Bár az egyik legnépszerűbb beszerzőhely a korlátozások miatt ideiglenesen bezárt, nem kell lemondanunk a húsgolyóról. Sőt, itt az ideje, hogy újabb változatokat is kipróbáljunk!
Citrusos húsgolyó
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús
- 1 nagy tojás
- 1 fokhagymagerezd összezúzva
- 2 citrom lereszelt héja és kifacsart leve
- 1/2 csésze reszelt parmezánsajt
- 1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- só, bors
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
Elkészítése:
- Az összes hozzávalót az olaj kivételével egy tálba tesszük, összegyúrjuk, és golyókat formázunk belőle. Hűtőben egy órát pihentetjük.
- Az idő elteltével egy serpenyőben olajat hevítünk, belesorakoztatjuk a húsgolyókat, és időnként megfordítva 10-15 perc alatt készre sütjük.
Erdei gombás húsgolyó
Hozzávalók a húsgombóchoz:
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál pirospaprika
- 3 fokhagymagerezd zúzva
- ¼ csésze parmezán
- 50 dkg darált hús
- só ízlés szerint
Hozzávalók a szószhoz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál vaj
- 2 fokhagymagerezd zúzva
- 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
- 20 dkg erdei gomba feldarabolva
- 2 evőkanál liszt
- 3 dl húsleves alaplé
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 1 kis csokor petrezselyem
- só és bors ízlés szerint
- 2 dl főzőtejszín
Elkészítése:
- Egy tálban összekeverjük a húsgolyó hozzávalóit, gombócokat formálunk belőle, serpenyőben kevés olajon az előző recepthez hasonlóan megsütjük, majd félretesszük.
- Ugyanabban a serpenyőben a megmaradt zsiradékhoz hozzáadjuk az aprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma üvegesre párolódott, hozzátesszük a gombát, és további 2-3 percig főzzük.
- Belekeverjük a lisztet, felöntjük az alaplével, és folyamatos keverés mellett besűrítjük. Rozmaringgal, sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük.
- Amikor a gomba megpuhult, behabarjuk tejszínnel, majd beletesszük a húsgolyókat, és egy-két perc alatt összefőzzük. Rizzsel vagy tésztával tálaljuk.
Paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók a paradicsomszószhoz:
- 3 zúzott fokhagymagerezd
- 1 babérlevél
- 1/4 teáskanál pirospaprika
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 üveg sűrített paradicsom
Hozzávalók a húsgolyókhoz:
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 60 ml tej
- 50 dkg darált hús
- 15 dkg parmezánsajt
- 1 tojás
- 1 fokhagymagerezd, apróra vágva
- 1 kis csokor petrezselyem
- só
- 1/2 teáskanál őrölt édeskömény
- 1/4 teáskanál szárított oregánó
- 1/4 teáskanál pirospaprika
Elkészítése:
- A húsgolyó hozzávalóit egy tálban összekeverjük, gombócokat formázunk belőle, és félretesszük.
- Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a fokhagymát, beletesszük a sűrített paradicsomot, a fűszereket, felöntjük 2 dl vízzel, elkeverjük.
- Belesorakoztatjuk a húsgolyókat, és 10 percig közepesen alacsony lángon főzzük. Időről időre megfordítjuk őket. Az idő elteltével fedővel letakarjuk, és további 10 perc alatt készre főzzük. Tésztával kínáljuk.
Tálaljuk a húsgombókat kifehérített rapinivel, tésztával vagy friss kenyérrel!
Egyetlen serpenyő és néhány okosan összeválogatott hozzávaló kell ahhoz, hogy minden erőfeszítés nélkül fantasztikus tésztaételek kerüljenek az asztalra. Három recept következik. Ezzel a rekordgyorsan elkészülő étellel is lerövidítheted a konyhában töltött időt!
(Fotók: Getty Images)
húsgolyó | gasztronómia | variációk | receptKihagyhatatlan ínyencségek – Két premier a Bartók Tavasz bemutatói közül, amin ott kell lenni
Új utak és régi kedvencek – Legendák állnak a Müpa színpadán március 30-án

Mi a közös Rio de Janeiróban, egy alig ismert horvát luxus menedékben, és egy hotellé alakított New York-i reptéri terminálban? Mindet bemutatjuk a Roadster legfrissebb számában! Ezeken kívül találkozunk a világ egyik legnevesebb dizájnerével, Jaime Hayonnal, bemutatunk hat remek hazai kabinházat és kiderítjük, hol lehet jó vermutot inni Magyarországon. Ezzel még nincs vége, ugyanis elmentünk Provence-ba és kipróbáltuk az új 7-es BMW-t, Svédországban pedog a Toyota RAV4-et. Egy asztalhoz ültettük Péterfy Bori rocksztárt, Gerendai Károly kultmogult, Szabó Simon színészt, Molnár S. Szonja kurátort és Tombor Zoltán fotográfust, és kifaggattuk őket Budapesthez fűződő érzelmeikről. Elmeséljük milyen Marokkó egyik feltörekvő szörfmekkája, Taghazout, és benézünk a főváros új dizájnhoteljébe, a Verno House-ba is. Megszólaltatjuk még Kertész Attila képzőművészt, Sivák Zsófit, a Heves-megyei kocsmák Robert Capáját, és még Puzsér Róbert is tollat ragadott a kedvünkért. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!