Európa egyik legjobb vasúti élményét próbálhatjuk ki, ha a horvát tengerpartra utazunk

2022-ben a Guardian Európa egyik legjobb vasúti élményutazásának választotta az Adria InterCityt.

Ezen a nyáron pedig újabb lehetőség adódik arra, hogy kipróbáljuk a MÁV  Splitbe tartó éjszakai járatát, amely június 9-től szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik fekvőhelyes, háló- és étkezőkocsival.

Tavalyhoz képest újdonság, hogy a vonat főszezonon kívül, vagyis  június 17. előtt és  augusztus 28. után is ugyanolyan gyakran jár, mint a nyár közepén. Budapesten minden kedden, pénteken és vasárnap, Splitben pedig minden hétfőn, szerdán és szombaton szállhatunk fel rá.

A fővárosból 18:45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd Zágrábot elhagyva vág neki a Dinári-hegységnek, ahol a tengerszint felett közel kilencszáz méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, hogy 9.44-kor érkezzen  Splitbe. Visszafelé Splitből 17:55-kor indul és Budapestre másnap 9:35-re érkezik. Az IC Budapesten kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen is megáll.

Idén az utazás még kényelmesebb és zavartalanabb a határellenőrzés megszűnésével, Horvátországban pedig a későbbi érkezések és a korábbi indulások adnak lehetőséget több pihenésre az utazás alatt.  A 789 kilométeres táv nagy részét átalhatjuk a légkondicionált kocsikban.

Fekvőhelyes kocsi

Ebben a szezonban sem hiányzik majd a magyar vasút egyik legelegánsabb étkezőkocsija, amelyben az Utasellátó széles étel- és italkínálattal vár mindenkit egy kellemes reggelire vagy vacsorára.

Minden utast este ásványvízzel és édességgel, reggel pedig meleg itallal, gyümölcslével és reggelivel kínálnak. A hálókocsiban utazók a reggelijüket itt vagy a fülkéjükben is elfogyaszthatják, az étkező a mintegy 15 órás utazás teljes ideje alatt nyitva tart.

A hat- és négyágyas fekvőhelyes kocsikba személyenként 39 eurónál kezdődnek a jegyárak, az egy-, két-, és háromágyas hálókocsi-fülkékbe pedig 54 eurótól foglalhatók jegyek.

A magyarok ezeket a helyeket szeretik a legjobban Horvátországban, ha pedig az Adria olasz oldalát céloznánk meg, Bécsben érdemes vonatra szállnunk.

(Forrás és képek: MÁV)

budapest | Horvátország | split | tengerpart | hálókocsis vonat | Adria IC

FOLYTASD EZZEL

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom