Varázslatos horvátországi természeti csoda lett tavaly a legtöbbet keresett nemzeti park

Méltán kerestek rá ennyien, lenyűgöző tavaival és vízeséseivel nehéz nem azonnal beleszeretni. 

2 114 500 Google-kereséssel lett 2023-ban a legtöbbet keresett nemzeti park a Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátországban a Bounce csapatának felmérése szerint.

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park a horvát fővárostól, Zágrábtól mindössze kétórányi autóútra található park mintegy 16 kristálytiszta tónak, lenyűgöző vízeséseknek és buja zöld természetnek ad otthont.

Horvátország egyik csodája nemcsak a természet szerelmeseit, hanem minden utazót elvarázsol. A park lenyűgöző tavai és vízesései olyan pazar látványt alkotnak. A Google keresője napról napra több milliárdnyi keresést dolgoz fel, és Plitvice a Google keresőjében az egyik legtöbbet keresett hely lett.

A kutatási eredmények azt is megmutatták, hogy a Plitvicei-tavak Nemzeti Park a világ legszebb nemzeti parkjainak listáján az 5. helyen áll, 7,24-es értékeléssel. Ami a közösségi médiát illeti, a park kiemelkedik az Instagramon több mint 400 000 poszttal, ezzel biztosítva az ötödik helyet, a TikTok megtekintések tekintetében pedig a hetedik helyen áll 29,2 milliós számmal. Ráadásul a Plitvicei-tavak Nemzeti Park a harmadik helyet foglalja el a Google-értékelések átlagában, 5-ből 4,7-es értékeléssel.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park: A természet gyöngyszeme

A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot már 1979 óta az UNESCO Világörökség részeként tartják számon, és nem véletlenül. Horvátország északi részén, a Dinári-hegység ölelésében található, mely a mészkő speciális fajtájának, a mésztufa rétegződéssel létrejött tórendszer és a folyó medrének formálódásával köszönheti szépségét és különleges vonzerejét. A park a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb természeti rezervátuma, amelynek 16 kristálytiszta vizű tava és 92 vízesése minden látogatót ámulatba ejt. A nemzeti park magában foglalja a Korana-folyó forráshelyét is, melyet sűrű bükkös-, fenyves- és boróka-erdők vesznek körül. A parkot több barlang, forrás és virágos rét tarkítja.

Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik évszakban a legszebb: tavasszal-e, amikor mezőin nyílnak a virágok és erdei zöldellenek, vagy ősszel, amikor pompás szín-kavalkád tükröződik vissza a tavakban, avagy télvíz idején, amikor a jégbezárt zuhatagok várják a látogatókat és a környező fák téli álmukat alusszák a behavazott tájban.

Kristálytiszta Vizek

A Plitvice-i tavak Nemzeti Park területe mintegy 200 négyzetkilométer, két fő területre oszlik: a Felső tórendszerre és az Alsó tórendszer. A smaragdzöld vizek a nemzeti park mindössze 1%-át teszik ki, de ez a park legérdekesebb része.  A tavakat sűrű erdők, masszív sziklák és zöldellő növényzet veszi körül, melyek harmonikus egységet alkotnak a természet erejével és szépségével. Az északi szélén található Felső tórendszer két legnagyobb tavában, a Prošćansko-jében és a Kozjak-jában, a víz olyan kristálytiszta, hogy egészen leláthatunk a tó aljáig. A Veliki Slap a park legmagasabb vízesése, 78 méteres magasságával lélegzetállító látványt nyújt.

A flóra és fauna gazdagsága

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park gazdag flórájával és faunájával is kápráztatja el a látogatókat.  Állatvilága az élőhelyek sokféleségének és megőrzésének köszönhetően változatos és gazdag.  A park területén nagy a biodiverzitás és számos különféle élőhely található az állatok számára: tavak, erdők, gyepek, sziklák, barlangok és még sok más.  Sűrű erdeiben barnamedvék, farkasok, illetve ritka állat- és növényfajták is honosak.

A park látogatóközpontja korszerű információs és oktatási létesítményekkel rendelkezik, így a látogatók betekintést nyerhetnek a környezetvédelem és a természetvédelem fontosságába. A gyalogösvény-hálózatnak köszönhetően a park látogatói könnyedén megközelíthetik a zuhatagokat, valamint a smaragdzöld színű tavak sziklákkal szegélyezett partjait. A látogatók szállítását szolgáló különleges járművek, a panoráma kisvonatok és a némán sikló elektromos kishajók teszik még elérhetővé mindenki számára a parkot.

Horvátország egyre vonzóbbá válik azok számára is, akik egyedülálló természetközeli élményekre vágynak, a Google keresések alapján is látható, hogy az emberek mindinkább kíváncsiak arra, hogy felfedezzék a Plitvice varázslatos tájait, és élvezhessék a természet e csodáját.

(Fotók és forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség)

természet | nemzeti park | Horvátország | plitvicei-tavak

FOLYTASD EZZEL

Kedden és szerdán is sztrájkolni fognak a buszvezetők, a járatok majdnem fele nem fog közlekedni Pécsett

Járatkiesésekkel és árameléssel kell számolniuk azoknak, aki a népszerű fapadossal utaznának

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom