Close
Gyümölcshéjakból készítenek innovatív táskákat a dizájnerek

Gyümölcshéjakból készítenek innovatív táskákat a dizájnerek

Berlini dizájnerhallgatók, Lobke Beckfeld és Johanna Hehemeyer-Cürten kifejlesztettek egy áttetsző, főként gyümölcsök héjából készült anyagot, amely táskák előállítására is alkalmas. Ráadásul, ha már nincs rá szükség, az innovatív kiegészítő egyszerűen feloldható a vízben is.

A Sonnet155 két különböző posztindusztriális hulladékból, a gyümölcslevek előállítása során keletkező pektinből, és a textilgyártás során megmaradó cellulózszálakból állított elő innovatív anyagot, amelyből aztán rövid élettartamú, retikül formájú táskákat készítettek.

Ezek különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy hulladékmentesen készülnek, hanem abban is, hogy felhasználást követően természetes módon lebomlanak, komposztálhatók, de akár vízben is feloldhatók.

A tervezők célja az volt, hogy a hagyományos papírtáskákra adjanak egy fenntartható, elegáns alternatívát.

A Sonnet155 táskák legfontosabb összetevője a pektin, egy zselésítő anyag, amelyet a gyümölcslé előállításakor megmaradó gyümölcsrostokból nyernek ki, hogy aztán természetes kötőanyagként használják fel. Ezt erősítik meg az öt milliméternél is rövidebb cellulózszálakkal. A masszát meleg vízzel keverik össze, és öt napig száradni hagyják. A cellulóz százalékos aránya, valamint a szálak hossza és sűrűsége határozza meg az anyag áttetszőségének mértékét, illetve az anyag rugalmasságát, miközben a természetes pigmentek a színváltozatokért felelnek.

Az elhasználódott gyümölcsbőr táskák újrafelhasználhatók, hiszen ismét feloldhatók meleg vízben, hogy aztán a massza néhány napos száradást követően újra varrható állapotba kerüljön.

Itt bemutattunk hat fenntartható divatmárka, amelyekkel te is tehetsz a bolygóért, itt pedig olyan projekteket, ahol a fenntarthatóság az első.

(Fotók: Sonnet155)

táska | fenntarthatóság | divat | környezetvédelem | dizájner

FOLYTASD EZZEL

Eladóvá vált Elvis búvóhelye, ahová az esküvője után menekült

Magyar irodára is lehet szavazni az egyik legfontosabb dizájnmagazin éves díjkiosztóján

Rendeld meg a Roadster magazin 9. számát!
Friss, 220 oldalas lapszámunkat ezúttal egy színes és izgalmas, 20 oldalas melléklettel egészítettük ki, amelyben a prémium spiritek szédítő univerzumába merülünk el. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram