Súlyos bírságra vagy akár börtönbüntetésre is számíthat, aki homokot lop el erről a strandról

Nem újdonság ez a téma, de úgy látszik, nem lehet elégszer leírni. A turisták évek óta annak ellenére fosztogatják a szardíniai strandok természeti kincseit, hogy komoly bírsággal kell számolniuk. 

Idén már több turistát is elkaptak, akik homokot, köveket és különféle régészeti maradványokat loptak el az olaszországi a szigetről.

A hatóságok nemrég lefüleltek egy francia látogatót, aki cseppköveket és kagylókat próbált meg hazavinni, míg egy német család egy kilónyi követ szedett össze a tengerfenékről szuvenírként.

Szardínia fehér homokos strandjai világhírűek, de a partról vagy a tengerből származó homok, kavicsok, kövek vagy kagylók elvitele háromezer euróig (1.2 millió forintig) terjedő bírsággal büntetendő. A szabályszegők akár börtönbüntetésre is számíthatnak, ha elítélik őket lopás vádjával, merthogy súlyosbító körülményként ebben az esetben közérdekű vagyontárgyat tulajdonítanak el.

Jelentéktelen problémának tűnhet, de a homok és a kavicsok ellopása komoly ökológiai következményekkel járhat. „A Szardíniára látogatók csupán egy töredéke tölti az idejét azzal, hogy fejenként akár negyven kilogramm homokot is kiásson” – mondja Pierluigi Cocco szardíniai környezetvédelmi szakember. „De ha ennek a mennyiségnek a felét megszorozzuk az évi egymillió turista öt százalékával, az néhány év alatt jelentősen hozzájárulna a strandok csökkenéséhez”.

2021-ben a „Szardínia kirabolt és kifosztott” nevű kampánycsoport becslése szerint augusztus közepéig legalább hat tonna homokot vittek el a sziget strandjairól. „A legtöbb embernek nem igazán van indítéka” – írták. "Talán azért csinálják, hogy irigykedjenek rájuk a barátaik, vagy, hogy otthon újra átéljék a nyaralás pillanatait, esetleg azért, mert jól jön az akvárium aljára."

Nem kellene.

Az olaszországi Szardínia nyugati partjánál található Is Benas strandja pedig a naturista esküvőben gondolkodók kedvenc úti céljává válhat, miután a helyi hatóságok úgy döntöttek, hogy a párok a természetben is egybekelhetnek.

(Forrás: EuroNews, fotók: Getty Images)

bírság | szardínia | súlyos | börtön | lopás

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom