Close
Öt hely, amiért megéri elutazni Horvátország talán legszebb régiójába

Öt hely, amiért megéri elutazni Horvátország talán legszebb régiójába

A Magyarországról könnyedén elérhető Sibenik régiója a Split és Zadar közötti tengerparti és sziklás hátországot öleli át. Az UNESCO-védelem alatt álló terület tájképének megrajzolásához szigetek és szigetecskék sokaságát használta föl a természet, de ékeskedett a tenger szépségével és a zöldben pompázó Krka folyó lenyűgöző környezetével is. Mutatjuk, miket érdemes megnézni arrafelé!

Krka Nemzeti Park

Abban a szerencsés helyzetben van a hely, hogy a Krka folyó legnagyobb része áthalad a területén.

Az érintetlen tájak mellett a morajló zuhatagok miatt érdemes felkeresni a Sibeniktől alig néhány perces gázpedál-nyomásra található parkot, amely természeti csodáin kívül egyedülálló hangulattal, keskeny sziklafalakkal, történelemről mesélő kolostorokkal és erődökkel okoz áll-leesést.

Ugyan nem túl magasak, cserébe mutatósak a vízesései, melyek közül a Skradinski buk nyerné a szépségversenyt, ha kiírnának ilyet, de a mozgalmas Roski slap is előkelő helyezést érne el.

A romantika-mérő pedig szinte kibillen a Visovac-tó kis szigetén, melyen egy ferences kolostor őriz emlékeket. A különleges állat- és növényfajokat felvonultató park egy kiadós sétával gyalog is körbejárható, a kevésbé bevállalósaknak busz, az igazi élményt keresőknek a hajó ajánlott – leginkább ősszel, amikor kevesebben vállalkoznak hasonlóra.

Kornati Nemzeti Park

A mondás szerint ahány nap van egy évben, annyi sziget található Kornatin. Némi túlzással igaz, de „csak” 89 szigetből áll a csoportosulás.

Ősszel még kellemes időben lehet körbehajózni a nemzeti park nagy részét elfoglaló szigeteket, akár egy egész napos kishajós kaland köré szervezve. Érdemes, mert megfelelő engedélyek beszerzése után privát szigeteken is kiköthetünk.

Tengeri szellő, napsütés, hullámok, zátonyok, érintetlen természet és szabadság – mindet megadja ez a hajósok álmának mondható vidék. Ha megéhezünk, mi mással, mint nagyrészt friss tenger gyümölcseivel vár az áprilistól október végéig nyitva tartó Konoba Levrnaka, ami az egyetlen étterem arrafelé.

Zlarin szigete

A mindössze nyolc kilométer hosszú sziget évi úgy 2700 napsütéses órájával az Adriai-tenger talán legnaposabb helye.

Van minek csillognia a napfényben, a szépsége miatt nem véletlenül nevezik arany szigetnek.

A Sibenikhez közeli terület igazi rejtett gyöngyszem, és kicsit talál alul is értékelt. Természeti adottságai lenyűgözőek, ártatlansága a mai napig érződik, legyen szó sűrű fenyőerdőkről, rejtőzködő öblökről, vagy homokos strandokról.

Zlarin leginkább egyedülálló kultúrájáról híres, amely a korallok gyűjtésén és ékszerek, valamint dísztárgyak készítésén alapul. A tervek szerint jövőre megnyitó korallmúzeumban majd az is kiderül, hogyan készülnek a gyönyörű vörös korall ékszerek. A múlt emlékeit pedig egy bájos falu, valamint templomok és kápolnák is őrzik.

Prvic szigete

A parányi sziget abszolút bennfentes tipp. A népszerű üdülőhelytől, Vodicétől csak egy nagyobb kőhajításnyira fekszik elég inspiráló környezetben, plusz olykor még  a levendula vagy a só illata is meg-megcsap a levegőben.

Egyedülálló hangulattal, romantikus halászfalvakkal (Sepurina és Prvic Luka), történelmi látnivalókkal, idilli séta- és kerékpárutakkal és lélegzetelállítóan szép strandokkal hívogat a nyugodt, békés, és autómentes sziget, ahol a híres horvát feltaláló, Faust Vrancic tiszteletére alapítottak egy múzeumot is.

A két faluban boltok és éttermek is működnek, egy kellemes, negyedórás séta alatt el lehet jutni egyikből a másikba.

A szárazföldről egyszerűen megközelíthető sziget csupán két és fél négyzetkilométeres területével az ország egyik legkisebb lakott szigetének számít – az odafelé tartó hajóút alakulhat akár különlegesen is, kis szerencsével delfinek is láthatóak a vízben.

Skradin

Ott van, ahol a Krka folyó megsimogatja a tengert. Az egyik legrégebbi, majd néhány év elfeledést követően felkapottá vált horvát város ötvözi az ókori történelmet, a mediterrán örökséget és a magával ragadó bájt.

Az igencsak vonzó település Sibeniktől csupán tizenöt kilométerre fekszik, előbbi tulajdonságát leginkább kikötőjének köszönheti. Történelmi nevezetességei, kőből épül városközpontja, közeli kirándulóhelyei mellett a rizottója miatt érdemes bepötyögni a koordinátáit a GPS-be. Híres helyi étel ugyanis és bár a recept titkát szigorúan vigyázzák, annyit azért lehet tudni róla, hogy tizenkét órán át főzik lassú tűzön, tesznek bele csirkét és borjút is.

Skradinban is fel lehet szállni a Földközi-tenger legnagyobb jachtkikötőket társágának, az ACI Marinának valamelyik kishajójára. Akadnak olyan területek, melyek az ősz végéig, míg mások viszont egész évben élvezhetők a fedélzetről.

Nemrég azt írtuk, hogy a mély völgyeken és szakadékokon át csobogó patakok, a mezők fölé magasodó dombok, a hegyekben elbújó kisvárosok és az olykor a tenger szélét érintő olajfaligetek látványa mennyire dekoratívvá teszi Isztriát. Meg is néztük a háromszög alakú félsziget egy kisebb szeletét.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

látnivalók | régió | hajózás | utazás | sibenik

FOLYTASD EZZEL

A luxus új szintje a Balatonnál – Ilyen a LUA Resort télen

Fantasztikus őszi ízek és otthonos hangulat – Így varázsolt el minket a Macesz Bisztró

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram