Close
Horvátországba már érkezik az uniós Covid-igazolvány

Horvátországba már érkezik az uniós Covid-igazolvány

Hirtelen nagyon kézzel foghatóvá vált az uniós védettségi kártya.

A horvát állampolgárok keddtől már igényelhetik az uniós digitális Covid-igazolványt, közölte a Jutarnji List című horvát napilap a kormány közleményére hivatkozva.

A QR-kódos digitális pecséttel ellátott igazolványokat az egészségügyi minisztérium állítja ki. Az igazolvány papír alapon vagy digitálisan is elérhető és három dolgot képes igazolni:

hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy nemrég készült negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már felgyógyult a fertőzésből.

Azon kívül, hogy az érvényes úti okmányok mellett biztosítja a tulajdonosoknak az Európai Unión belüli szabad mozgást, az igazolás más célokra is felhasználható lesz, összhangban a nemzeti válságstáb belátható időn belül meghozandó döntéseivel.

Davor Bozinovic belügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta: Horvátország részt vett az uniós igazolvány előzetes tesztelésében, ezért működőképes júniustól a digitális igazolás rendszere. Mivel azonban több uniós ország még nem tart itt a folyamattal, Zágráb továbbra is elfogadja azokat a védettségi igazolásokat, amelyekről kölcsönösségi alapon kétoldalú megállapodásokat kötött.

A tárcavezető hozzátette: kedden már kiadtak 15 ezer igazolványt, s ezt azok is kérhetik, akik még csak egy védőoltást kaptak. Horvátország eddig Csehországgal és Ausztriával állapodott meg arról, hogy

kölcsönösségi alapon már egy oltással is korlátozás nélkül be lehet utazni egymás országaiba, ha az első dózis felvételétől 22 nap eltelt.

Horvátországban már most hétvégén jelentősen lazultak a korlátozások, és még tovább fognak a nyári szezon megmentéséért, viszont a horvát vendéglátósok jelentős része nagyon fel van háborodva egyes enyhítésektől.

(Fotók: Unsplash, forrás: MTI)

Horvátország | unió | védettségi kártya | uniós védettség | horvát

FOLYTASD EZZEL

Kiderült, mennyit spórol Budapest a karácsonyi fények hiányán

Ezekben az európai országokban nincsenek biztonságban a házak

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram