Close
Erre indulj, ha Horvátország kicsiny Velencéit keresed!

Erre indulj, ha Horvátország kicsiny Velencéit keresed!

Az Isztriai-félsziget, a szomszédos szigetek és a Kvarner-öböl kikötői Horvátország gazdag kultúrájáról és történelméről mesélnek.

A félsziget déli csücskén található Pulában láthatjuk a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt római amfiteátrumát, amely különféle koncerteknek és a Pulai Filmfesztiválnak is hangulatos helyszínt biztosít. A nyugati part mentén fekvő Rovinj ikonikus kikötővárosa velencei stílusú sorházaival, szűk sikátorokkal és parányi terekkel szabdalt középkori óvárosával bűvöl el. Leghíresebb utcája a macskaköves lépcsőjű Grisia, egy hajókirándulással pedig Sveta Katarina kis szigetére juthatunk, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra.

Ha a szárazföldön haladunk befelé, dombtetőn fekvő középkori falvak, bordó szőlőültetvények és szarvasgombában gazdag erdők világába csöppenünk.

Motovun az egyik leghívogatóbb bázis a környék felfedezéséhez, ahonnan rövid autóútra található a nyáron szabadtéri koncertekben gazdag és művészeti stúdiókkal teli Grožnjan. Isztria belsejét gyalog vagy kerékpárral is felfedezhetjük a Parenzana-ösvényen, amely mintegy 130 kilométer hosszan követi egy használaton kívüli vasút kanyargós vonalát.

Grožnjan

Opatija

Amikor a Habsburgok a 19. században felfedezték a kellemes klímájú halászfalut, rögtön áramlani kezdtek ide a nyaralók, és gombamód szaporodtak a szecessziós házak, melyek közül több ma is szállóként működik. A tengerpart közelében található Park Angiolina jól reprezentálja a város hangulatát, a benne található Villa Angiolinában a Horvát Turisztikai Múzeum kapott helyet.

Érdemes elindulnunk a nyolc kilométeres, tengerparti Lungomare sétányon, amely az Abbáziától északra fekvő Volosko halászfalutól az Učka Natúrpark lábánál fekvő Lovran városáig vezet.

Rijeka

Horvátország legnagyobb kikötője sokkal több, mint egy hatalmas kompállomás. Érdemes egy sétát tenni a a Habsburg-kori házak és hívogató kávézóteraszok mellett vezető Korzo Fiumén, benézni a Peek&Poke Számítógépmúzeumba, és felmenni a 13. századi Terszat várához, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a Kvarner-öböl szigeteire.

Krk

A százarföldhöz híddal kapcsolódó Krk szigetén belül népszerű célpont a kis öbölben található, nyüzsgő Baška tengerpartja, Vrbnik ahol megkóstolhatjuk a helyi fehér bort, a žlahtinát, és persze Krk, a sziget legnagyobb települése, amelynek óvárosában a régió gazdag történelme elevenedik meg. A középkori erőd, a római fal és a keskeny, macskaköves utcák mellett a velencei stílusú házak idézik a régmúlt időket. Ha túrázni támad kedvünk, bejárhatjuk valamelyik, félreeső strandra vezető ösvényt.

Vrbnik

Cres

A Krk nyugati partja mentén kígyózó Cres hosszú, vékony szigete az Adria érintetlen részéhez tartozik, ahol legelésző birkanyájak keresztezhetik az utunkat.

Csak néhány falut találunk ott, köztük az apró velencei stílusú Crest és a római időkből származó Osort. Kellemesen nyugodt hely ez csendes kavicsos öblökkel, édesvízi tóval, és a fakó keselyűk szokatlan látványával Beli madármentő központjában. Ha kipihentük magunkat Valun vagy Lubenice strandjain, mintegy száz kilométernyi túraútvonal csábít kirándulásra.

Lošinj

Cresből rövid hídon át juthatunk át Lošinjra, amit a szigetet övező fenyőerdős ösvényeken sétálva vagy kerékpározva fedezhetünk fel. Két fő települése, Mali Lošinj és Veli Lošinj velencei örökséget hordoz, és az utóbbit élénk színű házai miatt gyakran hasonlítják a velencei Burano szigetéhez. Mali Lošinjban találjuk Apoxiomenosz múzeumát, ahol az ókori történelemből kaphatunk ízelítőt, és megnézhetjük az ókori atléta bronzszobrát, amely 2000 évig hevert az Adria alján.

Mali Lošinj

Rab

Rabon nemcsak a VIII. Edward és Wallis Simpson által meghonosított naturizmus hagyománya hódít, de legalább két tucat homokos strandot is találunk itt, ami meglehetős kuriózumnak számít a kavicsok és sziklák által uralt tengerpartok országában. A Lopar-félszigeten láthatjuk a legszebbeket. A tiszta víz mellett ugyanakkor Rab városának szépen megőrződött középkori építészete varázsolhatja el a látogatókat, ahol négy, román stílusú harangtorony vigyázza az utcákat.

Persze, Horvátországon kívül is találhatunk fantasztikus helyeket a környéken, ehhez a tízhez például csak pár száz kilométert kell autózni.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

nagy sztori | rab | Kvarner-öböl | Krk | losinj

FOLYTASD EZZEL

Ritmus, ha elkap – Ezeken a kihagyhatatlan Bartók Tavasz-programokon el fog

Ezen a napon ne induljunk útnak, teljesen leáll a közlekedés Németországban

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Close