Close
Soha ennyit nem fizettek még árverésen élő művész alkotásáért

Soha ennyit nem fizettek még árverésen élő művész alkotásáért

Már nem Jeff Koons Balloon Dog című alkotása tartja az élő művész esetében felállított aukciós rekordot.

Azt a képet öt évvel ezelőtt 58,4 millió dolláros állásnál csapta le a kalapács egy árverésen, az új csúcsot november 15-e óta a leghíresebb brit kortárs művészek közé tartozó David Hockney nevéhez köthetjük.

A művész 2015-ben

Már szeptemberben arról lehetett olvasni, hogy szinte biztosan megdől majd a rekord, de az akkori előrejelzések nagyjából tízmillió dollárt tévedtek. A Christie’s aukciósház csütörtöki licitjén a korábban jósolt nyolcvanmillió helyett végül 90,3 millió dollárért kelt el a 81 esztendős Hockney 1972-ben festett Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) című képe, ami a művész legelső munkái közé tartozik.

Az ominózus festmény egy tavalyi Tate Galleryben megrendezett tárlaton

Az aukciósház a modern éra egyik mesterműveként mutatja be az alkotást, melynek különlegessége, hogy két teljesen különböző fotóból indult ki, amelyek Hockney stúdiójának padlóján hevertek.

A New York-i licitre egy Bahamákon élő brit milliárdos műgyűjtő, bizonyos Joe Lewis bocsátotta a festményt. Az Egy művész portréja tipikus Hockney-kép: monumentális vászon jelennek meg rajta a hozzá köthető témák a tájképektől kezdve, az úszómedencén át a kétalakos ábrázolásig.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Getty Images)

kalapács | Christie’s | rekord | alkotás | aukció

FOLYTASD EZZEL

Ezért vacsoráznak mindig ennyire későn Spanyolországban

Párizs főpolgármestere nagy port kavaró bejelentést tett: szerinte minden orosz részt vehetne az olimpián

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram