Close
Hundertwasser utolsó beszólása ez a zseniális épület

Hundertwasser utolsó beszólása ez a zseniális épület

A Zöld citadella bemutat a szomszédos banknak, mégis csupa harmónia és derű. Mivel hotel is van benne, néhány napra olyan lakosztályunk lehet, amit személyesen az organikus építészet öntörvényű művésze tervezett.

„Emberi oázis a racionális épületek sivatagában” – így jellemezte Friedensreich Hundertwasser az utolsó megvalósult épületét, a magdeburgi Grüne Zitadelle-t.

A bécsi születésű, igazi világpolgárrá váló Hundertwasser hírhedt nonkonformista volt, mindennap felemás zoknit húzott fel, tiltakozva a szabályszerűség és az egyformaság ellen, és olyan kijelentésekre ragadtatta magát, hogy

„az egyenes vonalak istentelenek és erkölcstelenek”.

Szikrázó, a korlátokat nem tűrő személyiségének mintegy összefoglalója az utolsó épület, amelyet teljes egészében ő tervezett.

Az élete végén Új-Zélandon élő Hundertwasser még kevéssel a halála előtt is dolgozott a Zöld citadella tervein. A grafikusként indult építész-szobrász-festő 2000 februárjában halt meg szívrohamban a Queen Elizabeth II hajó fedélzetén – bő öt évvel később, 2005 októberében pedig átadták a teljes egészében a tervei alapján készült magdeburgi házat.

Számára az építészet „az ember harmadik bőre”, a házak homlokzata pedig „nem falakból, hanem ablakokból áll”. A Zöld citadella lázad a megalkuvás ellen, de közben tökéletes harmóniát ér el: az épületet gazdagon borító növényzet a rétek illatával tölti meg a levegőt, a hullámzó padlók mintha dallamokat játszanának, az ablakok szinte táncolnak, a fák pedig ugyanúgy bámulnak le a városra, akár a többi lakó.

Az organikus építészet apostola, Gaudí méltó utóda a mindenki számára személyre szabott, a természettel eggyé váló terekben hitt, és az építészet felelősségének tartotta visszavezetni az embert az elveszett paradicsomba. Azt talán ő sem gondolta volna, hogy mindez Magdeburgban valósul meg, de a Zöld citadella mind az ötvenöt lakása teljesen egyénre szabott.

Persze korántsem csak lakásokból áll az épület: színház, óvoda, japán étterem, cukrászda, orvosi rendelő, irodák, egyedi kirakatok, különtermek is találhatóak benne. És még egy hotel is.

Akinek a német város nagyon nem esik útba, ajánlhatunk más hoteleket is, viszont a Zöld citadella olyan különleges, hogy ajánlatos útba ejteni.

Ez az egyetlen németországi hotel egy Hunderwasser-házban, több mint negyven lakosztállyal, többnyire erkéllyel vagy terasszal. Minden fürdőszoba egyedi, amit maga az építész tervezett, a rá jellemző színes csempékkel, szabálytalan formavilággal. Megmondhatjuk, mikorra kérjük a reggelit, és szaunázhatunk is. Mi kellene még?

Azért a hotelen túl is van élet, nem is akármilyen.

A főtorony tetején nyílt egy házasságkötő terem, sőt egy nászutas lakosztályt is berendeztek a hotel üzemeltetői. Figyelembe véve, hogy óvoda is van, szinte el sem kell hagyni többé az épületet.

Az esküvő terme egy jókora zöld terasszal folytatódik, ami az épület egésze szempontjából is érdekes: itt derül ki, miért nevezik zöldnek, ugyanis az utcáról nézve ez nem egyértelmű azonnal.

Amikor nincs esküvő, a Skyroomban rendezhetnek céges bulit, konferenciát vagy bármi mást is – rugalmasan alakítható, kiválóan felszerelt helyiség.

Ez az egyetlen Hundertwasser-épület, amiben színház van: a kétszáz férőhelyes teremben főleg könnyebb darabok, illetve koncertek mennek. Időnként neves vendégművészek is fellépnek, ugyanakkor workshopokat és ünnepségeket is tartanak benne.

Ha minél alaposabban elmerülnénk Hundertwasser világában, jelentkezhetünk vezetett túrára, ahol az első gondolatok megfogalmazódásától az építkezés befejezéséig végigkövethetjük az épület történetét. Bekukkanthatunk több helyiségbe is, és mélyebben megérhetjük, milyen elveket tartott szem előtt a tervező, de előre jelezhetjük azt is, ha valamelyik terület különösen érdekel bennünket.

Hundertwasser személyiségét kiválóan mutatja a Zöld citadella és a környezetének viszonya. Egyrészt gond nélkül illeszkedik egy szokatlan városrészbe, ahol egyaránt áll gótikus katedrális, román kori kolostor, valamint a barokk és klasszicista stílusjegyeket is felvonultató helyi parlament.

Másrészt viszont a szomszédos banképület antitézise, a mester utolsó velős beszólása a rideg, vonalas építészetnek.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Flickr, Facebook)

hundertwasser | magdeburg | építészet | Németország | zöld citadella

FOLYTASD EZZEL

A jövő héten Budapest lesz Európa egyik legvonzóbb kortárs képzőművészeti találkozóhelye

Tökélyre vitte a flamingószínt ez a pazar görög lakás

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
Ától zéig megvalósítja álomotthonod ez a pazar budapesti cég
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom