Gyümölcshéjakból készítenek innovatív táskákat a dizájnerek

Berlini dizájnerhallgatók, Lobke Beckfeld és Johanna Hehemeyer-Cürten kifejlesztettek egy áttetsző, főként gyümölcsök héjából készült anyagot, amely táskák előállítására is alkalmas. Ráadásul, ha már nincs rá szükség, az innovatív kiegészítő egyszerűen feloldható a vízben is.

A Sonnet155 két különböző posztindusztriális hulladékból, a gyümölcslevek előállítása során keletkező pektinből, és a textilgyártás során megmaradó cellulózszálakból állított elő innovatív anyagot, amelyből aztán rövid élettartamú, retikül formájú táskákat készítettek.

Ezek különlegessége nemcsak abban rejlik, hogy hulladékmentesen készülnek, hanem abban is, hogy felhasználást követően természetes módon lebomlanak, komposztálhatók, de akár vízben is feloldhatók.

A tervezők célja az volt, hogy a hagyományos papírtáskákra adjanak egy fenntartható, elegáns alternatívát.

A Sonnet155 táskák legfontosabb összetevője a pektin, egy zselésítő anyag, amelyet a gyümölcslé előállításakor megmaradó gyümölcsrostokból nyernek ki, hogy aztán természetes kötőanyagként használják fel. Ezt erősítik meg az öt milliméternél is rövidebb cellulózszálakkal. A masszát meleg vízzel keverik össze, és öt napig száradni hagyják. A cellulóz százalékos aránya, valamint a szálak hossza és sűrűsége határozza meg az anyag áttetszőségének mértékét, illetve az anyag rugalmasságát, miközben a természetes pigmentek a színváltozatokért felelnek.

Az elhasználódott gyümölcsbőr táskák újrafelhasználhatók, hiszen ismét feloldhatók meleg vízben, hogy aztán a massza néhány napos száradást követően újra varrható állapotba kerüljön.

Itt bemutattunk hat fenntartható divatmárka, amelyekkel te is tehetsz a bolygóért, itt pedig olyan projekteket, ahol a fenntarthatóság az első.

(Fotók: Sonnet155)

környezetvédelem | dizájner | táska | divat | fenntarthatóság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom