Close
A világ talán legszebb vonatútjára fölösleges könyvet vinni magunkkal

A világ talán legszebb vonatútjára fölösleges könyvet vinni magunkkal

Ha létezik vasútvonal, amelyen felárat is megérné fizetni egy ablak melletti helyért, akkor az az Oslo és Bergen között közlekedő szerelvény.

Régóta tudjuk, hogy annak idején a vonatozás elegáns és divatos utazási formának számított, manapság viszont kevésbé mondható trendinek hosszú órákat tölteni egy vagonban. Pedig jó néhány olyan vasútvonal akad szerte a nagyvilágban, amiért érdemes feláldozni a gyors eljutás lehetőségét.

Ezek közé tartozik az Oslo központi pályaudvaráról kigördülő Bergensbanen, amelynek végállomása az általunk is imádott Bergen városában van.

Útközben egészen elképesztő tájakon és összesen száznyolcvan (olykor meglepő szögekben forduló) alagúton halad át a vonat: érinti a Hardangervidda fennsíkot, majd csodálatosan szép zöld völgyeket, szikrázó tavakat, sűrű erdőket, zubogó vízeséseket, drámai fjordokat, kanyargós és gyors sodrású folyókat, meredek sziklákat, valamint hófödte hegyeket. Természetesen látni az ablakból a vörös-bordó színű, fehérkeretes ablakú jellegzetes norvég házakat is.

A két tengerparti város közötti, majdnem ötszáz kilométeres szakasz legmagasabb pontja ezerháromszáz méteren található, szerencsés esetben hirtelen és meglepő változásokat vehetünk észre a tájban: a nyárból, a tavaszból, vagy most, a festői színekkel érkező őszből hirtelen tél lesz, amikor havas vidékekre érkezik a szerelvény,

ráadásul olyan helyekre, melyeket autóval esélyünk sem lenne megközelíteni.

Megszakítás nélkül hét órán át tart az elbűvölő utazás Európa talán legszebb vasútvonalán (mely ugye egyes etapjain a kontinens legmagasabbja is). És mivel egy “csak oda” menetjegy – idejében foglalás esetén – mindössze negyvenhárom dollárba kerül, ár-érték arányban aligha találunk jobb félnapos programot Norvégiában.

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

Legyen tiéd a limitált szériás giftboxunk!
Mi jobb, mint egy Roadster magazin?
A válasz egyszerű: öt Roadster magazin.
Úgy döntöttünk, összerakjuk egy díszdobozba az eddigi számainkat, és ha megrendeled magadnak vagy valaki másnak ajándékba (spoiler alert: jön a karácsony!), akkor a következő, sorrendben ötödik számunkat ajándékba kapod tőlünk.
Az öt szám együtt díszdobozban most 8950 Ft.
Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom