Close
Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

Tízből tíz ember helytelenül főzi a rizst – Ez a helyes trükkje

A rizs az egyik leggyakrabban fogyasztott köret, amelynek elkészítése nagyon egyszerű akkor, ha helyes technikát sajátítunk el. Ellenkező esetben azonban vagy ragacsos lesz, vagy túlságosan kemény.

Összegyűjtöttük azt az öt lépést, aminek betartásával tökéletes lesz a végeredmény.

1. Öblítsük le a rizst! Ez az egyik leggyakoribb hiba, amit elkövetünk pusztán azért, hogy felgyorsítsuk a folyamatot. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a zacskós változatot felejtsük el. A szemek leöblítése csupán húsz másodpercet vesz igénybe, de segítségével a rizsről

lemosható a felesleges keményítő, ami a köret túlzott ragacsosságát eredményezheti.

2. Tartsuk be az arányokat, hiszen ez szintén gyakori hiba! A legtöbb rizsfajtánál az egy csésze rizs és két csésze víz arányt érdemes alkalmazni. Ha ízesebb köretet szeretnénk,

a vizet bátran lecserélhetjük alaplére is.

3. Forraljuk fel a vizet és csak ezt követően adjuk hozzá a rizst és a sót. Akár egy kevés vajat is tehetünk hozzá, ami fokozni fogja az elkészült köret ízét.

4. Lassú tűzön főzzük, fedjük le és feleslegesen ne emelgessük a fedőt!

5. Nagyjából tizennyolc percre van szüksége a rizsnek ahhoz, hogy megpuhuljon. Ezt követően azonban hagyjuk még pár percig fedő alatt pihenni. Végül egy villával óvatosan keverjük össze a rizst, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a szemek nem tapadnak össze.

(Forrás: Delish, fotók: Getty Images)

szabályok | helyesen | rizs | rizsfőzés

FOLYTASD EZZEL

Istenekkel és hősökkel léphetünk be egy különleges univerzumba júniusban Budapesten

Ide érdemes elmenni a hétvégén igazán különleges indiai fogásokért

Rendeld meg a Roadster magazin 12. számát!

Itt a nyár, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 12. száma. Mit találunk benne? Mutatunk pár remek helyet Sydneyben, egy helyi segítségével felfedezzük Torinót, kipróbáljuk milyen az egyik legújabb bringás trend, a gravelezés, és leteszteljük a Mazda CX 60-asát. Leülünk beszélgetni a Lissoni vezető építészével, bejárjuk az újjászületés előtt álló Gellértet, kifaggatunk egy portugál borászt, Daniel Niepoortot, és leültetünk egy asztalhoz öt izgalmas egyéniséget. Interjúzunk Alessanadro Gaultieri parfümkészítővel, akit a szakma legveszélyesebb orrának tartanak, ukulelézett nekünk Wolfgang Puck egyik közeli munkatársa, Tetsu Yahagi, és bejárjuk Ahn Tuan és társai legújabb, frissen megnyitott budapesti éttermeit. Kiderítjük, képes lehet-e a ChatGPT megírni a következő bestsellert, megnézünk közelről öt lélegzetelállító hotelt, és bemutatjuk a skandináv dizájn állócsillagait is. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram