeivel el kívánt rugaszkodni minden konvenciótól, így született meg a koncepció, hogy építészeti remekművekből merítsen az ultramodern süteményeinek megalkotásakor.

A sütemények tökéletesen ötvözik Maria Troitskaia két szenvedélyét. Egy interjújában úgy fogalmazott: "Számomra a tészta művészeti alapanyag. Minden torta elkészítése előtt vázlatokat, 3D-s terveket készítek, minden részletet gondosan megtervezek archiCAD-ben, hogy még jobban ötvözni tudjam életem két fő elemét, az építészetet és a cukrászatot. Ennek a két teljesen különböző szakmának köszönhetően alkothattam meg a saját desszertstílusomat". Ennek tökéletes példája a legbonyolultabb desszertje, mely a párizsi Pompidou kulturális központ pontos és ehető másolata, 1:500 méretarányban. A tortát egy párizsi építészeti iskolával közösen készítették.

A mestercukrász alkotásaiban számos más alkotó is visszaköszön, így Le Corbusier autodidakta francia építész és teoretikus egyszerű geometriája, vagy Ando Tadao szintén autodidakta alkotó jellegzetes betonhasználata.

Ráadásul az általa megálmodott desszertek nemcsak a híres építészek stílusát értelmezik újra, hanem hűen tükrözik hazájuk ízvilágát is.

Például az Alvar Aalto által inspirált desszert a finn konyhára jellemző alapanyagokat, az áfonyát és a tejszínt használja fel, míg az Ando Tadao desszert esetében a japán ízeket, a juzut, a fekete szezámot és a matchát alkalmazta.

Ez is érdekelhet:

Egy tévedésből született meg a világ leghíresebb csokoládés desszertje

Két népszerű történet is terjed arról, ki lehetett a szülőatyja.

(Fotók: Marie Troitskaia, Frank Gehry Cake)

sütemény | desszert | modern | ultramodern | építészet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom