Elképesztő, hogy milyen ízorgia jön létre ennek a két egyszerű alapanyagnak a keveredésével

Az affogato az eszpresszó és a fagylalt találkozását ünnepli, Olaszországban tipikus vacsora utáni desszertszerű fogásként fogyasztják el. Olyan, mint a jing és a jang, hiszen a keserű, az édes, a meleg és a hideg, a fekete és a fehér ellentétei öltenek testet egyetlen pohárban. 

Mi az affogato?

Az „affogato” olasz kifejezés, ami magyarul annyit tesz, hogy  „megfulladni”. A tökéletes italhoz egy friss eszpresszó és némi vanília gelato szükséges. Igen, a kulcsa a tradicionális olasz kávéban és fagylaltban rejlik, bár egy szerényebb változatát kétségtelenül otthon is el tudjuk készíteni hagyományos vaníliafagyival. Az igazán merészek pedig arra esküsznek, hogy

a két hozzávaló könyörög még egy kevés alkoholért is a semmi mással össze nem hasonlítható ízélményhez, ami lehet whisky vagy akár rum is.

Az affogato eredete a történet szerint egy 17. századi ferences szerzeteshez köthető, Angelico-hoz, aki a kávés ital mellett a mogyorós Frangelico likőrt is megalkotta. Egy másik feltételezés szerint az affogato valamikor az 1950-es években jelent meg Olaszországban, abban az időszakban, amikor a fagylaltipar modernizálódásnak indult. Szélsebesen átterjedt a kávés fagylalt őrülete az Egyesült Államokba, 1992-ben pedig bekerült a Merriam-Webster szótárba is.

Hozzávalók:

  • 2-3 gombóc vanília fagylalt
  • 30 milliliter frissen főzött eszpresszó

Az elkészítése rendkívül egyszerű. Nincs más dolgunk, minthogy egy pohárba adagoljuk a fagylaltot, ráöntsük a frissen főzött kávét és máris fogyaszthatjuk.

(Forrás: Food&Wine, fotók: Getty)

ital | alkoholmentes | fagylalt | olasz | koktél

FOLYTASD EZZEL

Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom