Vallomással indítok: szeretem a hagyományokat. És a hagyományosat is – ha ételekről van szó. Éppen ezért nagyon vártam a Várkert Bazár utcafrontján még tavaly nyáron megnyitott IDA Bistro február eleji sajtóebédjét, mert az addig innen-onnan felcsipegett információk és a görgetésben elém szaladt pillanatok egy nekem való helyet ígértek.
Igazából már az eleganciát és otthonosságot egyszerre sugalló miliő megvett, amihez még kellett azért a szerencsés együttállás is az időjárás részéről (napfényes, még kellemes hideg), plusz sokat hozzátett a tiszteletünkre picit átrendezett, hatalmas, kupolás belső tér. Így egy gyertyák tucatjaival csinosított, középre helyezett hosszú asztallal, halkan duruzsoló zongorajátékkal és megragadó panorámával üdvözöltek a hagyományok modern bisztrójában.
Ez a békebeliség pedig nemcsak a hangulatra, hanem – mint az nem sokkal később kiderült – az Osztrák-Magyar Monarchia ízvilágára építő hely alapkoncepciójára szintúgy jellemző. Az egykori sztárépítész, Ybl Miklós feleségéről elnevezett bisztróban egy mindenki számára érthető, szerethető, elérhető, egyszerű étlapot álmodtak meg Rácz Csaba head chef vezetésével és a régi nagy klasszikusokra alapoznak úgy, ahogyan azt annak idején mindenki szerette és ahogyan igazából el kellene készíteni ezeket a fogásokat. Manapság főzőműsorokban látott csavaroktól és trendi trükköktől mentesen.
Külön tetszett, hogy a gondolatiság mellett maga az étlap sincs túltolva és hogy ár-érték arányban remeknek mondható háromféle kóstolómenüt raktak rá; a magyaron gulyásleves, kacsacomb (vagy fogasfilé) és túrógombóc, a klasszik osztrákon marhahúsleves, majd mi más, mint borjúbécsi, meg császármorzsa, míg a vegetáriánuson grillezett kecskesajt, käsespätzle és almás pite mutatja magát.
Az alkalomra összeállított menü Katona Dániel séf szerint a soft opening időszakban működő IDA eddigi legkedveltebb fogásait tartalmazta. Nyitányként érkezett például selymes libamáj terrine zöldalmával és még szinte forró brióssal, ennek inverzeként üdítően hűs marinált pisztráng uborkával, tormával, majonézzel, aztán a családi ebédek MVP-je, a daragaluskával, zöldségekkel és marhahússal masszívan megpakolt húsleves.
Az omlós szarvasgerinc burgonyapürével, bébi répával és jus-vel nagyon passzolt ehhez a környezethez, míg a szó szerint habkönnyű Salzburger Nockerl (édes galuska) egy eddig számomra ismeretlen desszertvilágba vezetett be. Külön kell említeni még a borlapot, mert akadnak rajta máshol nem elérhető különlegességek; a 130 tétel fele magyar, 40 százaléka osztrák borokat tartalmaz.
Budapest első békebeli osztrák-magyar bisztrója tehát a tradíciót és a klasszikusokat írta fel az étlapjára, szóval, ha valamikor hagyományhiányom támad, biztosan benézek majd egy nagy adag modernizált nosztalgiára.
étterem | budapest | ida bistro | családi | várkert bazár | menü
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!