Íme Marie Kondo hét egyszerű praktikája, hogy elkerüljük a tartós rendetlenséget

Marie Kondo szakértője az otthoni és a munkahelyi rendszerezésnek, hihetetlen pedantériáját sokan követik, mások pedig túlzásnak érzik.

Egy rendkívül egyszerű buddhista tanításból indul ki: amit a belső világunkban érzünk és megélünk, az valamilyen módon megjelenik a külső világban is. Éppen ezért az életünkben fennálló tartós rendetlenségek rendkívül sokat mondanak el rólunk, és további károkat is okozhatnak. De nemcsak a rendetlenségnek van hatása az életünkre, hanem a rendszernek, a jólszervezettségnek is.

Amikor megszüntetjük a körülöttünk lévő káoszt, sokkal szabadabbnak, koncentráltabbnak érezzük magunkat, az életünket kevésbé látjuk borúsnak.

A rendszakértő szerint hét egyszerű praktikával meg tudjuk előzni azt, hogy a feje tetejére álljon a világ körülöttünk.

Marie Kondo szerint a tárgyak és a helyek energiát hordoznak. Ha kapunk vagy öröklünk egy tárgyat, az első pillanatban érezni fogjuk, hogy az illik-e hozzánk, vagy sem. Ha tele van az otthonunk mindenféle dísztárggyal, érdemes mindegyiket egyesével vizsgálni, és váljunk meg azoktól, amelyek nem keltenek bennünk jó érzést!

Ha megjelenik a rendetlenség, azonnal cselekedjünk! Bármit, ami kevesebb mint egy percet vesz igénybe, azonnal oldjuk meg! Ha valami legalább öt percig tart, azt egy órán belül számoljuk fel, és azt a feladatot se érdemes másnapra halasztani, ami félórás házimunkát igényel.

Évszakok szerint rendszerezzük a ruhákat, tartsuk azokat pedánsan, amelyeket pedig már több mint egy éve nem hordtunk, adományozzuk a rászorulóknak vagy jótékonysági szervezeteknek!

Tartsuk rendben az íróasztalunkat! Ehhez érdemes különböző rendszerezőket használni, amelyben a dokumentumainkat ábécé- vagy időrendi sorrendben tárolhatjuk. A számítógépünkön, sőt, az e-mailjeinkben is végezzünk időről időre nagytakarítást, a fontos anyagokat tároljuk jól beazonosítható mapparendszerekben!

Ne halmozzunk fel olyan könyveket, amelyeket soha nem fogunk elolvasni! Ezeket inkább adjuk könyvtáraknak, vagy olyannak, akinek szüksége van rá!

Tudatosan vásároljunk! Marie Kondo szerint, mielőtt bármilyen tárgyat megveszünk, érdemes feltennünk magunknak a kérdést, hogy valóban szükségünk van-e rá.

Ismerjük fel, hogy a rendezetlen élet nagyobb káoszt, bizonytalanságot, szomorúságot, sőt, akár depressziót is szülhet! Éppen ezért fegyelmezetten, nagy odafigyeléssel kell tartani a rendet mindaddig, amíg ez szokássá, automatizmussá nem válik.

Rendrakás japán módra

Tovább terjeszkedik a Marie Kondo-birodalom: a japán rendrakásguru tavaly rukkolt elő első háztartásieszköz-kollekciójával, és most itt a második. A Container Store-ral közös terméksor száz dobozt és ládát tartalmaz, a cél, hogy mindegyikbe beletegyük a különböző színű és méretű, tarkabarka cuccainkat, hogy rendezettebbnek tűnjön a környezetünk. Itt pedig azt is megírtuk, milyen egy évkezdő testi-lelki rendrakás japán módra.

(Fotók: Getty Images, Pixabay)

rendszer | életmód | káosz | rend | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom