Ezért a magyar ékszertervezőért rajonganak New Yorkban

Egy fiatal magyar tervező, Horányi Kinga ékszereit is beválogatták a New York City Jewelry Week Jewelry off the Grid című kiállítására. A rangos tengerentúli rendezvényre idén a szervezők a világ minden tájáról olyan alkotásokat vártak, amelyek speciális anyagokból vagy különleges eljárással készültek.

A hazai tervező az IKIIKI márkanévvel, káprázatos nemesfém haböntéses technológiájával készült brossaival képviselte egyedüliként hazánkat az Egyesült Államokban.

Horányi Kinga 2013-ban végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fémműves szakán, tíz éve találkozott először az alumíniumhabbal, amely azonnal megragadta az érdeklődését.

Az ipar több területén használatos innovatív anyag művészi felhasználása nem szokványos, talán pont ezért keltette fel a New York-i szakmai kör érdeklődését is.

A fémhab rengeteg új, a fémművesség számára eddig kihasználatlan esztétikai lehetőséget nyújt, amellett, hogy önmagában is látványos.

Jókedvre hangoló színek

Az ötvösművész a fémhab formai sajátosságát különböző felületkezeléssel és festéssel hangsúlyozza ki, érzékeltetve a felszín és a járatok mélységeinek kontrasztját.

Az IKIIKI ékszerek vidám hangulatát és színpompásságát különböző színű festékek felvitele és visszacsiszolása, majd ezeknek szükségszerű megismétlése adja. A márkanév is a rendkívül színes látványból ered, az ikiiki egy japán szó, aminek jelentése "élénk, élettel teli".

Folyamatos innováció

Horányi ékszerkészítő munkásságának első állomása és egyben legnagyobb kihívása az alumínium ötvözet megismerése és felhasználása volt. Eleinte minden ékszerét egyesével, saját kezűleg vágta darabokra, esztergálta, festette és polírozta.

A folyamatokat idővel újragondolta és fejlesztette, így találta meg a lehetőséget az anyag leöntésére. A többi munkafolyamatot továbbra is kézzel, egyedileg végzi, hogy minden ékszere megismételhetetlen, egyedülálló darab legyen.

Kinga kezdetben kizárólag alumíniummal dolgozott, mostanra pedig technikáját nemesfémre is átültette, így ékszereit ezüstből és aranyból készíti. Mára a művész védjegyévé vált a színes összhatás, amelynek alapja a kezdetek óta változatlan akril színezési eljárás. Az így készült ékszerek nem csak jókedvre hangolnak, hanem strapabíróak is, a mindennapok igénybevételének is ellenállnak.

Inspiráció a mindennapokra

Kinga pályája indulásakor kizárólag kiállításokra és galériákba készített ékszereket és installációkat, amelyekkel kifejezhette gondolatait és megmutathatta hogyan inspirálja egy anyag vagy éppen egy ötlet.

Ahogy teltek az évek úgy érezte, hogy művészetének kiteljesedéséhez már nem elég, hogy „csak nézzék” az alkotásait, vágyott rá, hogy olyan tárgyakat készíthessen, amelyeket a mindennapokban is szívesen hordanak az emberek. Így megtartotta mind a két vonalat, „art” darabjaival megmozgatja minden érzékszervünket kiállításain, „hordható” kollekciójával pedig magunkon viselhetjük művészetének egy kis darabját.

Ha az ékszereimre nézek, mindig újat adnak. Egy organikus, szinte élő anyag egy zárt, geometrikus és letisztult formába öntve, amit a színek még vibrálóbbá tesznek."

Ha egyedi ékszert vásárolunk, akkor nem csupán egy terméket veszünk, hanem egy értéket is, ami a művész gondolatait és tudását képviseli. Ugyanakkor egy ékszer rendszeres viselésével a világnak is üzenünk: ezek vagyunk mi – ha ehhez Horányi Kinga kollekciójából választunk, mindenki számára biztos lesz: színes és vidám egyéniségek vagyunk.

amerika | dizájner | new york | tervező | rajong

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom