Zseniális módon hívják fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire Skóciában

Két finn művész különleges fénycsíkokat telepített a Skócia partjaitól nyugatra található Hebridák szigetcsoport területén, amelyek a tengerszint emelkedését szimbolizálják.

A három szinkronizált vonal – amelyek közül kettőt egy-egy épület oldalára, egyet pedig egy hegy lábánál helyeztek el – dagálykor aktiválódik. Ezzel kívánják felhívni a társadalom figyelmét a klímaváltozás következményeire, elsősorban arra, hogy az emelkedő tengerszint miatt a vonal alatti területeket hamarosan ellepi a víz.

A két finn művész, Pekka Niittyvirta és Timo Aho csupán néhány fénycsík használatával emlékeztetnek minket arra, hogy kétféle jövőkép áll előttünk: néhány éven belül vagy ellepi a víz az ehhez hasonló épületeket és területeket, vagy komolyan vesszük az éghajlatváltozást, és teszünk ellene valami.

Az installáció mindenesetre remekül szemlélteti, hogy az emelkedő tengerszint milyen hatással lehet a tengerparti területekre és az ott élőkre, különösen az olyan alacsony fekvésű szigetcsoportokra, mint a Hebridák.

Sajnos a klímaváltozás következtében számos bámulatos helyszín veszélyben van, ezeket érdemes felkeresni, mielőtt még késő lenne.

Máris mutatjuk, miről van szó:

Öt hely, ami ötven év múlva lehet, hogy végleg el fog tűnni a földről

Mutatunk öt olyan csodálatos helyszínt Izraeltől Brazíliáig, melyeket érdemes lesz az utazás visszatértével minél hamarabb kipipálni, mielőtt késő lenne.

(Képek: Pekka Niittyvirta)

éghajlatváltozás | installáció | klímaváltozás | Hebridák | Skócia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom