Close
Ingyenes szakácskönyv segít a vírus miatt ízlelést és szaglást vesztőknek

Ingyenes szakácskönyv segít a vírus miatt ízlelést és szaglást vesztőknek

Az angol nyelvű receptgyűjtemény az ötödik ízre, az umamira épül.

A Covid–19 egyik leggyakoribb tünete az íz- és szagvesztés, és míg egyesek csupán napokat szenvednek tőle, másoknál hosszú hetekre, sőt, akár hónapokra is elhúzódhat az ízlelés és szaglás visszatérése.

Egy új szakácskönyv egyedülálló módon nyújt segítséget abban, hogy a problémával küzdők ismét visszaszerezzék a főzés és az evés örömét, még akkor is, ha az érzékszerveik átmenetileg nem úgy működnek, ahogyan kellenének.

A Taste & Flavor szakácskönyvet Ryan Riley és Kimberley Duke szakácsok írták. A kiadványban a gasztronómia mellett az orvosi kutatások is hangsúlyos szerepet kapnak, hiszen vizsgálatok támasztják alá, hogy a tünetek ellenére a betegek még mindig képesek bizonyos ízeket érezni, például a cukrot, a sót, a citromlevet vagy a kávé keserűségét. Az ízlelést pedig az ételek textúrái is elősegíthetik a trigeminus ideg stimulálásán keresztül.

A miso vajas burgonyával, zöld gyógynövényecettel névre hallgató recept tökéletes példa erre. A miso és a burgonya egyaránt erős umami ízzel rendelkezik, az étel illatában fellelhető ecet, bors és menta pedig stimulálja az érzőidegeket. A szerzők rámutatnak ugyanakkor arra, hogy a fokhagyma és a hagyma a legtöbb megváltozott ízlelésű és szaglású beteg számára kifejezetten visszataszító, így annak használatát érdemes kerülni.

Az ajánlják tehát a szakácsok, hogy olyan ételeket készítsünk, amiben az ötödik íz, az umami kap hangsúlyos szerepet. Az alapanyagok közül részesítsük előnyben a szójaszószt, a gombát és a parmezánt!

A szakácskönyv ingyenesen letölthető.

Az IKEA zseniális, ingyenes szakácskönyvével pedig egyetlen étel sem megy kárba.

(Fotók: lifekitchen.co.uk)

koronavírus | gasztronómia | próba | ízvesztés | covid-19

FOLYTASD EZZEL

Világvégi éttermek, ahová egyszer be kell térni

Pizzaszakácsként bujkált tizenhat évig az olasz maffia leghírhedtebb tagja

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!

Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram