Nincs többé India, az első hivatalos dokumentumon megjelent, hogy kell hívni az országot ezután

A G20 résztvevőinek küldött meghívóban Droupadi Murmu indiai elnököt „Bharat elnökeként” említik „India elnöke” helyett – adta hírül az Euronews.

Minden jel szerint szanszkrit szóra cserélte az India elnevezést Narendra Modi miniszterelnök kormánya. A G20-csoport eheti találkozóján részt vevő vendégeknek küldött vacsorameghívókon már

a Bharat szó szerepel.

A lap szerint ez a lépés a hindu nacionalista párt erőfeszítéseit tükrözi, amelynek célja felszámolni mindazt, ami az ország gyarmati múltjára utal. A több mint 1,4 milliárd lakosú nemzetet hivatalosan kétféleképp, India és Bharat néven is ismerik, de leggyakrabban az előbbit használják belföldön és nemzetközi szinten is.

A bharat ősi szanszkrit szó, amelyről sok történész úgy gondolja, hogy a korai hindu szövegekből származik.

A szó hindi nyelven Indiát is jelent.

Narendra Modi Bharatiya Janata pártjának tisztségviselői azzal érvelnek a változás mellett, hogy az India nevet a brit gyarmattartók vezették be, ami a rabszolgaság jelképe. A britek körülbelül kétszáz évig uralták Indiát, míg az ország 1947-ben elnyerte függetlenségét.

(Forrás: Euronews, Fotó: Getty)

bharat | g20 | india | névváltoztatás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom