Close
Gyümölcshéjakból készítenek innovatív táskákat a dizájnerek

Gyümölcshéjakból készítenek innovatív táskákat a dizájnerek

Berlini dizájner-hallgatók, Lobke Beckfeld és Johanna Hehemeyer-Cürten kifejlesztettek egy áttetsző, főként gyümölcsök héjából készült anyagot, amely táskák előállítására is alkalmas. Ráadásul, ha már nincs rá szükség, az innovatív kiegészítő egyszerűen feloldható a vízben is.

A Sonnet155 két különböző posztindusztriális hulladékból, a gyümölcslevek előállítása során keletkező pektinből, és a textilgyártás során megmaradó cellulózszálakból állított elő innovatív anyagot, amelyből aztán rövid élettartamú, retikül formájú táskákat készítettek.

Ezek különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy hulladékmentesen készülnek, hanem abban is, hogy felhasználást követően természetes módon lebomlanak, így komposztálhatók, de akár vízben is feloldhatók.

A tervezők célja az volt, hogy a hagyományos papírtáskákra adjanak egy fenntartható, elegáns alternatívát.

A Sonnet155 táskák legfontosabb összetevője a pektin, ami egy zselésítő anyag, amelyet a gyümölcslé előállításakor megmaradó gyümölcsrostokból nyernek ki, hogy aztán természetes kötőanyagként használják fel. Ezt erősítik meg az öt milliméternél is rövidebb cellulózszálakkal. A masszát meleg vízzel keverik össze és öt napig száradni hagyják. A cellulóz százalékos aránya, valamint a szálak hossza és sűrűsége határozza meg az anyag áttetszőségének mértékét, illetve az anyag rugalmasságát, miközben a természetes pigmentek a színváltozatokért felelnek.

Az elhasználódott gyümölcsbőr táskák újrafelhasználhatók, hiszen ismét feloldhatók meleg vízben, hogy aztán a massza néhány napos száradást követően újra varrható állapotba kerüljön.

Itt bemutattunk hat fenntartható divatmárka, amelyekkel te is tehetsz a bolygóért, itt pedig olyan projekteket, ahol a fenntarthatóság az első.

(Fotók: Sonnet155)

FOLYTASD EZZEL
A dizájn ikonjainak termékeire csaphatsz le kedvező áron a héten
Egy elképesztő végtelenített medencével írta be magát a rekordok könyvébe Dubaj
Rendeld meg a Roadster magazin 5. számát!
Mi jobb, mint egy 170 oldalas Roadster magazin? Hát egy 220 oldalas Roadster magazin! Igen, a 2021-es nyári számunkra jelentősen megnöveltük a terjedelmünket, hogy még több kalandot, utazást és inspirációt élhessünk át közösen. A méret azonban nem minden, arra is figyeltünk, hogy ismét a lehető legjobbat kínáljuk olvasóinknak. A tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Close
HELLO, EZ ITT A
ROADSTER
Kövess minket a Facebookon!
Történetek, amiket nem fogsz elfelejteni!

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom