Close
Ezentúl megváltozik a horvátországi nyaralásunk: jön a vasárnapi boltzár

Ezentúl megváltozik a horvátországi nyaralásunk: jön a vasárnapi boltzár

Horvátországban már húsz éve szeretnék bevezetni a vasárnapi boltzárat, de úgy tűnik, most először sikerül.

2003-ban és 2008-ban az alkotmánybíróság helyezte hatályon kívül az erről szóló törvényt, 2021-ben pedig a járvány miatt nem bocsájtották szavazásra. Tavaly decemberben azonban a kabinet ismét elfogadta ez erről szóló törvénymódosítási javaslatot, amelyet első olvasatban meg is vitatott a parlament. Most újra vitára bocsátják, és várhatóan el is fogadják a kereskedelmi törvény végleges módosítását, amely

július 1-jén lép hatályba, és tizenhat vasárnap kivételével minden vasárnap és ünnepnapon zárvatartást rendel el.

A munkarendet hétfőtől szombatig a munkáltató határozza meg, de az nem lehet több kilencven óránál, vasárnapi nyitvatartás esetén pedig 105 óránál. A kereskedők maguk dönthetik el egyéni igényeik, a szezonalitás, a mikrolokáció és egyéb releváns tényezők alapján, hogy melyik 16 vasárnapon tartanak majd nyitva az évben.

A jogszabálytervezet a kivételek között említi egyebek között a benzinkutakat, valamint a kórházak, repülőterek, busz- és vasútállomások területén működő üzleteket, továbbá a vásárokat és a piacokat.

A trafikok vasárnap és ünnepnapokon 7-től 13 óráig lehetnek nyitva. A korábbi tervezetben ez utóbbihoz tartoztak a pékségek is, de ezt most kivették a javaslatból. Mint Andrej Plenkovic horvát kormányfő elmondta, olyan modell mellett döntöttek, amely egyensúlyt hoz, és amely hozzájárul a munkavállalók jogainak érvényesítéséhez, valamint a családi élethez.

Úgyhogy nincs több utolsó pillanatos leugrás a közeli közértbe, a nyártól nemcsak érdemes, de elkerülhetetlen is lesz előre bevásárolni a hétvégére a nyaralás alatt is.

Horvátország rengeteg elbűvölő úti célt tartogat akár maradunk a közeli Isztriánál, akár Dalmáciát célozzuk meg.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

 

 

 

boltzár | Horvátország | vasárnapi boltzár

FOLYTASD EZZEL

Kihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni

Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Rendeld meg a Roadster magazin 11. számát!

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram