Ez várhat ránk az idén a horvát és osztrák sípályákon

A koronavírus után új kihívással, az energiaárak emelkedésével kell szembenézniük a sípályáknak is. A síelőket úgy tűnik, mindez egyelőre nem zavarja.

A síterepeken Európa-szerte tíz-húszszázalékos áremelkedéssel kell számolni, miközben bizonyos korlátozásokat is bevezethetnek, ahogyan ezt már látjuk is a francia sípályák esetében. Gazdaságosabban úszhatják meg az energiaválságot a fenntartható forrásokba beruházó pályák, és akár a vendégeik is.

Ezek a hírek azonban úgy tűnik, egyelőre a legkevésbé sem tántorítják el a siklani vágyókat, legalábbis azokat, akik Horvátországban tervezik élvezni a téli sportok örömeit.

Az ügynökségek szerint a foglalások száma nemcsak a járványidőszakét, de egyes helyeken még a 2019-es érdeklődést is meghaladja.

Az Uniline utazási irodához például háromszor annyi síelésfoglalás érkezett, mint 2019-ben ilyenkor. Mint Boris Zgomba a cég képviseletében elmondta, az emberek felkészültek az áremelkedésre, amely még így sem olyan magas, mint amekkora nyáron a hotelekben volt.

Ugyanakkor az iroda kínálata nagyjából megegyezik a 2019-es szinttel, vagyis úgy tűnik, hogy a munkaerőhiány, az infláció és az emelkedő költségek ellenére sem kevesebb szolgáltató aktív, mint a járvány előtt.

Dalibor Canaglic, a Palma iroda képviselője szerint bár az árak valóban 10-20 százalékkal emelkedtek, az érdeklődés nagyjából megegyezik a 2019-essel. Ezzel együtt a gyerekes családok például főleg a január 7. és 14. közötti hetet részesítik előnyben, amikor az árak jelentősen alacsonyabbak, mint az előző héten vagy februárban.

A kereslet ellenére egyes pályáknak így is gondolkodniuk kell a spóroláson, ami megnyilvánulhat abban, hogy kevesebb havat termelnek, csökkentik a felvonók forgalmát a nap kevésbé zsúfolt szakában, vagy kevesebb gondolát üzemeltetnek és csökkentik a nyitvatartási időt.

Van, ahol elzárnák a meleg vizet a mosdókban, csökkentenék a beltéri hőmérsékletet, és lekapcsolnák a fényreklámokat.

Persze a helyzet országonként is eltérő lehet, mert például az osztrák felvonók kevesebb áramot fogyasztanak, gázt pedig szinte egyáltalán nem, miután évek óta invesztálnak az energiatakarékos megoldásokba. A tiroli Ski Welt például az első sípálya, melynek felvonói teljes egészében napenergiával működnek 2008 óta.

Más Tiroli üdülőhelyek ugyanakkor azt nyilatkozták, hogy tíz százalékkal fogják tudni csökkenteni az energiafogyasztásukat azzal, hogy kevesebb felvonót üzemeltetnek, és megszüntetik a reflektorokat igénylő éjszakai síelést. Áremelkedés ugyanakkor itt is várható.

Ezek a legmegfizethetőbb síterepek Európában, itt pedig tizenkét nagyszerű szlovéniai sípályát ajánlunk családi síeléshez.

(Forrás: Total Croatia, képek: Getty Images)

síterep | síterepek | Horvátország | síelés | sípálya

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom