Jó magyar szokás, hogy bármilyen megfázás jellegű panasz esetén még az orvos is teázásra int, annak ellenére, hogy a szétcukrozott menzatea bolti citromlével legalább olyan hatásos, mint Szabó bakternek a hóna alá szorított hagyma. Népi gyógymódok, legendás kalapkúrák helyett elhoztunk most egy skót forró italt, amit egyes források szerint már a 17. század óta előszeretettel fogyasztanak.
Természetesen rengeteg változata van, ahány ház, annyiféleképpen készítik, és mindenki más receptúrára fogja rá, hogy az az eredeti. Nem kell óriási megfejtést keresgélni és kódexeket olvasni a Hot Toddy múltjáról, Sir William Wallace egyik ütközete után sem kortyolt még belőle, és az is kérdéses, hogy a 17. századi orvosok használták-e gyógyításra. Lehet, hogy ez is csak városi legenda, és csupán anno egy whiskylepárlóban szerette volna egy leleményes dolgozó feldobni a hideg téli estéit. Valami erőssel és forróval.
A Hot Toddy gyakorlatilag a felföldi grog, ahol a rum helyett whisky kerül a forró vízbe és fűszerek közé, vagy haladó változatnál a tea mellé.
Sokan úgy gondolják, a whisky mellé már sok lehet a fekete tea, hiszen mindkét hozzávaló karakteres, és két dudás nem fér meg egy csárdában. Mások viszont túl szimplának találják, ha csak méz és citrom, illetve pár szegfűszeg kerül a forró vízbe a whiskyn túl.
A legmezítlábasabb Toddy-recept így fest:
- 5 cl whisky
- 1 ek. méz
- 1/2 ek. frissen facsart citromlé
- 1,5 dl forróvíz
- (1 filter tea)
Egy előre felmelegített bögrében keverjük össze a mézet, citromot és whiskyt, majd öntsük rá a lobogó vizet. Ha a teás verzióra szavazunk, a megadott ideig lógassuk a filtert, és utána fogyasszuk a forró Hot Toddyt.
Nem is mi lennénk, ha nem akarnánk kicsit extrázni ezen az amúgy egyszerű gyógyitalon, szóval írunk is pár különlegesebb verziót, whisky-tea párosításokat, ha a szimpla felmelegedés helyett az ínyenckedés a cél. Ha valaki kicsalná a receptből a mézet, mondván nemes whiskyhez és teához nem illik az édes nektár, el kell keserítenünk: a Hot Toddy méz nélkül olyan, mint gin-tonik a tonik nélkül.
- A Kusmi Tea Anastasia fanztázianevű citrusos-bergamottos teakeverékének méltó párja lehet a Maker's Mark alap Kentucky bourbon whiskey. A karamellás-vaníliás jegyek mellé muszáj friss aromájú teát választani, hogy ne nehezedjen el az ital.
- Ahogy a kávésznobok istentelen bűnnek tartják a világospörkölésű kávé cukrozását, úgy a teásokat a hideg is kirázza a Lipton Yellow Labeltől, ám gurméskodás így vagy úgy, az első Hot Toddy biztosan nem puer teából készült. Tehát forrázzunk egy sima Yellow Labelt, melynek egyszerűségéhez jól passzolhat a Teeling Single Grain whiskey.
- A Clipper Organic Assam teája már önmagában malátás aromájú, hát még, ha tízéves Glenfarclas whiskyvel találkozik!
- A Darjeelingből származó teákat a teafüvek pezsgőinek tartják. Vegyük például a Dilmah Sigle Estate szálas teáját, és válasszunk mellé egy megbízható scotch-ot. Tökéletes lehet a Grant's Select Reserve erősen tőzeges blendje.
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images, Unsplash)
kalapkúra | koktél | skót | meleg ital | whisky | hot toddy
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!