Close
Idén jobb, ha nem kapcsolod ki hosszú időre a telefonod Horvátországban

Idén jobb, ha nem kapcsolod ki hosszú időre a telefonod Horvátországban

Új figyelmeztető és válságkezelő rendszert (SRUUK) vezetnek be Horvátországban a nyártól, ami a külföldieket is érinti.

A rendszer keretében mindenki sms-t kap a mobiltelefonjára, ha természeti katasztrófa közeleg.

A SRUUK szombaton lép működésbe, és próbaként mindenki értesítést kap a telefonjára.

Mint Davor Bozinovic horvát belügyminiszter kiemelte: fontos, hogy az emberek tudják, hogy itt csak tesztelésről van szó, mert nincs más módja annak, hogy kiderüljön, működik-e rendszer.

Hasonló rendszerek már léteznek a világon, a horvát pedig ezek kombinációja. A SRUUK egyedülálló eszköz, amely Horvátországban először mobiltelefonokon keresztül tájékoztatja gyorsan és hatékonyan a polgárokat, valamint a polgári védelem résztvevőit a fenyegetésekről, és azokról az intézkedésekről, amelyeket az emberi áldozatok és az anyagi károk csökkentése érdekében meg kell tenni.

A geolokációs (GPS) rendszeren keresztül nyomon lehet majd követni, hogy hány ember tartózkodik egy veszélyeztetett területen, ami megkönnyíti a segélyszolgálatok munkáját.

„Napról napra egyre gyakrabban lehetünk természeti katasztrófák tanúi. A klímaváltozás következményei az egész világon jelen vannak, így Horvátországban is

 mondta Bozinovic, hangsúlyozva a polgárok időben történő figyelmeztetésének fontosságát.

A rendszer bevezetése uniós követelmény, és az üzeneteket a Horvátország területén tartózkodó külföldiek is megkapják. A SRUUK kifejlesztése 8,3 millió euróba (1,4 milliárd forint) került, amelyhez Brüsszel 7,1 millió euróval járult hozzá. A rendszer megfelel az EU irányelveinek, és megelőzi az adatok jogosulatlan felhasználását.

Ha Horvátországba készülsz, érdemes ezzel és ezzel a változtatással is számolnod.

(Forrás: MTI, képek: Unsplash, Getty Images)

biztonság | sms | előrejelzés | klímaváltozás | Horvátország

FOLYTASD EZZEL

Ráleltünk Budapest és a BMW legszorosabb párhuzamára

Őszinte, szórakoztató és sorsfordító – Így lett a Körvonal az ország kedvenc játéka

Rendeld meg a Roadster magazin 13. számát!

Beköszöntött az ősz, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 13. száma. Mit találunk benne? Bejárjuk Japán izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik legszínesebb és leghíresebb dizájnerével, Karim Rashiddal, Nápolyban megkóstoljuk Olaszország negyedik legjobb pizzáját, és benézünk az Attolini szabódinasztia műhelyébe is. A Napa-völgyben teszteljük, milyen az új, elektromos Rolls-Royce, és elbeszélgetünk a W luxushotelben megnyitott Nightingale by Beefbar alapítójával, Riccardo Giraudival is. Elmegyünk egészen Dél-Koreáig, hogy megnézzük közelről, milyen a világ egyik leghangulatosabb kávézója, a Mudzsige panzió, ezen kívül pedig találkozunk még párizsi keramikusművésszel, Japánban dolgozó magyar építésszel, vitorlázógép pilótával, egy római napszemüveg brand alapítójával, és a születésnapját ünneplő Babel Budapest megálmodójával is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram