Így került a telefon meg az internet a zsebünkbe

Hosszú út vezetett addig a természetességig, ahogy ma használjuk a mobiltelefonunkat. Számtalan mérnöki bravúr és fejlesztés kísérte a technológia útját, ezekből válogattunk ki most néhányat.

Mobiltelefon

Nem kérdés, hogy a mobiltelefon elterjedésének első és talán legfontosabb lépése magának a készüléknek a kifejlesztése volt. Noha mobil telefonhálózatok már az 1900-as évek első felében is léteztek, de a „mobiltelefon“ először autóba épített eszközként jelent meg. Majd 1973-ban a Motorola bemutatta az első maroktelefon prototípusát, bár a laza 1,1 kilós eszközt nem volt egyszerű kézben tartani.

Végül csak 1984-ben jelent meg az első, kereskedelmi forgalomban is kapható mobil, mely szintén az amerikai gyártó terméke volt.

Négyezer dollárba került, már csak 79 dekát nyomott, és harminc perc beszélgetés után lemerült, ami után tízórás töltés következett.

Ma persze jókat mosolygunk ezeken, de bizony itt kezdődött minden. A Motorola úttörő szerepével hosszú évekre be is biztosította magának a piacvezető szerepet, amit aztán a finn Nokia vett át tőle – de ez már egy másik történet.

Okostelefon

A fiatalabbak számára az okostelefonok kezdete az iPhone-hoz és az Androidhoz kötődik, pedig a történet ennél sokkal korábbra nyúlik vissza. Akinek mondanak valamit a Symbian, Windows Mobile és PDA szavak, azok tudják, miről is van szó. Bizony, már jóval az Apple és a Google térhódítása előtt létezett ez a kategória. A Nokia gyakorlatilag egyeduralkodó volt akkoriban, a Microsoft nem tudott komolyabban labdába rúgni mellette (és ez később se változott igazán).

A világ első okostelefonja 1994-ben került piacra, és olyan funkciókkal rendelkezett, mint az érintőképernyő, naptár, világóra, képes volt faxok és e-mailek küldésére és fogadására. Ezek ma már teljesen alapvető képességek, de akkoriban űrtechnikának tűnt. A már valóban okosnak mondható készülékek a kilencvenes évek közepén bukkantak fel, ezek voltak a PDA-k.

Elsősorban Windows és Palm operációs rendszert használtak, melyet érintőképernyőn lehetett kezelni, többségében ceruzával, azaz stylusszal.

A Nokia üttörő szerepe itt is elvitathatatlan, a Symbian rendszert ők vitték sikerre (noha az Ericsson mutatta be az első ilyen mobilt), és hosszú évekre piacvezetővé váltak a szegmensben.

Végül azonban jött az Apple és a Google, előbb a Symbiant, majd később a teljesen megújított Windows rendszert is elsöpörték, a különféle kisebb-nagyobb egyéb alternatívákkal együtt (pl. Firefox OS, BlackBerry OS).

Az iOS és az Android a csúcsra járatta az okostelefon-világot, néhány év alatt gyakorlatilag kihaltak a hagyományos készülékek, és aki ma mobilt szeretne vásárolni, elképesztően széles kínálatból válogathat.

Mobilinternet

A telefon eredeti koncepciója az egymás közti hang alapú kommunikáció elősegítése volt. A helyhez nem kötött mobilok megjelenése azonban új ötletekre sarkallta a tervezőket. E sorok írójának első mobilja olyan extrával rendelkezett, hogy nem csak fogadni, hanem küldeni is tudott SMS-t. A szöveges üzenet volt az első lépés, tulajdonképpen megszületett a chatelés kőkorszaki elődje.

Egy másik hárombetűs technológia, a WAP volt az első próbálkozás arra, hogy a mobiltelefon és az internet valamilyen közös nevezőre jusson. Noha zsákutcának bizonyult, a kezdőlökést mégis megadta, a GPRS megjelenése pedig megmutatta, hogy a telefonon is elérhetjük az internetet, mindenféle zavaró butítás nélkül.

Ma már 4G hálózatokon, akár több száz megabites sebességgel száguldozunk a világhálón, böngészés, e-mail, chat, alkalmazások százezrei állnak rendelkezésre, mint ha csak az asztali gépünk előtt ülnénk.

Kétségtelen tény, hogy az okostelefon és a mobilinternet elválaszthatatlanok egymástól, és mivel egyre több okoseszköz jelenik meg, a jövő még tartogat bőven izgalmakat ezen a téren is.

Kamera

Már sok éve látszott az a trend, hogy a mobilok az életünk egyre több területén nyújthatnak segítséget – ezek közé tartozik a fényképezés is. Koreában, szinte egyszerre mutatta be a Samsung és a Sharp a világ legelső fényképezővel ellátott modelljeit, és akkor talán még ők sem sejthették, micsoda lavinát indítanak el ezzel.

A Samsung azóta is egyike a mobilos fotózás éllovasainak, persze ma már számos gyártó kinál kifejezetten erre kihegyezett típust vagy típusokat. Az autofókusz és a vaku után a felbontást kezdték növelni a gyártók, majd a jelenlegi legfrissebb trend a kettő vagy akár három optika együttes alkalmazása, és szoftveresen is rendkívül sok opció segít minket a tökéletes komponálásban.

Azt a tényt azért ne hallgassuk el, hogy a mobiltelefon nem tudja kiváltani a fényképezőket, hiszen egy telefon burkolatába képtelenség professzionális optikát, érzékelőt és még számos egyebet beépíteni. Ezzel együtt a mobillal való fényképezés hatalmas népszerűségnek örvend, tombol a szelfiláz, és sok készülékkel már 4K-videókat is rögzíthetünk.

Érintőkijelző

Ahogy láthattuk, a világ első okostelefonjának hívott eszközén is már érintős képernyő volt, de még sok évnek kellett eltelnie, hogy ez legyen az uralkodó megoldás. Az egyre több és több funkció, a fotózás, mobilinternet mind egyre nagyobb kijelzőt követelt magának. Ehhez jött az újragondolt kezelőfelület, és máris kiderült, feleslegesek a gombok a telefonra.

Mint minden téren, az első megoldások még kényelmetlenek és kezdetlegesek voltak, a kényelmetlen, ceruzás kivitelezés után áldásnak bizonyult a kapacitív technológia megjelenése. A ceruzát felváltották a saját ujjaink, megjelentek a gesztusok, az edzettüveg-védelem, az LCD-panelek is egyre jobb minőségűek lettek (IPS, AMOLED stb.). Tulajdonképpen a Symbian rendszer halálát és vele a Nokia mélyrepülését (melyből épp most kezdenek kilábalni) is az érintőkijelző okozta. A gyártó ugyanis nem fordított kellő figyelmet a szoftver és a kezelőfelület megújítására, így az iPhone és az androidos mobilok pillanatok alatt túlnőttek rajta.

Ma már csak mutatóba maradt klasszikus, nyomógombos telefon, a nagyimobilok és néhány gyártó egy-két típusa tartja még a lelket ebben a megoldásban.

Ez is érdekelhet:

Hét app utazáshoz, melyek segítségével kevesebb lesz a bosszankodás

Tele a letöltő áruház olyan applikációkkal, melyek megkönnyíthetik az utazásunkat, legyen szó a valutafigyelőtől a nyilvános illemhely-kutatóig. Összeszedtünk hetet.

(Fotók: Unsplash)

mobiltelefon | wap | telefon | apple | pda

FOLYTASD EZZEL

Nehéz decemberben programot találni a Balatonnál? Választani nehéz!

Ezek a hangok, ízek, élmények valódi ünneppé varázsolják a karácsonyt

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom