Close
Ez várhat ránk az idén a horvát és osztrák sípályákon

Ez várhat ránk az idén a horvát és osztrák sípályákon

A koronavírus után új kihívással, az energiaárak emelkedésével kell szembenézniük a sípályáknak is. A síelőket úgy tűnik, mindez egyelőre nem zavarja.

A síterepeken Európa-szerte tíz-húszszázalékos áremelkedéssel kell számolni, miközben bizonyos korlátozásokat is bevezethetnek, ahogyan ezt már látjuk is a francia sípályák esetében. Gazdaságosabban úszhatják meg az energiaválságot a fenntartható forrásokba beruházó pályák, és akár a vendégeik is.

Ezek a hírek azonban úgy tűnik, egyelőre a legkevésbé sem tántorítják el a siklani vágyókat, legalábbis azokat, akik Horvátországban tervezik élvezni a téli sportok örömeit.

Az ügynökségek szerint a foglalások száma nemcsak a járványidőszakét, de egyes helyeken még a 2019-es érdeklődést is meghaladja.

Az Uniline utazási irodához például háromszor annyi síelésfoglalás érkezett, mint 2019-ben ilyenkor. Mint Boris Zgomba a cég képviseletében elmondta, az emberek felkészültek az áremelkedésre, amely még így sem olyan magas, mint amekkora nyáron a hotelekben volt.

Ugyanakkor az iroda kínálata nagyjából megegyezik a 2019-es szinttel, vagyis úgy tűnik, hogy a munkaerőhiány, az infláció és az emelkedő költségek ellenére sem kevesebb szolgáltató aktív, mint a járvány előtt.

Dalibor Canaglic, a Palma iroda képviselője szerint bár az árak valóban 10-20 százalékkal emelkedtek, az érdeklődés nagyjából megegyezik a 2019-essel. Ezzel együtt a gyerekes családok például főleg a január 7. és 14. közötti hetet részesítik előnyben, amikor az árak jelentősen alacsonyabbak, mint az előző héten vagy februárban.

A kereslet ellenére egyes pályáknak így is gondolkodniuk kell a spóroláson, ami megnyilvánulhat abban, hogy kevesebb havat termelnek, csökkentik a felvonók forgalmát a nap kevésbé zsúfolt szakában, vagy kevesebb gondolát üzemeltetnek és csökkentik a nyitvatartási időt.

Van, ahol elzárnák a meleg vizet a mosdókban, csökkentenék a beltéri hőmérsékletet, és lekapcsolnák a fényreklámokat.

Persze a helyzet országonként is eltérő lehet, mert például az osztrák felvonók kevesebb áramot fogyasztanak, gázt pedig szinte egyáltalán nem, miután évek óta invesztálnak az energiatakarékos megoldásokba. A tiroli Ski Welt például az első sípálya, melynek felvonói teljes egészében napenergiával működnek 2008 óta.

Más Tiroli üdülőhelyek ugyanakkor azt nyilatkozták, hogy tíz százalékkal fogják tudni csökkenteni az energiafogyasztásukat azzal, hogy kevesebb felvonót üzemeltetnek, és megszüntetik a reflektorokat igénylő éjszakai síelést. Áremelkedés ugyanakkor itt is várható.

Ezek a legmegfizethetőbb síterepek Európában, itt pedig tizenkét nagyszerű szlovéniai sípályát ajánlunk családi síeléshez.

(Forrás: Total Croatia, képek: Getty Images)

síterepek | síterep | síelés | ausztria | síszezon

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram