Close
Zseniális módon hívják fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire Skóciában

Zseniális módon hívják fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire Skóciában

Két finn művész különleges fénycsíkokat telepített a Skócia partjaitól nyugatra található Hebridák szigetcsoport területén, amelyek a tengerszint emelkedését szimbolizálják.

A három szinkronizált vonal – amelyek közül kettőt egy-egy épület oldalára, egyet pedig egy hegy lábánál helyeztek el – dagálykor aktiválódik. Ezzel kívánják felhívni a társadalom figyelmét a klímaváltozás következményeire, elsősorban arra, hogy az emelkedő tengerszint miatt a vonal alatti területeket hamarosan ellepi a víz.

A két finn művész, Pekka Niittyvirta és Timo Aho csupán néhány fénycsík használatával emlékeztetnek minket arra, hogy kétféle jövőkép áll előttünk: néhány éven belül vagy ellepi a víz az ehhez hasonló épületeket és területeket, vagy komolyan vesszük az éghajlatváltozást, és teszünk ellene valami.

Az installáció mindenesetre remekül szemlélteti, hogy az emelkedő tengerszint milyen hatással lehet a tengerparti területekre és az ott élőkre, különösen az olyan alacsony fekvésű szigetcsoportokra, mint a Hebridák.

Sajnos a klímaváltozás következtében számos bámulatos helyszín veszélyben van, ezeket érdemes felkeresni, mielőtt még késő lenne.

Máris mutatjuk, miről van szó:

(Képek: Pekka Niittyvirta)

Itt a Roadster legújabb, negyedik száma!
Ismét egy magazin azoknak, akik szerint nem arra születtünk, hogy a négy fal között üljünk, akik szerint az élet olyasmi, amit nagykanállal kell fogyasztani és amiből sosem lehet elég. 170 oldalnyi friss, színes és energiával teli kontent felfedezőknek, kalandoroknak, inspirációt keresőknek mindarról, ami miatt érdemes nekivágni a világnak. Ha velünk tartanál ezen az utazáson, ezen a linken megrendelheted a magazint.
Close

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom