A hely, ahol majd karanténba vonulhatsz a valóság elől

Ez a hotel tényleg durván kiszakít a hétköznapokból: az ide látogatók egyedül mennek, belépéskor minden digitális eszközt leadnak, és csak más országból érkezett vendégekkel találkoznak. Ez a 14 days, ahol egyesül a hygge és a zen, és ahol a turnusokat a holdciklusokhoz igazítják majd.

Különleges projekt készülődik 14days néven: egy szálloda, ami a zen érzés és a hyggeiskola legszebb elemeit olvasztja majd magába. A helyszín Dánia, a Koppenhágától északra lévő Esrum-tó, nyugati partján a Nordsjælland természetvédelmi területtel.

A 14days modellje

A projekt egy mindannyiunk számára ismerős helyzetre reagál: rengeteg információhoz férünk hozzá, állandóan kattog az agyunk valamin, nehéz eltávolodni ettől a helyzettől, kicsit visszavonulni, leereszteni, nagyobb távlatban, nagyobb léptékben gondolkozni.

Minderre lehetőséget teremt a 14 days, amit szándékosan a nyugalom, tér és idő megélésére tervezett a japán Kichi Architectural Design.

Értelemszerűen a kézenfekvő hyggézésen túl innen ered a zen vonal: Naoyuki Kikkawa vezető tervező hozzátette, amit a saját kultúrájából hozott, no meg az építészeti tapasztalatait is. Ám ezek még csak az alapok – a hotel szokatlan és erőteljes eszközökkel éri el, hogy az oda látogatók a lehető legteljesebb mértékben kiszakadjanak a hétköznapokból.

A 14 days visszatérés a természethez, egy hely, ami a tervezők szavaival arról szól, hogy „felejtsd el a bankszámládat, a holnapot, a közösségi kapcsolataidat, a nemedet, a hivatásodat, a nemzetiségedet, a foglalkozásodat, még azt is, hogy ki vagy! Mindent.

Ürítsd ki az elméd, és nyisd ki a szemed!”

És ehhez csak az első lépés elvonulni egy ismeretlen helyre, távol a hétköznapok monoton zakatolásától, egy olyan épületegyüttesbe, amit a Nap és a Hold ciklusaira hangoltak, és ahol megjelenik a keleti filozófia öt alapeleme: a víz, a fém, a föld, a tűz és a fa.

A földrajzi távolság mellett más is kiszakítja a mindennapokból az ide látogatókat: digitális eszközök nélkül kell itt lenni, és csak egyedül csekkolhatsz be – ellenben a hatvan vendég mindegyike más-más régióból, országból érkezik majd. Értelemszerűen tizennégy napra. Háromféle teret terveztek a projekthez: Hely, Emberek, Idő.

A turnusok idejét a holdciklusokhoz igazították: az A) dagadó hold idején van, és teliholdkor ér véget, a B) fogyó hold idején van, és újholdkor fejeződik be.

Megjelenik a jin-jang is: a jin egy füves holdkupola, vagyis föld alatti vendégszállások, a jang pedig a földfelszín feletti közösségi tér, a tó partjával párhuzamosan, harminc méter hosszan. Ahogy írják, „tökéletesen karantén a hétköznapi élet elől”.

Technikailag egy hálózatfüggetlen épületegyüttesről van szó, nap- és szélerőműből jön az energia, víztisztító berendezés és mikrobiológiai fermentációs kezelőrendszerek működnek majd. A biomasszából, a hulladékból is energiát állítanak majd elő, a falakra vályogvakolat kerül, a közösségi terekbe japán tatami, a többi felhasznált anyag helyből származik majd.

És milyen a hygge-zen hibrid? Inkább idézzük a tervezőt: „A zenben a valódi önmagadat keresed, a hyggében a valódi boldogságot.”

Ehhez nemcsak meditálni kell/lehet: a látogatók jógázhatnak, táncolhatnak. A központi épületben hatvan szoba és egy étterem van, a hálószobákban vízágy, cirkadiánvilágítás, illataroma. Lesz pezsgőfürdő, szauna és spa is. Szabadtéri tevékenységek is akadnak bőven: erdőfürdőzés, sima fürdőzés, SUP, halászat, festés. Japán konyha lesz, ahol a menüt szintén a szezon változásaihoz igazítják majd.

14 days
tervező: Kichi Design Architectural + Atelier como
helyszín: Dánia
teljes terület: 20 000 m²
hasznos alapterület: 3222 m²

Zéró tér: 900 m²
Központi tér: 1320 m²
Szauna & spa: 234 m²
Adminisztrációs épület: 512 m²
Raktár: 256 m²

(Látványtervek: Kichi Architectural Design)

Dánia | hygge | 14days | Kichi Architectural Design | digitális detox

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom