Álomszülte szálloda Dánszentmiklóson, pazar fine dining étteremmel

150 éves tölgyek, platánok és fenyőfák között bújik meg a Hotel Botanica, amely Dánszentmiklóson, egy egykori kastély kiszolgáló épületéből lett először bútormanufaktúra, majd szálloda. Horváth Kristóf testvérével, Miklóssal és feleségével, Zsebők Ágotával működteti a hotelt, aminek étterme idén felkerült a Michelin által ajánlott éttermek listájára.

Dánszentmiklós egyórás útra sincs Budapestről, lakófalumhoz még közelebb van. Gyakran járok erre biciklivel, a Hotel Botanica eddig mégis elkerülte a figyelmemet. Ez a csendes település nem tartozik az ország legvonzóbb úti céljai közé, pedig igazi kincs. Az egykori közép- és kisbirtokok körül a 19. század végén kezdte felvenni a falu a ma is látható arculatát, ahol a helyi termelők fő bevételi forrását a gyümölcstermesztés jelentette. A többség ma már a környékbeli nagyvárosokban dolgozik, és csak aludni tér haza.

Ebben a gondozott falusi környezetben nyugodt, elvonulva pihenős szabadnapokkal ajándékozhatjuk meg magunkat a Hotel Botanicában. De egy kisebb céges tréningnek, vagy családias hangulatú esküvőknek is tökéletes helye lehet az erdős környezetben megbúvó hotel.

Zsebők Ágota és Horváth Kristóf vezeti a szállodát, amit még Kristóf édesanyja alapított 2016-ban. A kastély melléképületének felső szintjén nyitották meg az első négy szobát, majd még ugyanabban az évben további négyet. Mindegyik szobára jellemző a francia vidéki stílus, mégis minden szoba más hangulatú. Az egyedileg készített tömörfa bútorok meghatározzák a látványt, melyet török, perzsa, kilim szőnyegek egészítenek ki. Jóval nagyobbak a szobák, mint egy átlagos hotelben, a mesés cementlapokkal burkolt fürdőszobák is kiemelkedő méretűek.

Ebben a családias hotelben elsődleges szempont a kényelem.

„Édesanyám nagy álma vált valóra, amikor megnyitottuk a szállodát. A bútorgyártás mellett évtizedeken keresztül foglalkozott lakberendezéssel.

Utazásai során a világ számos pontjáról szerzett inspirációt, ami segítette abban, hogy saját szállodájának a képét megalkossa.

Eredetileg itt volt az asztalosüzem, ahol gyakorlatilag az összes bútor készült, amik a mai napig megtalálhatók a szállodában. De vett szekrényt Indiában, Hollandiából, Franciaországból is vásárolt bútorokat, kiegészítőket. Édesanyám 2021 óta sajnos nincs velünk, de egy kedves házaspár megvette az asztalos üzemet, amit egy másik helyen visznek tovább az eredeti tervezőkkel, csapattal. Ők is gyártottak már azóta bútorokat nekünk, amivel úgy érezzük, hogy sikerült megőrizni az eredetileg kitalált koncepciót.”

A bútorgyár elköltöztetésével felszabadult helyre került az új étterem, konyha és két kertkapcsolatos szoba. Később egy további melléképületben még három szobát nyitottak, így ma 13 szoba található a hotelben, ahol a kezdeteket is meghatározó családias hangulat a mai napig érvényes.

„Hárman vagyunk testvérek, és mindhárom fiú valamilyen módon végig itt volt, akár bútorszállításban, berendezésben mindig segített valamelyikünk, de az operatív vezetést most ketten visszük a feleségemmel.

A családból mindig itt van valaki, velünk mindig találkozik a vendég.

Én főzöm reggelente a kávét, néha kislányom, Lili is elkísér, akit a visszatérő vendégeink is örömmel üdvözölnek. Látják, ahogy évről-évről cseperedik a család. Hugó, a kutyánk is kedvesen köszönti a vendégeket. Feleségem is benne van a napi munkában, ő a kezdetektől együtt dolgozott édesanyámmal. Ez a családias légkör meghatározó szellemisége a szállodánknak, ami egyébként a stílusos vidéki szállodák számára is fontos küldetés.”

A Hotel Botanica már nemcsak kiváló szállás, ahol a hatalmas ágyakban, kényelmes párnák és paplanok között teljes a feltöltődés, hanem komplett élménycsomag, aminek része a különleges gasztroszolgáltatás:

a kiváló helyi termékekre építkező reggeli és a fine dining vacsora.

Eleinte kellemes meglepetés volt a vendégeknek, hogy lejöttek vidékre, befizettek félpanzióra, és négyfogásos fine dining vacsorát kaptak a szállás mellé. 2021 óta Munk Tamás a séf, aki Michelin csillagos étteremből érkezett, és a Hotel Botanica konyhájában is azon dolgozik, hogy egyre magasabb szintre fejlessze a fine dining élményt. Ma már hatfogásos vacsorát és különleges gasztroprogramokat kínálnak. Legutóbb egy ginkóstoló mellé építettek fel egy különleges menüt, most pedig egy whisky-s vacsoraestre készül a csapat.

A friss péksütemény a falusi kisboltból jön, a füstölt termékeket és a kecskesajtot helyi beszállító hozza, a reggelihez kínált zöldségeket pedig egész nyáron a saját kertből szedték le, ami Miklós nagy vágya és saját projektje volt. Viszont a legjobb minőségű húsok és halak csak Franciaországból szerezhetők be, innen érkezik minden héten friss áru.

„Az elmúlt pár év nehézségeinél is döntést kellett hozni, hogy meghúzzuk a gyeplőt, spórolva a költségeken, az alapanyagokon. De mi azt a döntést hoztuk, hogy nem, inkább adjunk minél magasabb minőséget, mert azt gondoltuk, hogy arra igenis ide fog jönni a vendég a nehéz időszakban is. Szerintem jó döntést hoztunk, mert tavaly és idén nyáron is jó számokat hoztunk, talpon tudtunk maradni. Nyilván most, hogy már van pár év mögöttünk, és a Michelin ajánlásba is bekerültünk, nem meglepetés a szállóvendégeknek a vacsora, sőt vannak, akik kifejezetten az étterem miatt érkeznek. Így már nem csak szállóvendégeket szolgálunk ki, ebédre vagy vacsorára is be lehet térni előzetes foglalással.”

Kristóf és Tamás járja a világot, mint ahogy Kristóf anyukája tette. Ő anno a lakberendezéshez gyűjtött inspirációt, Kristóf a konyha és a borkínálat fejlesztését tartja most szívügyének, éppen ázsiai ihletésű fogásokkal és külföldi borokkal bővítik a kínálatot, és azon dolgoznak, hogyan tudják az étterem színvonalát is tovább fejleszteni. A Hotel Botanica igazi négyévszakos élményprogram, ahova bármikor érdemes betérni.

hotel | nagy sztori | hotel botanica | szálloda | dánszentmiklós

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom