A parfümök világa titokzatos és varázslatos, de ahhoz, hogy a kedvenc illatunk hosszú időn keresztül megőrizze frissességét és intenzitását, gondos figyelmet kell fordítanunk a tárolásra és a helyes használatra. Az eau de parfum, mint a parfümök egyik legmagasabb koncentrációjú változata, fokozottan érzékeny a külső hatásokra, ezért fontos, hogy tudatosan bánjunk vele.
Egyáltalán miként mehet tönkre egy parfüm?
A parfüm, mint minden illatszer, idővel veszíthet az illatintenzitásából és minőségéből. Ennek fő oka, hogy a parfümök összetevői, mint például az illóolajok és az alkohol, érzékenyek a fényre, a hőmérséklet változásaira és a levegő oxigéntartalmára. Ha a parfüm nincs megfelelően tárolva, ezek a tényezők gyorsíthatják az oxidációs folyamatot, amely romláshoz vezet. A megromlott illatszer megváltozik, gyakran érezhetően gyengül vagy éppen kellemetlenné válik. A színe is átalakulhat – egy eredetileg tiszta vagy halvány színű parfüm idővel sötétebb árnyalatot vehet fel, ha túl sok fény vagy hő érte. Az illatkompozíciók finom egyensúlya is felborulhat, ami azt eredményezheti, hogy egyes illatjegyek eltűnnek, míg mások erőteljesebbé válnak, és ezzel torzul az eredeti illatkarakter.
Akkor hogyan célszerű a tárolási körülményeket formálni?
A megfelelő tárolás kulcsfontosságú ahhoz, hogy az eau de parfum hosszú ideig megőrizze eredeti minőségét. A fény az egyik legnagyobb ellensége a parfümnek. A napfényben található UV-sugarak gyorsan lebontják az illóolajokat és egyéb összetevőket, ami a parfüm romlásához vezethet. Érdemes sötét, hűvös helyen tárolni, távol a közvetlen napfénytől. A legjobb, ha az üveget az eredeti dobozában tartjuk, amely védelmet nyújt a fény ellen. A hőmérséklet változása szintén nagy hatással van a parfümök élettartamára. A túl meleg vagy túl hideg környezet felgyorsíthatja az illatanyagok oxidációját. A legjobb, ha szobahőmérsékleten tároljuk, elkerülve a nagy hőingadozásokat. A fürdőszoba, ahol a páratartalom és a hőmérséklet folyamatosan változik, nem ideális hely. A levegő oxigénje az oxidáció fő okozója, amely rontja a parfüm minőségét. Minden használat után ügyeljünk arra, hogy az üveg szorosan le legyen zárva, így minimalizálva a levegővel való érintkezést. Az is lényeges, hogy ne hagyjuk nyitva hosszú ideig az üveget, amikor használjuk, mert ez felgyorsíthatja a parfüm illatanyagainak elillanását. A parfümök, főleg az alkohol alapúak, érzékenyek a nedvességre. A párás környezet, például fürdőszoba, káros hatással lehet az illatkompozícióra, mivel a nedvesség bejuthat az üvegbe és megváltoztathatja az illat összetevőit. A legjobb, ha száraz helyen tartjuk a parfümöt, ahol a levegő nedvességtartalma alacsony. Sokakban él az a tévhit, hogy a parfümöt használat előtt fel kell rázni. Ez azonban nem ajánlott, mert az összetevőknek a finom egyensúlyát megzavarhatja. A parfümöket úgy alkotják meg, hogy a különböző illatanyagok harmonikusan keveredjenek, és a rázás csak levegőt juttat az üvegbe, ami oxidációt okozhat.
Meddig tart a parfüm élettartama – túl persze az elfújáson?
Általánosságban elmondható, hogy a jól tárolt eau de parfum élettartama 3-5 év. Az illatanyagok típusa és koncentrációja azonban befolyásolhatja ezt az időtartamot. A nehezebb, orientális vagy fás illatok hosszabb ideig megtartják intenzitásukat, míg a könnyebb, citrusos vagy virágos illatok gyorsabban elpárologhatnak és veszíthetnek az erejükből. A legtöbb parfüm nem rendelkezik szigorú lejárati dátummal, de ha az illat megváltozik, vagy az üveg színe sötétebbé válik, az jelezheti, hogy a parfüm már nem olyan, mint újkorában. Érdemes figyelni ezekre a jelekre, és ha szükséges, frissíteni a parfümkészletet.
(Szponzorált tartalom)
Jön az a különleges fesztivál, amelyen minden ízében megélheted a Márton-napi hagyományokat
Megfogni a jövő építőit – Bálint Attila-interjú
Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!