Close
Soha ennyit nem fizettek még árverésen élő művész alkotásáért

Soha ennyit nem fizettek még árverésen élő művész alkotásáért

Már nem Jeff Koons Balloon Dog című alkotása tartja az élő művész esetében felállított aukciós rekordot.

Azt a képet öt évvel ezelőtt 58,4 millió dolláros állásnál csapta le a kalapács egy árverésen, az új csúcsot november 15-e óta a leghíresebb brit kortárs művészek közé tartozó David Hockney nevéhez köthetjük.

A művész 2015-ben

Már szeptemberben arról lehetett olvasni, hogy szinte biztosan megdől majd a rekord, de az akkori előrejelzések nagyjából tízmillió dollárt tévedtek. A Christie’s aukciósház csütörtöki licitjén a korábban jósolt nyolcvanmillió helyett végül 90,3 millió dollárért kelt el a 81 esztendős Hockney 1972-ben festett Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) című képe, ami a művész legelső munkái közé tartozik.

Az ominózus festmény egy tavalyi Tate Galleryben megrendezett tárlaton

Az aukciósház a modern éra egyik mesterműveként mutatja be az alkotást, melynek különlegessége, hogy két teljesen különböző fotóból indult ki, amelyek Hockney stúdiójának padlóján hevertek.

A New York-i licitre egy Bahamákon élő brit milliárdos műgyűjtő, bizonyos Joe Lewis bocsátotta a festményt. Az Egy művész portréja tipikus Hockney-kép: monumentális vászon jelennek meg rajta a hozzá köthető témák a tájképektől kezdve, az úszómedencén át a kétalakos ábrázolásig.

Ez is érdekelhet:

(Fotó: Getty Images)

árverés | kép | Christie’s | élő művész | aukció

FOLYTASD EZZEL

Funkos projektjével érkezik a Müpába a világ egyik legjobb jazzénekese

Így indították el a Disney+-t Közép-Európában

Rendeld meg a Roadster magazin 8. számát!
Friss, 200 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas melléklettel egészítettük ki, amelyben 33 kihagyhatatlan hazai élményt ajánlunk a nyárra. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom