Hogyan őrizhető meg az eau de parfum szavatossága?

A parfümök világa titokzatos és varázslatos, de ahhoz, hogy a kedvenc illatunk hosszú időn keresztül megőrizze frissességét és intenzitását, gondos figyelmet kell fordítanunk a tárolásra és a helyes használatra. Az eau de parfum, mint a parfümök egyik legmagasabb koncentrációjú változata, fokozottan érzékeny a külső hatásokra, ezért fontos, hogy tudatosan bánjunk vele.

Egyáltalán miként mehet tönkre egy parfüm?

A parfüm, mint minden illatszer, idővel veszíthet az illatintenzitásából és minőségéből. Ennek fő oka, hogy a parfümök összetevői, mint például az illóolajok és az alkohol, érzékenyek a fényre, a hőmérséklet változásaira és a levegő oxigéntartalmára. Ha a parfüm nincs megfelelően tárolva, ezek a tényezők gyorsíthatják az oxidációs folyamatot, amely romláshoz vezet. A megromlott illatszer megváltozik, gyakran érezhetően gyengül vagy éppen kellemetlenné válik. A színe is átalakulhat – egy eredetileg tiszta vagy halvány színű parfüm idővel sötétebb árnyalatot vehet fel, ha túl sok fény vagy hő érte. Az illatkompozíciók finom egyensúlya is felborulhat, ami azt eredményezheti, hogy egyes illatjegyek eltűnnek, míg mások erőteljesebbé válnak, és ezzel torzul az eredeti illatkarakter.

Akkor hogyan célszerű a tárolási körülményeket formálni?

A megfelelő tárolás kulcsfontosságú ahhoz, hogy az eau de parfum hosszú ideig megőrizze eredeti minőségét. A fény az egyik legnagyobb ellensége a parfümnek. A napfényben található UV-sugarak gyorsan lebontják az illóolajokat és egyéb összetevőket, ami a parfüm romlásához vezethet. Érdemes sötét, hűvös helyen tárolni, távol a közvetlen napfénytől. A legjobb, ha az üveget az eredeti dobozában tartjuk, amely védelmet nyújt a fény ellen. A hőmérséklet változása szintén nagy hatással van a parfümök élettartamára. A túl meleg vagy túl hideg környezet felgyorsíthatja az illatanyagok oxidációját. A legjobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk, elkerülve a nagy hőingadozásokat. A fürdőszoba, ahol a páratartalom és a hőmérséklet folyamatosan változik, nem ideális hely. A levegő oxigénje az oxidáció fő okozója, amely rontja a parfüm minőségét. Minden használat után ügyeljünk arra, hogy az üveg szorosan le legyen zárva, így minimalizálva a levegővel való érintkezést. Az is lényeges, hogy ne hagyjuk nyitva hosszú ideig az üveget, amikor használjuk, mert ez felgyorsíthatja a parfüm illatanyagainak elillanását. A parfümök, főleg az alkohol alapúak, érzékenyek a nedvességre. A párás környezet, például fürdőszoba, káros hatással lehet az illatkompozícióra, mivel a nedvesség bejuthat az üvegbe és megváltoztathatja az illat összetevőit. A legjobb, ha száraz helyen tartjuk a parfümöt, ahol a levegő nedvességtartalma alacsony. Sokakban él az a tévhit, hogy a parfümöt használat előtt fel kell rázni. Ez azonban nem ajánlott, mert az összetevőknek a finom egyensúlyát megzavarhatja. A parfümöket úgy alkotják meg, hogy a különböző illatanyagok harmonikusan keveredjenek, és a rázás csak levegőt juttat az üvegbe, ami oxidációt okozhat.

Meddig tart a parfüm élettartama – túl persze az elfújáson?

Általánosságban elmondható, hogy a jól tárolt eau de parfum élettartama 3-5 év. Az illatanyagok típusa és koncentrációja azonban befolyásolhatja ezt az időtartamot. A nehezebb, orientális vagy fás illatok hosszabb ideig megtartják intenzitásukat, míg a könnyebb, citrusos vagy virágos illatok gyorsabban elpárologhatnak és veszíthetnek az erejükből. A legtöbb parfüm nem rendelkezik szigorú lejárati dátummal, de ha az illat megváltozik, vagy az üveg színe sötétebbé válik, az jelezheti, hogy a parfüm már nem olyan, mint újkorában. Érdemes figyelni ezekre a jelekre, és ha szükséges, frissíteni a parfümkészletet.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
5 +1 síterep, amire nem gondolnál elsőre, mégis nagyon megéri kipróbálni
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom