Close
Európa egyik legjobb vasúti élményét próbálhatjuk ki, ha a horvát tengerpartra utazunk

Európa egyik legjobb vasúti élményét próbálhatjuk ki, ha a horvát tengerpartra utazunk

2022-ben a Guardian Európa egyik legjobb vasúti élményutazásának választotta az Adria InterCityt.

Ezen a nyáron pedig újabb lehetőség adódik arra, hogy kipróbáljuk a MÁV  Splitbe tartó éjszakai járatát, amely június 9-től szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik fekvőhelyes, háló- és étkezőkocsival.

Tavalyhoz képest újdonság, hogy a vonat főszezonon kívül, vagyis  június 17. előtt és  augusztus 28. után is ugyanolyan gyakran jár, mint a nyár közepén. Budapesten minden kedden, pénteken és vasárnap, Splitben pedig minden hétfőn, szerdán és szombaton szállhatunk fel rá.

A fővárosból 18:45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd Zágrábot elhagyva vág neki a Dinári-hegységnek, ahol a tengerszint felett közel kilencszáz méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, hogy 9.44-kor érkezzen  Splitbe. Visszafelé Splitből 17:55-kor indul és Budapestre másnap 9:35-re érkezik. Az IC Budapesten kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen is megáll.

Idén az utazás még kényelmesebb és zavartalanabb a határellenőrzés megszűnésével, Horvátországban pedig a későbbi érkezések és a korábbi indulások adnak lehetőséget több pihenésre az utazás alatt.  A 789 kilométeres táv nagy részét átalhatjuk a légkondicionált kocsikban.

Fekvőhelyes kocsi

Ebben a szezonban sem hiányzik majd a magyar vasút egyik legelegánsabb étkezőkocsija, amelyben az Utasellátó széles étel- és italkínálattal vár mindenkit egy kellemes reggelire vagy vacsorára.

Minden utast este ásványvízzel és édességgel, reggel pedig meleg itallal, gyümölcslével és reggelivel kínálnak. A hálókocsiban utazók a reggelijüket itt vagy a fülkéjükben is elfogyaszthatják, az étkező a mintegy 15 órás utazás teljes ideje alatt nyitva tart.

A hat- és négyágyas fekvőhelyes kocsikba személyenként 39 eurónál kezdődnek a jegyárak, az egy-, két-, és háromágyas hálókocsi-fülkékbe pedig 54 eurótól foglalhatók jegyek.

A magyarok ezeket a helyeket szeretik a legjobban Horvátországban, ha pedig az Adria olasz oldalát céloznánk meg, Bécsben érdemes vonatra szállnunk.

(Forrás és képek: MÁV)

budapest | máv | Adria IC | split | Horvátország

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

A kiváló borok és világhírű steakek hazája is megnyitja kapuit a távmunkások előtt

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram