Kiderült, mi tudja akár öt fokkal is lehűteni a városi levegőt egy hőhullám idején

The Global Centre for Clean Air Research, azaz a Tiszta Levegő Kutatások Globális Központjának legújabb kutatása szerint a botanikus kertek jelenthetik az egyik legjobb megoldást a hőhullámok hatásainak enyhítésére.

A Surrey Egyetem Tiszta Levegő Kutatási Világközpontja (GCARE) tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a botanikus kertek átlagosan akár öt Celsius-fokkal is le tudják hűteni a város levegőjét. Úgy tudni, hogy a vizes élőhelyeket és a zöld növényzetet ötvöző létesítmények

a füves parkokhoz képest is jóval hatékonyabbak lehetnek a városi felmelegedés elleni küzdelemben.

A GCARE alapító igazgatója, Prashant Kumar szerint a botanikus kertekben megtalálható növények sokfélesége, a sűrű lombkorona és a vízi elemek egyaránt hozzájárulnak a környező levegő lehűtéséhez. Amennyiben pedig ezeket a városok kibővítik, tovább fejlesztik,

fenntarthatóbb és a hőhullámokkal szemben ellenállóbb környezetet tudnak kialakítani.

Úgy tudni, a kutatás során a szervezet munkatársai a világ minden táján tanulmányozták a botanikus kertek hűsítő hatásait. Azt is megállapították, hogy régió-specifikus stratégiákra van szükség a várostervezésben a hűtési előnyök optimalizálása érdekében.

(Forrás: Dezeen, fotók: Getty)

klímaválság | hőhullám | botanikus kert | fenntarthatóság | városi felmelegedés

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom