Close
Zseniális módon hívják fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire Skóciában

Zseniális módon hívják fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire Skóciában

Két finn művész különleges fénycsíkokat telepített a Skócia partjaitól nyugatra található Hebridák szigetcsoport területén, amelyek a tengerszint emelkedését szimbolizálják.

A három szinkronizált vonal – amelyek közül kettőt egy-egy épület oldalára, egyet pedig egy hegy lábánál helyeztek el – dagálykor aktiválódik. Ezzel kívánják felhívni a társadalom figyelmét a klímaváltozás következményeire, elsősorban arra, hogy az emelkedő tengerszint miatt a vonal alatti területeket hamarosan ellepi a víz.

A két finn művész, Pekka Niittyvirta és Timo Aho csupán néhány fénycsík használatával emlékeztetnek minket arra, hogy kétféle jövőkép áll előttünk: néhány éven belül vagy ellepi a víz az ehhez hasonló épületeket és területeket, vagy komolyan vesszük az éghajlatváltozást, és teszünk ellene valami.

Az installáció mindenesetre remekül szemlélteti, hogy az emelkedő tengerszint milyen hatással lehet a tengerparti területekre és az ott élőkre, különösen az olyan alacsony fekvésű szigetcsoportokra, mint a Hebridák.

Sajnos a klímaváltozás következtében számos bámulatos helyszín veszélyben van, ezeket érdemes felkeresni, mielőtt még késő lenne.

Máris mutatjuk, miről van szó:

(Képek: Pekka Niittyvirta)

installáció | éghajlatváltozás | Skócia | Hebridák | klímaváltozás

FOLYTASD EZZEL

Turisztikai dizájnversenyeken tarolt az ország két varázslatos szállodája

Így csaphatsz le a Budapest születésnapjára készült egyedi plakátra!

Rendeld meg a Roadster magazin 10. számát!
Izgalmas, színes és gazdag. Ha három szóval kellene jellemeznünk legújabb, jubileumi kiadásunkat, akkor ezeket a szavakat választanánk. Miért mondjuk ezt? Mert megjártuk Kappadókiát, Valenciát és Kelet-Tirolt. Találkoztunk a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áronnal, a világ egyik legérdekesebb újságírójával, Malcolm Gladwell-lel, a provokatív, magyar származású fotóssal, Pol Kuruczzal, plusz összehoztunk az eddigi legvidámabb borítónkat, amivel Budapestet ünnepeljük. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet. Megnézem, mert érdekel!
Instagram