Close
Barcelonában elkerekedett a szeme a fiatal Insta-fotósnak

Barcelonában elkerekedett a szeme a fiatal Insta-fotósnak

Illés Anna építészként kicsit másképp látja a világot, figyel az apró részletekre, ezért is vehetett villámrajtot az Instagramon. De hogyan léphetett elsőként a szűz hóba a Plitvicei-tavaknál?

Egy tökéletesen sikerült portréfotóból szökkent szárba a fiatal Insta-influencer, Illés Anna kiállítása a Dose Espresso kávézóban. „Ültem az ablakban, amikor Pálhegyi Attila Pele készített rólam egy fotót. Ezt megtalálta a Dose, megkérdezett engem, és kitette a saját oldalára.”

Miért is sikerült olyan remekül ez a kép? Mert Illés Anna alapvetően építész, mellette hobbifotós, a portrén pedig egyszerre van jelen mindkét szenvedélye.

Fotó: Pálhegyi Attila Pele

A kiállítás ötletével a Dose rukkolt elő: Pálhegyi és Illés képei párokban vannak a falakon, a törzsvendégek pedig nézegetik őket, beszélnek róluk, sőt „van olyan osztrák Insta-követőm, aki Budapestre készült, és szólt nekem, hogy mindenképp megnézi a kiállításomat”.

Hátul a főszereplők: Pálhegyi, Illés és Csáki Edina, a Dose tulajdonosa
Két Illés-kép a kiállításról

Nem kell nagy múzeumra gondolni, a kávézóban egy tucat kép látható, viszont Illés feedjében bőven lehet csemegézni az eddigi termésből.

A gimitől Barcelonáig

Sokakkal ellentétben Illés Anna szerette a matekot és a fizikát, de mellette a művészeteket is, és már a gimiben tudta, hogy ebből bizony építészet lesz. Tavaly nyáron végzett a BME-n, az Instát tavaly január 1-én indította – ehhez képest már közel 13 ezer követője van.

A barcelonai Casa Battló, illetve a város melletti Besalú hídja

„Sosem fotóztam tudatosan, de valahogy mindig a kezem ügyében volt a kamera – mondja a kezdetekről. – Az építészkaron elvégeztem egy fotós kurzust, ahol mindig a legjobbak közé kerültek a képeim. Közben követtem fotósokat, youtubereket a neten, ebből a kettőből alakult ki a saját Insta-oldal ötlete.”

Amikor elkezdett posztolni, meglepte a pozitív visszajelzések áradata, aztán hihetetlenül gyorsan beindult az élet.

Prága, Budapest, Girona

Budapest mellett egyik kedvenc városa, Barcelona lett a kiindulópont, az ottani munkáinak pedig nagyon jó visszhangja volt.

Egy olasz belsőépítészeti márka, a Modulnova új barcelonai showroomjának megnyitóján nevezték először „influencernek” – ekkor tudatosult benne, milyen lehetőségeket tartogathat számára ez a világ. Arra pedig végképp pozitívan emlékszik vissza, sőt még a szeme is elkerekedett, mikor Barcelona egyik legmenőbb szállodájába is meghívták, hogy töltse ott a hétvégét. Itt apró ajándékokkal, személyes üzenetekkel kedveskedtek neki és még a tükörre is felírták az egyik captionjét angolul és magyarul is.

A Hősök tere és a barcelonai Cotton House Hotel

Ez utóbbi nem is véletlen, ő az a fotós, aki a képaláírásokat is gondosan kitalálja, „legalább annyit dolgozom rajtuk, mint a képeken” neveti el magát.

Építészet & fotózás

Szeret sajátos szemszögből bemutatni helyszíneket, amiben az építészet segíti, amennyiben „kicsit másképp, kompozíciószerűen látom a világot, ezért jobban észreveszem a fények játékát, a részleteket, akár olyan szinten, hogy egy kilincs a szokottnál alacsonyabban van.”

Pesti részletek

Egy Nikon D3100-as géppel járja Európát, a „félig tudatos, félig tudattalan” fotózás gyakori témái nála az építészet, a tükröződések, az urbánus vagy természeti tájak. Képei többnyire aszimmetrikusak, mivel

egy aszimmetrikus kompozíciónak több dinamikát lehet adni. Azonban vannak kivételek, mint például a lánchidas kép, ahol éppen a szimmetria erősíti a fotó hatását.”

A Bord stúdiónál dolgozó Illés külön készül az utazásokra, más instagramerek képeiből inspirálódik, felveszi a kapcsolatot az adott városokban élő fotósokkal. Az időjárás viszont csúnyán áthúzhatja a számításait, például „legutóbb Krakkóban négy napon át esett az eső”. Január végén viszont szerencséje volt, amikor hat ország húsz fotósa közt őt is meghívták Horvátországba, a Plitvicei-tavakhoz. Nagyon drukkolt, hogy készíthessen havas képeket, és az utolsó pillanatban meg is érkezett az óriási hóvihar, így végül másnap „elsőként mehettünk be a szűz hóba, ami lélegzetelállító élmény volt vízesésekkel a háttérben”.

Az ott dolgozók szerint télen sokkal szebbek a Plitvicei-tavak

Egy budapesti képsorozatnál pedig kihasználta a hazai pálya előnyét, itt ugyanis megtehette, hogy hosszú hónapokat várjon a ködös időre.

Egyre több és igen változatos megkeresésekkel fordulnak hozzá akár magyarországi, akár nemzetközi szinten. Nagyon sok spanyolországi követője van, ezen kívül Olaszországban és az USA-ban is népszerűek a fotói, de akadt brazil követője, akivel találkozott is Budapesten, és rendszeresen tartja a kapcsolatot több külföldi instással is. Ez a közeg itthon is nagyon összetartó, „inkább egymást erősítjük, ha pedig valaki egy ideig inaktív, akkor próbáljuk motiválni és segíteni az alkotói válság átvészelésében”.

Milánó, és még tovább

A régebbi képei letisztultabbak, „építészesebbek” voltak, most egy színesebb, élénkebb világ felé tart. Az építészetet nem szeretné feladni, de igyekszik mellette profi szinten művelni a fotózást is. Idénre azt fogadta meg, hogy minden hónapban elutazik egy új helyre. Legközelebb Milánóban fényképez majd, amit reményei szerint Portugália követ majd, de tervben van Koppenhága és Edinburgh is. A tengerentúli helyszínek közül Torontót és New Yorkot említi elsőnek, mert az építészete teljesen eltér az európai stílustól.

Budapesti fények, barcelonai fények

Ahogy a helyszíneket sorolja, hirtelen előtte is feltűnnek a szinte beláthatatlan távlatok: „Be kell utazni a világot, nincs mese.”

Ez is érdekelhet:

FOLYTASD EZZEL
Íme egy "csodaszer", ami megmentheti az emberiséget
Megtalálták az elveszett aranyvárost Egyiptomban
Megjelent a Roadster negyedik lapszáma.
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, és akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom